torek, 7. maj 2019

Sto let ljubljanske Medicinske fakultete

Ljubljana, 7. 5.2019 - V počastitev stote obletnice Medicinske fakultete v Ljubljani je bila v Cankarjevem domu prireditev Nemogoče telo, na kateri je bil slavnostni govornik predsednik republike Borut Pahor, nastopali pa so tudi zdravniki, zobozdravniki in študenti. Fakulteta je doslej vzgojila več kot 8000 zdravnikov in okoli 2000 zobozdravnikov. 


Foto: Nebojša Tejiš/sta


Predsednik Pahor slavnostnem govoru izrazil priznanje. Dejal je: "Slovenija je ponosna na Medicinsko fakulteto Univerze v Ljubljani. Njeni profesorji in študentje imate v naši družbi ugled in spoštovanje. Dosežki medicinske fakultete uživajo veliko občudovanje doma in ugled v svetu."

Foto: Nebojša Tejić/sta


Dotaknil se je tudi aktualnih težav slovenskega zdravstva: "Zdravnice in zdravniki, ki jih primerno strokovno pripravite za njihovo življenjsko poslanstvo so v tem trenutku rešitev in ne problem za nakopičena protislovja slovenskega javnega zdravstvenega sistema. Svečana akademija ni pravi prostor in čas za razpravo o zdravstveni reformi in v njenem okviru tudi o plačni reformi. Si pa skupaj z domala vsemi našimi ljudmi želim, da bi se dobre in premišljene rešitve končno našle in bi doma ostajali in se naprej strokovno polno razvijali diplomanti medicinske fakultete."

Foto: Nebojša Tejić/sta


Na prireditvi so nastopili številni zdravniki, zobozdravniki, študenti in zaposleni na fakulteti ter fakultetni simfonični orkester in pevski zbor. Prireditve se je udeležil tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina.

Foto: UPRS

Medicinska fakulteta je najstarejši visokošolski izobraževalni in znanstveno-raziskovalni zavod na področju medicine, dentalne medicine in biomedicinskih znanosti v Sloveniji. Je mednarodno priznana in uveljavljena inštitucija, ki akademsko, znanstveno in strokovno sodeluje z najboljšimi medicinskimi fakultetami po svetu.

VIDEO


Vir: UPRS/STA