petek, 28. oktober 2016

V Kranju literarni večer Ibrahima Rekovića

Črnogorsko društvo Izvor iz Kranja je s sodelovanjem Veleposlaništva Črne gore v Sloveniji in Konzulatom Črne gore v Kranju, v Medgeneracijskem centru v Kranju pripravilo literarni večer s pisateljem in slikarjem Ibrahimom Rekovićem, ki se je predstavil s knjigo Plavsko Gusinjske anekdote in priložnostno razstavo.


Literarnega večera se je udeležil tudi veleposlanik Črne gore v Sloveniji dr. Miomir Mugoša s soprogo, ki je v svojem nagovoru med drugim poudaril pomen tovrstnih druženj. Povedal je tudi, da tečejo priprave za ustanovitev kulturnega centra Črne gore v Sloveniji, ki naj bi bil v Ljubljani.

VIDEO posnetek literarnega večera Ibrahima Rekovića


Predsednik Društvo rojakov Plava in Gusinja IZVOR prof. Skender Bajrović je nato zaprosil Edina Jadadića novinarja iz Črne gore, da predstavi Plavsko Gusinjske anekdote Ibrahima Rekoviča. Poudaril je, da gre za izjemno delo pisatelja, ki je v zadnjih dvajsetih letih zapisoval anekdote iz Plava in Gusinja, to je dveh mest, ki se nahajata na severnem delu Črne gore.
Delo predstavlja dragocenost v književnem, kulturološkem in antropološkem prostoru Črne gore, ravno tako pa je obogatitev kulturnega življenja vseh družin Plava in Gusinja v Sloveniji.



Književno delo predstavlja nadaljevanje njegovega znanstvenega raziskovanja jezika in narečja, ki je značilno za to področje in se je obdržalo do danes. Anekdote temeljijo na modrosti, satiričnosti in duhovitosti dogodkov v preteklosti in sedanjosti. Junaki zgodb so meščani, ki so živeli in živijo na tem področju. Plod njihovega humorja in modrosti so šaljive zgodbe, ki se bodo prenašale iz generacije v generacijo.


Pisatelj in slikar Ibrahim Rekovič pa kar ni našel pravih besed zahvale za povabilo. Povedal je, da kar ne more verjeti, da je po 50 letih ponovno v Kranju, kjer je služil vojaški rok ter poudaril kako z lepimi spomini se je po odsluženi vojaščini vračal v Črno goro.


Literarni večer se je prepletal s kulturnim programom, ki ga je pripravila folklorna skupina najmlajših članov DRPiG IZVOR. Glasbeni zaključek je prispevala Hana Dješević. Voditeljica literarnega večera pa je bila Azra Hodzić. Sledila je pogostitev, ki so jo pripravile članice društva IZVOR iz Kranja.