sobota, 17. januar 2015

25 let Lions kluba Ljubljana in dobrodelni Lions ples

V Cankarjevem domu je potekala slovesnost ob 25. obletnici Lions kluba Ljubljana, prvega slovenskega Lions kluba, katere so se udeležili številni visoki gosti. Štirim organizacijam so podarili donacije. Guverner Lions distrikta 129 Slovenija Jurij Šarman je klubu Ljubljana podelil plaketo za 25. let delovanja, zaslužnim članom Lions kluba Ljubljana pa zahvale listine.

Guverner Lions distrikta 129 Slovenija Jurij Sarman je zaslužnim članom Lions kluba Ljubljana podelil zahvale listine. Z leve: Tone Prosenc, Borut Miklavčič, Nuša Kerševan, Mitja Rotovnik, Uroš Lajovic, Dunja Bohorič, Joco Žnidaršič in Mario Jeglič, ki zaradi odsotnosti ni na fotografiji.


Prisotne je nagovorila Vida Petrovčič, predsednica Lions kluba Ljubljana. Med drugim je dejala: "Četrt stoletja delovanja, v katerem smo šli skozi dve državi, dve valuti, konjunkture in recesije, turbulence na področju vladanja in vodenja države, nas je okrepilo v prepričanju, da puščamo za seboj trajne in neizbrisne sledi.

Vida Petrovčič, predsednica Lions Kluba Ljubljana.


Bolj kot kadarkoli prej prihaja naše prostovoljno delo v ospredje potreb naše družbe danes, ko imamo žal vsak dan priložnost, da nam življenje samo dokazuje nujnost našega obstoja. Pa ne le nam, tudi državi, da nam stoji ob strani za boljše življenje vseh naših ljudi. Zato je prav, da delujemo povezani, da združimo naš celoten idejni, kadrovski in energetski potencial, saj bomo le tako uspeli preseči moč posameznika ali kluba."

Borut Miklavčič, prvi slovenski Lion.


Po končanem nagovoru je Vida Petrovčič na govorniški oder povabila prvega slovenskega Liona gospoda Boruta Miklavčiča, ki je v svojem nagovoru med drugim poudaril: "Ko se po 25. letih oziramo na prehojeno pot našega prostovoljnega dela lahko ponosno rečemo: dobro smo jo prehodili! Seštevek mnogih malih dejanj je v 25. letih postalo veliko dejanje slovenskih Lionov, v prepričanju, da je samo tako mogoče postavljati, graditi boljši on prijaznejši svet, svet miru in solidarnosti.

Borut Miklavčič od guvernerja Jurija Šarmana prejema zahvalno listino.





















Iz množice dobrih dejanj smo z vztrajnostjo in prizadevnostjo postavili trden temelj slovenskemu Lionizmu. Izražam zadovoljstvo, da sem bil ves čas z vami član prvega slovenskega Lions kluba. Spominjam se tudi vseh naših članov, ki jih žal, danes ni več med nami."

Nagovor Dejana Crneka, podžupana Mestne občine Ljubljana.


Sledil je nagovor Dejana Crneka, podžupana Mestne občine Ljubljana, ki je prišel namesto župana Zorana Jankoviča, ki je zbolel in Jurija Šarmana, guvernerja Lions distrikta 129 Slovenija, ki je po končanem nagovoru Lions klubu Ljubljana podelil plaketo za 25. let delovanja, zaslužnim članom Lions kluba Ljubljana pa zahvale oziroma priznanja. Prejeli so jih: Borut Miklavčič, Nuša Kerševan, Dunja Bohorič, Tone Prosenc, Joco Žnidaršič, Vladimir Borisov, Mitja Rotovnik, Uroš Lajovic in Mario Jeglič, zaradi zadržanosti ni bil prisoten.

Na slovesnosti so 6000 evrov podarili in razdelili med štiri organizacije.


Na slovesnosti so 6000 evrov podarili in razdelili med štiri organizacije: Medobčinskemu društvu slepih in slabovidnih Ljubljana za nakup pripomočkov in Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste Polje za sklad za celostno podporo in pomoč družinam v stiski. Center za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič Ig - Draga je prejel donacijo za opremo novih bivalnih prostorov na novi lokaciji na Vodnikovi cesti v Ljubljani, Zavod Pod strehco z ljudsko kuhinjo na Zaloški v Ljubljani pa za nakup nujno potrebnega vozila.

 Donacije je Lions klub Ljubljana podarili štirim organizacijam.




















O delu in pomenu medgeneracijskega sodelovanja in skrb za ohranjanje vrednot Lionizma, ki je temelj sodelovanja med Lions in Leo klubi, ki so mlado žito Lions klubov je spregovorila Leja Peterka, predsednica Leo kluba Ljubljana.


Vida Petrovčič, Borut Miklavčič in Jurij Šarman so v počastitev 25. letnice Lions kluba Ljubljana zarezali torto.

Po končani slovesnosti se je pričel tradicionalni dobrodelni Lions ples z večerjo na kateri so Vida Petrovčič, Borut Miklavčič in Jurij Šarman v počastitev 25. letnice Lions kluba Ljubljana zarezali torto. Potekal je tudi srečelov in tiha dobrodelna dražba slikarskega dela in prodaja unikatnih sveč, ki so jih izdelali varovanci dnevnega varstveno delovnega centra Dolfke Boštjančič, ki po novem domuje v BTC Ljubljana.

Dobrodelni Lions ples sta odprla Vida Petrovčič, predsednica Lions kluba Ljubljana in Jurij Šarman, guverner distrikta 129 Slovenija.

Izkupiček četrt stoletnega delovanja Lionizma na Slovenskem je sedem in pol milijonov evrov dobrodelno podarjenih sredstev, 55 klubov po vsej državi ter 1445 članov in 330 članov Leo podmladka, okoli sto dobrodelnih projektov na leto in nepredstavljivo število dobrodelno opravljenih ur; na drugi strani pa na tisoče prejemnikov donacij, ki so s pomočjo članov Lions in Leo klubov dobili možnost preživetja, bodisi socialnega, zdravstvenega, družbenega.

V kulturnem sporedu je na jubilejni slovesnosti sodelovali člani Big Banda Vrhnika, ki jih vodi Matjaž Lenarčič. Za živo plesno glasbo pa so poskrbeli člani skupine Victory.

Besedilo, foto in video: Janez Platiše