ponedeljek, 30. december 2019

Predstavitev poslanice papeža Frančiška za svetovni dan miru #video

Ljubljana, 30. 12. 2019 - Papež Frančišek je poslanico ob svetovnem dnevu miru, ki ga Katoliška cerkev obeležuje 1. januarja, tokrat naslovil Mir kot pot upanja: dialog, sprava in ekološko spreobrnjenje. Poslanica nakazuje smernice, v katerih graditi mir, odgovornost pa prepušča vsem nam, je na novinarski konferenci, ki je potekala v Galeriji Družine, pojasnil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Na tiskovni konferenci je sodeloval tudi Rafko Valenčič, urednik zbirke Cerkveni dokumenti. 



"Gre za 53. sporočilo, ki nas vabi na pot. Mir kot pot upanja, ne mir kot trenutek ali dogodek, ampak mir kot proces, ki ga živimo skupaj na poti v dialogu, spravi in v našem ekološkem spreobrnjenju. Gre za premislek, da sta mir in varnost nezdružljiva s strahom in grožnjo, čeprav se v mnogih državah v svetu skuša mir vzdrževati z grožnjo," je dejal nadškof Stanislav Zore

Papež Frančišek je v poslanici, ki jo tradicionalno pripravi v ta namen, spregovoril tudi o doživetju med nedavnim obiskom Japonske. Tam je dobil potrditev, da svet hoče zagotoviti stabilnost na podlagi lažne varnosti, ki jo podpira miselnost strahu in nezaupanja, ki na koncu zastrupi odnose med narodi in preprečuje vsak možen dialog.

VIDEO



Urednik zbirke Cerkveni dokumenti Rafko Valenčič je med drugim poudaril, da papeževa poslanica za svetovni dan miru posreduje pomembna etična načela, ki so opora tako osebnim prizadevanjem kot urejanju medsebojnih družbenih odnosov.

Svetovni dan miru je Katoliška cerkev uvedla na pobudo papeža Pavla VI. Poslanico, ki jo papež ob tej priložnosti napiše na posebej izbrano temo, Vatikan potem vsako leto pošlje na ministrstva za zunanje zadeve po vsem svetu.