četrtek, 16. november 2017

Ljubljana je dobila prvi kulinarični festival, November Gourmet

November Gourmet Ljubljana bo povezovala najpomembnejša slovenska kulinarična imena, ljubljanske gostinske ponudnike in kulinarično ponudbo ter ponuja strokovno-izobraževalne vsebine s področja kulinarike in gostinstva, je v polnem teku. Na novinarski konferenci je bila predstavljena vsebina zaključne prireditve festivala November Gourmet Finale, ki bo v petek, 24. novembra 2017, v Mestu oblikovanja na Dunajski 123 v Ljubljani.


Direktorica Turizma Ljubljana, mag. Petra Stušek, je v uvodu povedala, da »Doživeti Ljubljano pomeni okusiti Ljubljano. V naši prestolnici se že od nekdaj prepletajo vplivi različnih kultur in pokrajin, kar se kaže v izjemni gastronomski ponudbi. Ta v zadnjih letih postaja tudi prepoznaven motiv prihoda gostov v Ljubljano. Z novo blagovno znamko želi Turizem Ljubljana izkoristiti ogromen kulinarični potencial Ljubljane in jo zapisati med kulinarične destinacije Evrope. Festival November Gourmet, prvi dogodek pod njenim okriljem, nedvomno dokazuje, da se lahko Ljubljano in postavi ob bok najboljšim kulinaričnim in vinskim destinacijam Evrope. Vse, ki želite okusiti najboljše, kar na gastronomskem področju ta hip ponuja prestolnica pa vabim, da se v petek udeležite November Gourmet Finala, ki bo zares edinstven«.

Svoje poglede na razpoznavnost sodobne ljubljanske kuhinje, pomen nove znamke Gourmet Ljubljana in njeno vpetost v sodobne kulinarične trende, je predstavil tudi prof. dr. Janez Bogataj, etnolog in kulinarični izvedenec.

Vrhunec letošnjega festivala November Gourmet Ljubljana bo nedvomno prireditev Finale November Gourmet, praznik kulinarike s priznanimi "chefi" in vinarji. Namenjen je tako gastronomskim poznavalcem kot širši javnosti. Vstop na dogodek, ki bo ponudil celovit vpogled v sodoben kulinarični utrip Ljubljane, je prost.

VIDEO posnetek novinarske konference.


V petek 24. novembra bo po uradni otvoritvi ob 11. uri ekipa mladih kulinaričnih upov iz izobraževalnega centra BIC Ljubljana predstavila moderne interpretacije lokalnih jedi, ki bodo na voljo tudi za pokušino. Za tem bo sommelier Leon Beton predstavil izbor festivalskih vin. Popoldne bodo v središču dogajanja najboljši slovenski kuharji in izbrani vinarji. Za začetno ogrevanje bosta s posebnim aperitivom poskrbela Draga Kepeš, svetovna prvakinja v pripravi koktejlov in Emin Tigelj. V nadaljevanju bodo jedi v živo pripravljali mojstri avantgardnih okusov Jorg Zupan iz restavracije Atelje, Peter Kovač iz restavracije Maxim in Ivo Tomšič iz Sorbara Steak House ter legendi slovenske gourmet scene Bine Volčič iz bistroja Monstera in Janez Bratovž iz restavracije JB.

Ob 18.00 bo potekal izbor zmagovalca nagradnega natečaja Nov okus Ljubljane. Strokovna žirija bo izbrala najboljšo jed, ki bo postala za eno leto - torej do naslednjega festivala – nova jed v naboru Okusov Ljubljane.

Ves čas prireditve bodo potekali atraktivni kuharski šovi, ki jih bodo izvajali gostinci podjetja Supercatering. V živo bodo pripravljali prave gastronomske poslastice iz zakladnice ljubljanske tradicije v moderni preobleki.

Vabljeni na druženje in zabavo ob izbrani hrani in pijači, ki jo bo mogoče pokušati in kupiti, vse do poznih večernih ur.