ponedeljek, 11. april 2016

Doktor Živago prvič kot balet v ljubljanski Operi

Ljubljana, 11.4.2016 – V ljubljanski Operi in baletu bo v četrtek 14. aprila predstava, ki jo do sedaj še ni bilo na našem odru. Gre za baletno poustvaritev Doktor Živago, eno od najlepših in najpretresljivejših ljubezenskih zgodb v svetu umetnosti. Roman je napisal ruski pisatelj Boris Pasternak, ki je leta 1958 prejel Nobelovo nagrado za književnost.

2

Na Broadwayu so nedavno uprizorili tudi istoimenski muzikal, baletne poustvaritve pa doslej še ni bilo, je na novinarski konferenci povedala umetniška vodja ljubljanskega baleta Sanja Neškovič Peršin. Za poustvaritev zgodbe v obliki dramskega baleta je nagovorila, v Pragi rojena plesalca Jiržija in Otta Bubenička, ki sta si zgradila karieri v Nemčiji, njune kreacije pa je mogoče zaslediti na svetovnih odrih. Vsebino sta črpala iz ljubezenske zgodbe in vprašanja osebne svobode.

3

Prvi je napisal koreografijo, drugi pa je sodeloval kot njegov asistent in scenograf. Predstava je nastajala sproti in posebej za ljubljanske plesalce, ki so se, kot je povedal Jirži Bubeniček, izkazali za odlične, kljub visokim zahtevam: koreograf je namreč poleg tehnične dovršenosti želel, da nastopajoči začutijo osebe, ki jih upodabljajo. Kot je povedal eden od plesalcev Luka Žiher, je vloge prilagajal njihovim sposobnostim in s tem iz njih izvabil najboljše.

5

Pri ustvarjanju dramskega baleta se koreografu zdi bistveno, da občinstvo razume zgodbo, ki se dogaja na odru. Temu cilju morajo po njegovih besedah slediti vsi uprizoritveni elementi: od scene, kostumov, te je v duhu prvih desetletij 20. stoletja zasnovala Elsa Pavanel, do plesnih korakov in izbrane glasbe.

9

Doktor Živaga in Laro bosta odplesala Lukas Zuschlag in Tjaša Kmetec, glasbo v živo bosta na odru izvajala razširjen orkester SNG Opera in balet Ljubljana ter moški pevski zbor pod taktirko Marka Gašperšiča. Otto Bubeniček je poskrbel za glasbeni izbor; slišati bomo glasbo Dmitrija Šostakoviča, Sergeja Rahmaninova, Alfreda Šnitkeja in drugih avtorjev.

Besedilo: Janez Platiše in STA
Foto: SNG Opera in balet Ljubljana