ponedeljek, 9. oktober 2017

Uporabniki CUDV so veseli ker delajo v EMMA Lesce

»Včasih ima človek ne samo dovolj, ampak še preveč znanja in sposobnosti, vendar mu manjka ena ključna stvar – priložnost, da se izkaže. Mi vam jo že več kot desetletje z veseljem dajemo in v zameno dobimo več, kot smo kdaj koli pričakovali,« je v uvodnem nagovoru uporabnikom Centra za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Radovljica povedala direktorica inovativnega in uspešnega družinskega podjetja EMMA iz Lesc Tatjana Potokar.
Letošnjega srečanja se je udeležilo skupno več kot 80 uporabnikov in mentorjev CUDV Radovljica ter zaposlenih v EMMI


Uporabniki CUDV pod vodstvom mentorjev za podjetje EMMA sestavljajo visoko kakovostne ekološke elektronske sveče Vestina, zadnjih sedem let pa uspešno sodelovanje skupaj beležijo in nagrajujejo s prijetnim druženjem. Podjetje in ustanova tako letos beležita že 11 let skupnega sodelovanja. Direktorica CUDV Radovljica Slađana Anderle je ob letnem praznovanju skupnega partnerstva poudarila, da so učinki takšnega sodelovanja zelo veliki – tako za uporabnike CUDV kot člane družbe in družbo kot celoto.

Poudarila je: »S tovrstnim delovanjem vsakemu uporabniku, ki je vključen v proizvodni proces za podjetje EMMA, sporočamo, da zaupamo njegovim sposobnostim, da ga spoštujemo in da je enakovreden član družbe. Sodelovanje s podjetjem EMMA je primer dobre prakse, za katerega želimo, da se bolj pogosto prenese v slovenski prostor. Še posebej, ker ne koristi le našim uporabnikom, temveč vnaša pomembne vrednote in plemeniti medsebojne odnose v družbi.«

Direktorica podjetja EMMA Tatjana Potokar in uporabniki CUDV Radovljica.


Podjetje je bilo med prvimi v regiji, ki je podprlo poslanstvo in prizadevanje ustanove po večji vključenosti njihovih uporabnikov v delovne procese in izboljševanju njihove samostojnosti. »Delo jim daje stabilnost in odgovornost, predvsem pa občutek spoštovanja, koristnosti in enakopravnosti,« še dodaja Anderletova, ki meni, da sta kljub državni pomoči in z zakonodajo urejenim statusom oseb z motnjami v duševnem razvoju tovrstna aktivna podpora in odnosi z lokalnimi podjetji neprecenljiva.

»Sodelovanje z uporabniki CUDV Radovljica nam zelo veliko pomeni, zavedamo pa se, da prav toliko pomeni tudi njim, saj jim odpira vrata za še nove projekte in delovna mesta. Želim si, da bi še več slovenskih podjetij prepoznalo potencial odraslih z motnjami v duševnem razvoju in se odločilo za partnerstvo z njimi,« je na letnem srečanju še povedala Potokarjeva. Delo v podjetju EMMA pa uporabnikom predstavlja veliko več kot le vsakodnevno rutino. »To, da hodim delat, mi veliko pomeni. Če delam, sem zadovoljen. Če naredimo veliko sveč, se počutim super. Zelo sem ponosen,« je dejal uporabnik CUDV Radovljica Miha Zupan, uporabnik Robert Burnar pa je poudaril pomen pohvale za dobro delo: »Vsako leto nas povabijo na druženje. Direktorica pove, kaj je novega v podjetju. Prav tako nas pohvali, da smo veliko naredili in nam pove, kako zelo ceni naše delo.«

Direktorica podjetja EMMA Tatjana Potokar in uporabnik CUDV Radovljica Damjan Bošnjak


Direktorica podjetja Tatjana Potokar je ob veselem obeleženju 11-letnice sodelovanja poudarila predvsem pomen spoštovanja za uspešen odnos: »V našem podjetju verjamemo, da je spoštovanje drug drugega najpomembnejši temelj, na katerem gradimo ne samo medsebojne odnose, ampak tudi poslovne in partnerske. Tako se je rodil tudi naš odnos s CUDV Radovljica. Njihove uporabnike in mentorje neizmerno spoštujemo in cenimo, predvsem pa cenimo njihovo predanost, natančnost in strast do dela, ko pomagajo sestavljati naše ekološke elektronske sveče Vestina. Že 11 let smo super ekipa, ki vsako leto postaja samo še boljša in bolj uigrana.«

Vsi skupaj so razrezali torto Vestina - blagovno znamko elektronskih sveč, ki jih v CUDV Radovljica sestavljajo za EMMO.


Po uvodnem nagovoru direktorice so uporabniki za vse zbrane pripravili humorni igrani prizor, nato pa so vsi skupaj zaplesali ob rimah glasbenikov Roka Terkaja – Trkaja in Boštjana Nipiča – Nipkeja. »S takšnimi ljudmi je vedno krasno nastopati, ker imajo super energijo. Zdaj sodelujemo že šesto leto in vedno uživam, ko pridem v to prijateljsko oziroma družinsko okolje,« je povedal Trkaj.

Skupno druženje in nagraditev dolgoletnega partnerstva je primer dobre prakse, ki spodbuja prostovoljstvo in poziva tudi druga podjetja k sodelovanju z manj privilegiranimi družbenimi skupinami.



Po končanem letnem srečanju podjetja EMMA in CUDV Radovljica smo z direktorico Tatjano Potokar posneli še kratek pogovor, kjer nam je predstavila, kako delujejo njihove inovativne solarne sveče Vestina Solar in nam zaupala, kakšne novosti so pripravili za letošnjo sezono ob prazniku vseh svetih oziroma 1. novembru.

Foto: Foto: Boris Pretnar
Video: Janez Platiše