nedelja, 31. december 2017

Novoletna poslanica predsednika vlade dr. Mira Cerarja

"Spoštovane državljanke in državljani,

drage Slovenke in Slovenci,

ko sem vas leta 2014 za novo leto prvič nagovoril kot predsednik vlade, sem vam iskreno priznal, da večletna kriza, s katero smo bili takrat soočeni, ne bo minila sama od sebe. Opozoril sem, da nas čaka težka pot, a vam hkrati obljubil, da bom naredil vse, kar zmorem in znam, da Slovenijo z vami popeljem na novo pot svetle skupne prihodnosti.

Danes vidimo, da Slovenija – ne naključno, ampak zaradi trdega dela, odrekanja in vizije - piše nova prva poglavja v svoji knjigi uspeha. Leto, ki se izteka je bilo za Slovenijo zelo uspešno. Napovedana nam je visoka, skoraj 5% gospodarska rast, stopnja brezposelnosti je vsak dan nižja in kar me najbolj veseli: od leta 2014 je službo v Sloveniji našlo 73.300 mladih. Slovenija je vnovič dom novih, tudi tujih, investicij. Leto 2017 si bomo zapomnili tudi po dejstvu, da je arbitražno sodišče dokončno in v celoti določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško.

A čas, v katerem živimo je nepotrpežljiv in od nas terja nenehne odgovore na vedno nove preizkušnje.

Leto 2018 bo pomembno leto preizkušenj za politiko in za vas, drage državljanke in državljani. A ob soočanju z novimi izzivi se moramo učiti iz naukov, ki jih ponuja preteklost in ohraniti trdo prigarane sadove sedanjega gospodarskega uspeha. S pridelanimi sadovi moramo gospodariti odgovorno, preudarno in na prvo mesto postaviti skupno dobrobit države.

A ob tem ne smemo nikoli pozabiti na človeka. Prepogosto hitimo mimo tistih, ki našo solidarnost najbolj potrebujejo. Zato vas v teh prazničnih časih pozivam: bodimo drug drugemu v prvi vrsti človek. Spoštujmo se in gradimo skupaj mostove sodelovanja. Zlahka se da zrušiti, kar je nekdo stežka in mukoma zgradil. Naj bo novo prihajajočo leto 2018 priložnost, da skupaj dokončamo začeto in zgradimo družbo prihodnosti, ki pozna nauke svoje zgodovine, a svoj pogled pogumno upira v jutrišnji dan.

Spoštovani,

želim vam, da praznične dni izkoristite za tiste, ki jih imate najraje. Hkrati vas pozivam, da še posebej v teh prazničnih časih ne pozabite na tiste, ki so osamljeni, bolni in vse ostale, ki potrebujejo našo pomoč. Z dobrimi željami se obračam tudi k Slovenkam in Slovencem zunaj meja Slovenije ter k slovenskim vojakom in policistom na misijah v tujini.

Drage državljanke in državljani,

v novem letu vam želim predvsem obilo miru, zdravja in osebne sreče. Naj bo leto 2018 leto sodelovanja, spoštovanja in modrih odločitev."


Predsednik Vlade Republike Slovenije
dr. Miro Cerar