torek, 7. februar 2017

Sestal se je Koordinacijski odbor seniorskih organizacij Slovenije

Po treh letih se je zopet sestal Koordinacijski odbor seniorskih organizacij Slovenije (KOSOS), ki je bil ustanovljen že leta 1991. Pred tem so izvolili novega predsednika Zvoneta Zinrajha, ki pravi, da si znova želijo dejavno sodelovati na področju upokojencev. Imajo nove cilje, prijeme in organiziranost, so povedali na tiskovni konferenci.


Rečeno je bilo, da se bodo prizadevali za priznavanje družbenega, kulturnega in gospodarskega prispevka starejših in da bodo poskušali sodelovali tudi pri oblikovanju zakonov in politik, ki zadevajo upokojence. Menijo, da je vlada pri pripravi rešitev zdravstvene reforme prepočasna, način dela pa ni dovolj pregleden. Premalo pa je tudi razprav o posameznih rešitvah v organih, ki so pristojni za to področje, denimo v Zdravniški zbornici Slovenije.

V odboru imajo predloge tudi glede pokojninske zakonodaje. Menijo, da je 500 evrov, kolikor naj bi po predlogu vlade znašala najnižja pokojnina za 40 let pokojninske dobe brez dokupa premajhen znesek. Po njihovem bi ga morali dvigniti vsaj na prag revščine. Večina v odboru jih meni, da mora koalicija izpolniti svojo obljubo in čimprej ustanoviti urad za starejše.

Sporazum o sodelovanju v odboru, ki so ga sprejeli predvideva, da mora biti članica KOSOS organizirana po zakonu o društvih ne glede na to, ali je nekakšen dodatek politični stranki, civilna iniciativa ali nevladna organizacija.

Odbor, v katerega so med drugim vključeni Zveza društev upokojencev Slovenije, Univerza za 3. življenjsko obdobje in Sindikat upokojenih veteranov Slovenije, ima skupno približno 300.000 članov.