sobota, 6. april 2019

V Hrastniku je zasedala Zveza veteranov vojne za Slovenijo

Hrastnik, 6.4.2019 – V Delavskem domu v Hrastniku so gostili redno letno zasedanje glavnega zbora Zveze veteranov vojne za Slovenijo katerega se je udeležil tudi Karl Erjavec, minister za obrambo, ki je bil slavnostni govornik, Marko Funkl, župan Občine Hrastnik, Maja Krajnik, podžupanja občine Trbovlje, dr. Alojz Šteiner, predsednik ZSČ in predsedujoči KODVOS in drugi visoki gostje. Zaslužnim so podelili zahvalne listine, priznanja in plakete. Težišče lanskoletnega delovanja ZVVS je bila obeležitev 50. obletnice ustanovitve teritorialne obrambe in njene vloge v procesu osamosvajanja. 



Minister Karl Erjavec je v nagovoru izpostavil pomen in vlogo zveze veteranov, posebej pri v spodbujanju domoljubja pri mlajših generacijah, ki so bile rojene po osamosvojitveni vojni in premalo vedo o tem obdobju. "Brez slovenske teritorialne obrambe in takratne milice ne bi bilo samostojne in suverene države," je poudaril.

VIDEO - Karl Erjavec, minister za obrambo


Dodal je, da ga žalosti podcenjujoč odnos nekaterih posameznikov do osamosvojitvene vojne in tudi trditve, da je v Sloveniji vse slabo. To, kljub kakšni nezadovoljivi oceni, velja tudi za obrambni sistem, saj vojska po njegovem mnenju izvaja vse zakonsko predpisane naloge na obrambnem področju in v sistemu zaščite in reševanja. "Vložek v nacionalno varnost je potreben predvsem zaradi nas samih in ne zaradi zahtev drugih," je še dejal Erjavec in veteranom sporočil, da so delitve med njimi nepotrebne in politično ideološko motivirane in da ne koristijo nikomur.

VIDEO - Ladislav Lipič, predsednik ZVVS.


Predsednik ZVVS Ladislav Lipič je v nagovoru med drugim dejal: "Na vsakoletnem glavnem zboru se spomnimo na vse tiste, ki so se v katerem koli obdobju naše zgodovine borili in umirali za Slovenijo. Kmalu bo minilo 30 let od osamosvojitvene vojne. V vseh minulih letih smo se trudili ohraniti spomin na te zgodovinske dogodke. To je tudi naše poslanstvo. Niso nas omajali poskusi delitve in razbijanja naše organizacije. Ponosen sem, ker sem predsednik organizacije v kateri se člani ne sramujejo svoje zgodovine jo ne potvarjajo in jo ne prilagajo strankarskim interesom. Del naših odgovorov na potvarjanje naše zgodovine je tukaj na mizi, v razstavljenih knjigah in zbornikih."

VIDEO - Marko Funkl, župan Hrastnika.


Hrastniški župan Marko Funkl pa je dejal: "V veliko čast mi je, da vas lahko gostim skupaj z območno organizacijo vojnih veteranov Hrastnik. Ko je potekala osamosvojitvena vojna sem bil star 7 let. V bližini našega doma je bil takrat zgledno urejen zapor za vojake JNA. To je bilo za mene kot mladega fanta zanimivo. Občutil pa sem kako so bili ljudje iz naše vasi in Hrastnika ter drugot po Sloveniji enotno želeli samostojno in suvereno Slovenijo."

VIDEO - Alojz Šteiner, predsednik ZSČ in predsedujoči KODVOS.


Alojz Šteiner, predsednik ZSČ in predsedujoči KODVOS pa je izpostavil: "Lansko leto je bilo posebno leto. Mislili smo, da bo posebno slovesno zaradi 50 letnice teritorialne obrambe. Večina nas, tukaj prisotnih, se štejemo kot nasledniki. Pa ne zaradi kontinuitete (povezanost, neprekinjenost) ampak zato, ker smo do leta 1990 skupaj z milico postavljali temelje obrambnih sil. Pa tudi zato, ker smo bili leta 1991 v osamosvojitveni vojni uspešni. Javno se vam zahvaljujem za potrpežljivost, vztrajnost in pokončnost saj ni bilo lahko prenesti izjave nekaterih visokih državnih predstavnikov, ki so rekli, da v stari teritorialni obrambi ni nič dišalo po slovenski vojski." 



Zveza veteranov je nevladna organizacija, ki šteje 24.748 aktivnih članov. Samo v letu 2018 se je povečala za 254 novih članov. Med aktivnosti, ki so bile izvedene v letu 2018, v prvi vrsti štejejo organizacija ali soorganizacija obeležitev državnih praznikov in drugih prireditev, ki jih je bilo kar 78, kot tudi 150 športno-rekreativnih prireditev. Velik poudarek je bil na predavanjih in strokovnih ekskurzijah, na katerih mladim predstavijo kraje in dogodke, pomembnih pri osamosvojitvi.