petek, 22. november 2019

30. let Turističnega društva Pekre

PEKRE – V kulturnem domu v Pekrah pri Mariboru je 22. novembra 2019 Turistično društvo Pekre praznovalo 30. obletnico delovanja. Slavnostni govornik je bil Pavle Hevka, predsednik Turistične zveze Slovenije (TZS), ki je Turističnem društvu Pekre za 30 let uspešnega dela pri razvoju turizma podelil priznanje z bronastim znakom. Janez Ribič, predsednik Štajerske turistične zveze pa je Turističnemu društvu Pekre ob 30. obletnici delovanja podelil priznanje z Zlatim znakom. Podelili so tudi šest društvenih priznanj. Prisotne sta nagovorila tudi Alenka Iskra, podžupanja Mestne občine Maribor in Zlatko Partlič, predsednik TD Pekre.



Pavle Hevka, predsednik TZS je v nagovoru med drugim dejal: "30. obletnica Turističnega društva Pekre, ki jo praznujemo na današnji slovesnosti, je prav zagotovo dogodek, vreden, ne samo omembe, ampak spomina na prehojeno 30-letno pot od prvega poskusa ustanovitve Turističnega društva v vašem kraju v letu 1986 do tiste ta prave ustanovitve v letu 1988. Eden od osnovnih namenov za ustanovitev društva je bila velika želja po izgradnji teniških igrišč, kar so prvotni člani udejanjili že kmalu po začetku aktivnega delovanja društva.

VIDEO: Pavle Hevka, predsednika TZS


Najbolj domač, najbolj vaš pa je vsekakor Tradicionalni spominski pohod Pekre 1991 – 23. maj 1991, s katerim ohranjate in negujete spomin na najbolj dragoceno dediščino celotne Slovenije in vseh Slovencev. Vaš kraj in vaši ljudje so bili namreč priče začetka osamosvajanja naše današnje samostojne in neodvisne države. 


Zlatko Partlič, predsednik TD Pekre od Pavleta Hevka prejema priznanje TZS.


Tudi Turistična zveza Slovenije je zaznala trud turističnih navdušencev vašega društva ter Prostovoljnega gasilskega društva Pekre in njegovih gasilcev in vam leta 1994 podarila zlato vrtnico za najlepše urejen gasilski dom v Sloveniji. Hortikulturna sekcija vašega turističnega društva je pri tem prav gotovo imela vmes svoje zelene prste." Celoten nagovor TUKAJ



Zlatko Partlič, predsednik TD Pekre pa je v kratkem pozdravnem nagovoru dejal: " Ob 30 letnem delovanju društva ne bom podrobno spregovoril, ker je to prikazano v skoraj v polurnem filmu, ki se ga bomo ogledali. Moram pa spregovoriti o Festivalu komedije, katerega smo imeli letos že petnajstič. S tem festivalom so Pekre postale prepoznavne po celi Sloveniji in zamejstvu. Pekrske dogodke, ki so se zgodili 23. maja 1991 ohranjamo s tradicionalnim spominskim pohodom 'Pekre, 23. maj 1991' in spominsko sobo v domu zaščite in reševanj Maribor, ki je prikazana v našem filmu, v katerem skušamo prikazat 30 letno delo društva, kraj Pekre pa postaviti na turistični zemljevid."

Z leve: Bojan Čertalič, Milan Pavlin, Rado Pavalec, Stane Vauda, predsednik TZS, Ilka Riedl, Zlatko Partlič.



Društvena priznanja ob 30. obletnici Turističnega društva Pekre so prejeli:













Bojan Čertalič je član društva že od ustanovitve. Njemu gre tudi zasluga, da se je ustanovilo Turistično društvo Pekre, saj je bil soustanovitelj društva leta 1988. Kot član je tudi zelo aktiven pri vsakoletnem Festivalu komedije in spominskem pohodu 'Pekre, 23. maj 1991'.

Milan Pavlin, je član društva od leta 1994 in ni prireditve pri kateri ne sodeluje. To so Festival komedije, pustno rajanje, postavitev klopotca, vinska trgatev, peka kostanja, božičkovanje in mnoge druge. Po posaditvi vinske trte (brajd) v čast vstopa Slovenije v EU in NATO (1.5.2004) je postal viničar društva. S svojim delom v društvu izstopa in ga odlično predstavlja ter skrbi za ohranjanje starih običajev. Zaradi njegovega veselega značaja je zelo priljubljen na vseh prireditvah.



Rado Pavalec, že petnajsto leto s TD Pekre orje ledino Festivala komedije amaterskih dramskih skupin in opravlja selektorsko vlogo za samoraslo ljubiteljsko kulturno manifestacijo, ki jo sprejemajo in upoštevajo po vsej Sloveniji in ta način približuje ljubiteljsko gledališko kulturno dejavnost širši javnosti. Z njegovimi življenjskimi izkušnjami in mentorskimi nasveti je festival presegel meje Slovenije, saj ni prepoznaven samo pri nas, temveč je znan tudi v zamejstvu.



Ilka Riedl, je svoje prve odmevne korake pričela z včlanitvijo v TD Pekre leta 2002. Od leta 2005 je predsednica organizacijskega odbora Festivala komedije Pekre, festivala amaterskih dramskih skupin. Le-ta po njeni zaslugi slovi po odlični organizaciji. Kot pravijo kulturno-umetniška društva, ki na festivalu sodelujejo, se v Pekrah počutijo zelo dobrodošli in zasluga je v veliki meri prav njena.



Stane Vauda je eden od zaslužnih članov TD Pekre, kerje že 28 let zapovrstjo glavni organizator tradicionalnega spominskega pohoda 'Pekre, 23. maj 1991', ki ga od leta 1995 organizira TD Pekre. 

Zlatko Partlič je predsednik društva od leta 1994 (sedmi mandat). Kot predsednik društva, je v tem času veliko postoril za društvo in prepoznavnost kraja, saj s svojimi idejami in s pomočjo ostalih članov društva izpelje vse projekte društva in je tudi idejni ustanovitelj Občinske turistične zveze Maribor.

Z leve: Alenka Iskra podžupanja MO Maribor Zlatko Partlič predsednik TD Pekre in Pavle Hevka predsednik TZS.


Po podelitvi priznanja Turistične zveze Slovenije je Zlatko Partlič, predsednik TD Pekre Alenki Iskra, podžupanji MO Maribor in Pavletu Hevka, predsedniku TZS kod darilo izročil USB ključ na katerem je naložen film 'Pekre v sliki in besedi' v katerem je kronološko prikazano 30 letno delo TD Pekre. 

Otroški pevski zbor in plesna skupina iz Vrtca Studenci, enota Pekre.


V kulturnem sporedu je sodeloval otroški pevski zbor in plesna skupina iz sosednjega Vrtca Studenci, enote Pekre, pod vodstvom mentoric Nine Križanec in Katje Karba Kniplič in TD Pekre z 20 minutnim kronološkim filmom s katerim so prikazali 30 letno delo Turističnega društva Pekre. 



Po končani slovesnosti in podelitvi priznanj je v dvorani Gasilskega doma Pekre sledila pogostitev in družabno srečanje.

Celoten nagovor Pavleta Hevka, predsednika TZS klikni TUKAJ
Fotogalerija TUKAJ
Video posnetek slovesnosti TUKAJ
Video 'Pekre v sliki in besedi' TUKAJ

Besedilo, video in foto: Janez Platiše