nedelja, 15. februar 2015

Razkošje v glavi z Oskarjem Karlom Dolencem – mojstrom fotografije

Pred kratkim je Jurij Popov, novinar Radia Slovenija za oddajo Razkošje v glavi posnel in objavil pogovor z Oskarjem Karlo Dolencem, mojstrom fotografije. Kljub temu, da ima 77 let je fotografsko še vedno ustvarjalen. Oddaja sta posnela na terenu. Večji del ob Cerkniškem jezeru. Gre za oddajo, ki predstavi portret človeka z bogatimi življenjskimi izkušnjami in dolgo poklicno potjo in ljudi z zanimivim konjičkom, drugačnim pogledom na življenje ali z drugačnim življenjem nasploh. Oddajo lahko poslušate TUKAJ.

Jurij Popov je v oddaji Razkošje v glavi predstavil Oskarja Karla Dolenca, ki je starosta slovenske fotografije, profesor fotografije, čeprav je po osnovni izobrazbi strojni inženir, inštruktor in mentor na fotografskem področju, med drugim tudi pri mednarodni zvezi FIAP, kjer je nekaj let deloval v komisiji za izobraževanje mladine na fotografskem področju.

Napisal in prevedel je kar nekaj fotografske literature in nekaj časa predaval na italijanski šoli za vizualne komunikacije Institutti Calligari, na oddelku za Slovenijo in še bi lahko našteval. Potrebo pa se mi zdi omeniti tudi to, da je z Jocem Žnidaršičem sodeloval pri njegovi zadnji monografiji Slovenija lepotica Evrope. Skoraj vse življenje je gojil tudi izpovedno fotografijo in imel 60 samostojnih razstav ter sodeloval na 500 skupinskih razstavah.

Besedilo: Janez Platiše