sobota, 7. februar 2015

Podelitev Prešernovih nagrad 2015

V Cankarjevem domu so na državni proslavi ob slovenskem kulturnem prazniku podelili najvišje nagrade na področju kulture: Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada. Vse navzoče je najprej nagovoril predsednik upravnega odbora Prešernovega sklada Janez Bogataj, ki je dejal, da kultura omogoča odprtost v svet.

Prešernovo nagrado za življenjsko delo in bogat ustvarjalni opus sta prejela pesnik Andrej Brvar in pionir stripa, ilustrator Miki Muster, nagrado Prešernovega sklada pa prevajalec Marjan Strojan, igralka Pia Zemljič, skladatelj Vito Žuraj, slikar Marko Jakše, saksofonist in skladatelj Jure Pukl ter plesalca Rosana Hribar in Gregor Luštek.

V zahvalnih govorih sta bila Muster in Brvar kratka. Brvar je zbranim dal misliti o pomenu strpnosti med ljudmi, Muster pa je vsem zaželel, da bi se jim uresničile sanje iz otroštva. Tako kot so se njemu.

Letošnjo državno proslavo so naslovili Sipanje svetlobe. Z naslovom je režiser Matej Filipič v skladu z razglasitvijo Generalne skupščine Združenih narodov leta 2015 za mednarodno leto svetlobe v ospredje postavil svetlobo.