sobota, 30. november 2019

Marjan Šarec slavnostni govornik na slovesnosti ob 30. obletnici Akcije Sever

V spomin na zgodovinske dogodke leta 1989 in aktivnosti takratnih organov za notranje zadeve, s katerimi so zaščitili demokratične procese v Sloveniji, je Zveza policijskih veteranskih društev Sever v sodelovanju z Ministrstvom za notranje zadeve in Generalno policijsko upravo pripravila slovesnost ob 30. obletnici akcije Sever, ki je bila v soboto, 30. novembra 2019, ob 20. uri v Veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor.





Slavnostni govornik in predsednik vlade Marjan Šarec je v svojem govoru povedal, da se po tridesetih letih Slovenci še vedno ne zavedamo dobro pomena dogodka, brez katerega verjetno ne bi praznovali niti samostojnosti naše države. Poudaril je, da je slovenska policija v času osamosvajanja Slovenije ob teritorialni obrambi odigrala odločilno vlogo. Dotaknil se je tudi aktualnih razmer v zvezi z migracijami in dejal, da se danes skuša blatiti policijo, ki naj ne bi bila sposobna opravljati svojih nalog in da ne varuje meje. "Tako kot je varovala mejo leta 1989, tako jo varuje tudi danes.



Če tega ne bi bila sposobna, bi imeli danes ilegalne prebežnike po vseh postajah, po mestih in povsod, kot smo bili temu priča v nekaterih drugih državah," je dejal Šarec. Slovenska policija zato po njegovih besedah dobro varuje schengensko mejo, pri tem pa je omenil nekatere politike, ki hodijo v sosednjo državo in pravijo, da mora ta čim prej v Schengen. "Če bi ta tako dobro varovala svojo mejo, kot mi našo, potem bi mi dobili toliko ilegalnih prebežnikov, kot jih dobi Avstrija od nas. Vendar je ne varuje tako dobro," je dejal premier in dodal, da policija v sodelovanju z vojsko dobro varuje mejo, zato ne potrebujemo vard in vaških straž.



Zbrane je ob notranjem ministru Boštjanu Poklukarju nagovoril tudi predsednik Zveze policijskih veteranskih društev dr. Tomaž Čas, ki je ob pomenu dogajanja pred tremi desetletji spomnil tudi na odnos države do veteranskih organizacij. "Če bi miličniki leta 1989 ravnali tako kot zadnjih deset let ravna naša politika do vojnih veteranov in do sprememb zakona o vojnih veteranih, potem gotovo ne bi preprečili mitinga resnice," je dejal Čas. Vojnim veterani po njegovem od aktualne oblasti pričakujejo, da bodo storili vse za to, da bi bil omenjeni zakon sprejet v prvi polovici naslednjega leta.




Rešiti je namreč potrebno problematiko predvidenih izselitev policijskih vojnih veteranov iz službenih stanovanj, urediti veteranski dodatek, ki ni bil spremenjen že nekaj let in je za njih ponižujoč. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje mora ostati urejeno tako, da ne bo v škodo veteranov, je še dodal Čas. Odgovora Šarca na omenjena pričakovanja na slovesnosti ni dobil, je pa premier namesto tega povedal, da se slovenska policija pospešeno opremlja, dviguje število ljudi, zlasti pomožnih policistov, ter da je njena opremljenost na visoki ravni. Popravile so se tudi plače, kar po njegovem dokazuje, da vlada ne ostaja samo pri besedah, pač pa se zaveda, kaj policija pomeni za državo, zato ima do nje veliko spoštovanje.



Slovesnosti so se udeležil številni visoki gostje, med njimi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, bivši predsednik Republike Slovenije Milan Kučan, načelnica GŠSV generalmajorka Alenka Ermenc, predsedniki in predstavniki članic Koordinacije domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije, župan Mestne občine Maribor Aleksander Saša Arsenovič s sodelavci, idr.



Slovesnost se je pričela z kratkim filmom, katerega osnovna ideja temelji na zapisu upokojenega miličnika Andreja Bolčine, ki v klenem slogu na mah povzame zgodovino slovenske policije in jasno ter umljivo poudari etične in profesionalne norme. Tudi temeljno izhodišče proslave je temeljilo na dejstvu, da akcija Sever ni le enkratno dejanje, temveč nasledek dolgotrajnega, odgovornega in strokovnega dela ter zavesti, da je, ne glede na imenovanje, milica oziroma policija bila ljudska.

V napovedniku slovesnosti je bilo zapisano:

"Veter časa je v tridesetih letih odnesel prah dnevno političnih interpretacij in vse bolje jasno je, kako pomembna je bila Akcija Sever za rojstvo samostojne Republike Slovenije. Z izjemno strokovnostjo, organizacijsko sposobnostjo in moralno trdnostjo, ki je bila plod štirideset letnega tehtnega razvoja, je tedanja milica preprečila izredne razmere v Sloveniji, ki jih je Miloševičev režim z mitingi ustvarjal v tedanji Jugoslaviji in si tako pokoril neposlušne republike.




Akcija Sever je ulila ljudem samozavest in omogočila nadalje demokratične procese, vse do ustanovite samostojne države. Osrednja slovesnost v SNG Maribor na predvečer akcije Sever, je dokončno priznanje pomena in zgodovinske vloge slovenske milice."

Foto: Janez Platiše
Vir: ZPVD Sever