nedelja, 13. maj 2018

Vzorčno mesto v Velenju združilo znanost in hiphop kulturo

"V Vzorčnem mestu združujemo hiphop kulturo in znanost. Prvič bomo pripeljali hiphop kulturo v znanost in znanost nazaj v hiphop kulturo," sta ponosno povedala idejna očeta velenjskega Vzorčnega mesta Erik Kapfer in Miha Cojhter. Najboljši slovenski freestyle (prosti slog) raperji so odprtje nove razstave 10.000 milj, raziskovanje planeta Zemlja pospremili z rimami na temo znanosti v prostem slogu.




Hip-hop umetniki: večkratni freestyle prvak Rok Terkaj – Trkaj, večkratni zmagovalec freestyle tekmovanj Igor Kuna, aktualni državni prvak v freestyle battlih (bitkah) in »slam« poeziji Amo, DJ/MC Mrigo, Um, Vazz, Šešo, Wera, Gotti, Majki, Muale in Tadej Pasar so se pomerili tudi v besednih bitkah na teme, ki povezujejo družbo in naravo: 'Človek ali Mašina', 'Dan ali Noč' in 'Voda ali Zrak'.

Poleg jezikovnih spretnosti in vsebinskega znanja so prvim obiskovalcem nove razstave v Vzorčnem mestu pokazali tudi širok razpon nians humorja in zbadljivke na račun nasprotnika pa tudi sebe. Znanost in aktualne teme, kot so cepljenje, ohranjanje čistega okolja in človek v odnosu do tehnologije, so navdušile občinstvo.



Rok Terkaj – Trkaj in Igor Kuna, ki je Vzorčnemu mestu pomagal pri organizaciji prvega raperskega znanstvenega performansa, sta se pred vedno bolj razvnetim občinstvom spopadla še v improvizacijskem rapanju oziroma rimanju iz glave. Pojmi iz matematike, biologije, fizike, geografije, sociologije, psihologije so jima služili kot oporne točke za enominutne pesmi iz glave, s katerimi sta mojstrsko dokazala, da se hiphop kultura in znanost odlično dopolnjujeta. Kuna je ob navdušenem aplavzu premierno predstavil še novo pesem Planet znanja, ki jo je na koncu na prošnjo občinstva še ponovil.

Prostor sodobnih tehnologij in znanosti, ki ga je podprla Mestna občina Velenje, je bogatejši tudi za sobo pobega. Zasnovana je na sobi babice Rezike, ki je imela o rastlinah ogromno znanja, sta povedala Erik Kapfer in Miha Cojhter: »V naši sobi pobega se gre k babici Reziki, ki je odkrivala zelišča, rastline, celice. Po napotkih in igrah nas poskuša pripeljati v skrivno sobo.« Tam se znajdemo v notranjosti celice, skozi skrivna vratca pa se od tam podamo pod zemljo in si na površini lahko ogledamo svet iz perspektive mravlje.



S tem dogodkom se je v Sloveniji pričel Teden vseživljenjskega učenja. Z več kot 100.000 dogodki gre za najvidnejšo promocijo izobraževanja v Evropi. Neformalni začetek Tedna vseživljenjskega učenja v Vzorčnem mestu poteka pod okriljem Ljudske univerze Velenje.

Vzorčno mesto je najsodobnejša učilnica v Evropi. Je prvi tovrstni prostor, v katerem se lahko vsakdo, ne glede na svojo starost, pobliže spozna s sodobnimi tehnologijami, kot so 3D modeliranje, robotika, digitalizacija in virtualna resničnost. 10.000 milj je nova, druga razstava, ki bo odprta do 31. 8.. Od 22. 10. do 31. 12. bo na ogled tretja razstava Vojne sveta.

Foto: Tina Ramujkić