četrtek, 21. september 2017

Bus instalacija Kralj

Ljubljana, 22.9.2017 - Pred kopališčem Atlantic smo si lahko do petka 22. septembra, v popoldanskih urah, od 18. do 20. ure, v mestnem avtobusu Ljubljanskega potniškega prometa ogledali Bus instalacijo Nevene Kralj, ki jo je naredila za magistrsko nalogo in ji dala naslov Transformacija javnega prostora preko biomorfnih oblik za katero je inspiracijo iskala v naravi, pravzaprav v njenih manjših delcih, ki jih vidimo le preko mikroskopa.
Foto: Nejc Lampret



Gre za izjemno umetniško instalacijo za katero je značilna postavitev na točno določeno lokacijo s katero sta v medsebojnem odnosu in v taki obliki instalacija ne zaživi v drugem okolju. Rečemo ji site-specific instalacija. Instalacija je zasnovana biomorfno, ki je umetniški termin in označuje abstraktna dela, ki prikličejo v spomin forme rastlinskih ali človeških oblik. Za instalacijo je uporabljala juto, ki ji pogovorno rečemo žakljevina in je naravno vlakno predelano iz istoimenske rastline, tkano v čvrsto blago.

Foto: Nejc Lampret


S svojim delom je prenesla naravni material v povsem tipizirano javno prevozno sredstvo, ki je delo človeških rok in narejeno pretežno iz nenaravnih materialov. V zasnovo ni posegala zaradi same funkcionalnosti avtobusa in zaradi varnosti potnikov. Tekom dela se je instalacija prilagajala prostoru. Pri tem pa je izkoristila dane možnosti in prednosti.

VIDEO - Pogovor z Neveno Kralj o Bus instalacija Kralj


V pogovoru je Nevena Kralj med drugim dejala: "Juta je moj najljubši medij. Eksperimentiranje z njo je sproščujoče, čeprav je dokaj grob material. Nanjo nanašam plasti mivke in modelirne paste, da nastanejo različne teksture. Iz nje vlečem niti zaradi prosojnosti in kontrasta z nanesenimi materiali. Zelo blizu mi je tudi tehnika kolaž. Inspiracijo iščem v naravi, pravzaprav v njenih manjših delcih, ki jih vidimo le preko mikroskopa. Moja dela ne šokirajo in niso družbeno kritična. Večinoma so preprosta. Želim, da se ob ogledu mojih del, ljudje počutijo povezane z naravo."

ALBUM VSEH FOTOGRAFIJ
20170921  BUS INSTALACIJA NEVE KRALJ. FOTO NEJC LAMPRET.