sreda, 1. junij 2016

57. Jazz festivala Ljubljana se približuje

V Cankarjevem domu so predstavili program in novosti 57. Jazz Festivala Ljubljana, ki bo potekal od 29. do 2. julija v Cankarjevem domu v katerem bo 18 koncertov, nastopajoči iz 15 držav, treh celin, tri svetovne in dve domači premieri, novo odprto brezplačno prizorišče in festivalski fokus Jazz po pariško. To je samo nekaj iztočnic, s katerimi opozarjajo na prihajajoči festival.




















O programu sta največ povedala Bogdan Benigar in Pedro Costa, umetniška vodja festivala, navzoče pa je pozdravila tudi Uršula Cetinski, generalna direktorica Cankarjevega doma. Akcijo Zame pa je prvič predstavila Barbara Žibret Kralj, predsednica Kluba poslovnih žensk SheXo. Program festivala The New Routes of Jazz pa je predstavil koordinator Gabriele Centis.





















Že otvoritveni večer bo prav poseben, saj bomo lahko videli novo glasbeno predstavo z akrobatskimi elementi v izvedbi 18-članske zasedbe Surnatural Orchestra, akrobatske zasedbe Cirque Inextremiste in mojstrice hoje po vrvi Tatiane Mosio-Bongonga. Poleg Francije bomo to poletje predstavo videli samo v Ljubljani. Izpostavljena je bila tudi prva zvezda festivala, japonska pianistka Hiromi, ena najvidnejših pianistk zadnjega pol stoletja.



Koncept festivala še bolj poudarja vpetost jazzovskega dogajanja v širši okolici Cankarjevega doma, kot je bilo zasnovano v letu 2015 z Jazz četrtjo, saj uvajamo nov festivalski oder v Parku sveta Evrope, kjer bo posebna pozornost namenjena najmlajšim ljubiteljem jazza in promocijskim aktivnostim. Za izvedbo programa bodo uporabili večino dvoran v Cankarjevem domu. Klub CD pa bo še naprej osrednje prizorišče dogajanja v večernem času in v tradicionalnem sobotnem jazzovskem maratonu.





















V Galeriji Avla NLB pa so odprli razstavo Wrong but Strong for 15 Years, Clean Feed – 15 let založbe Clean Feed, 5 let Ljubljana Jazz Series. Razstava predstavlja naslovnice zgoščenk in vinilnih plošč založbe Clean Feed, ki so prejele več mednarodnih nagrad. Avtorja sta Rui Garrido in Travassos. Razstavo je z recitalom na tenorskem saksofonu pospremil Cene Resnik.












Za upokojence in starejše od 65 let ter mlajše od 25 let so pripravili vstopnice s popustom, ki so v ceniku označene z zvezdico. Poleg tega pa bodo upokojenci in starejši od 65 let imeli možnost ob nakupu vstopnice v Informacijskem središču CD uveljavili 5 odstotni popust tudi na ostale vstopnice.

Podrobnejše informacije: http://www.ljubljanajazz.si/index.php/slv

Foto: Janez Platiše in CD