nedelja, 16. februar 2020

Člani društva Luča na pogovoru z Zoranom Jankovićem, županom Ljubljane

Črnogorsko akademsko društvo Luča iz Ljubljane je dne 13.2.2020 leta imelo dobro obiskan pogovor z županom Ljubljane g. Zoranom Jankovićem, ki ga je povezoval član društva g. Remzo Skenderović. Za uvod v pogovor je prebral izvleček iz knjige Ljubljanske knjige iz 1897 l. avtorja Jakoba Aleševca, ki je na hudomušen način orisal takratni odnos najemodajalcev do najemnikov. V pogovoru je odgovoril na vrsto vprašanj iz svojega 13. letnega županovanja. V tem obdobju je uspešno izvedenih več kot 2.200 projektov. Od skupno 1626 ljubljanskih cest in ulic jih je bilo 13 letih obnovljeno 870 (v skupni dolžini več kot 150 kilometrov), vzpostavljeno več kot 10 hektarjev veliko območje za pešce v mestnem središču, 5 območij za parkiranje P+R na mestnih vpadnicah ter sklenili notranji mestni obroč s Fabianijevim mostom, na katerega je mesto pred tem čakalo celo stoletje. 

Z leve: Zoran Janković, župan Ljubljane in Remzo Skenderović, društvo Luča. Foto: Janez Platiše
Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković je med drugim povedal: "Prenovljeno ali zgrajeno je 13 mostov čez Ljubljanico. Področju kulture namenjamo kar 11 odstotkov mestnega proračuna, v Ljubljani se letno zvrsti približno 14 tisoč kulturnih dogodkov, od tega jih je 70 odstotkov brezplačnih. Celostno smo prenovili Plečnikovo hišo, Švicarijo, in Art center, vzpostavili Oder pod zvezdami, nov Lutkovni muzej, nove muzejske depoje v Tehnološkem parku. Prevzeli in prenovili smo hostel Celica, celovito obnovili Ljubljanski grad in mu dodali mnoge nove vsebine. V okviru programa Ljubljana moje mesto smo sofinancirali obnovo približno 180 stavbnih lupin. Prenovljen je Konservatorij za balet in glasbo Ljubljana, odprli smo zavetišče za živali v Gmajnicah, izvaja se prenova Cukrarne, kjer bo zaživela naša največja galerija. Več kot 100 hektarjev degradiranih površin je spremenjeno v nove parke in rekreativne površine za vse generacije – med njimi Severni park, Šmartinski park, RIC Sava, Park Moste itn., vzpostavili smo javne sadovnjake in uredili več kot 760 vrtičkov na 7 lokacijah. 

Prisotne je nagovoril tudi predsednik Črnogorskega akademskega društva Luča. Foto: Janez Platiše


Za neozdravljivo bolne je vzpostavljen Zavod Ljubhospic, ki je zaenkrat edini v Sloveniji, več kot 40 milijonov evrov je namenjeno za prenovo enot Zdravstvenega doma Ljubljana – pravkar se zaključuje gradnja prizidka v ZD Bežigrad, nove enote Lekarne Ljubljana. Z gradnjo ali nakupi je povečan lastni najemni neprofitni stanovanjski fond za več kot 1.500 stanovanjskih enot. Za najmlajše v vrtcih in osnovnih šolah je samo v letošnjem letu namenjenih 113 milijonov evrov, v preteklih 13 letih pa kar 1,07 milijarde evrov, prenove in obsežne sanacije so izvedene v 23 vrtcih in 48 šolah, ob tem je med drugim zgrajeno 6 novih enot vrtcev, novi športni dvorani Vižmarje Brod in Črnuče, vzpostavljen Družinski center Mala ulica, novi prostori za JZ Cene Štupar, nov Gimnastični center Ljubljana, kopališče Kolezija, Mladinski golf center Stanežiče, prenovili strelišče na Rudniku, vzpostavljeni Koloparki (Šiška, Bežigrad, Fužine). Zgrajen je Regionalni center za ravnanje z odpadki …" 

Pogovora se je udeležil tudi veleposlanik Črne gore s soprogo in drugi visoki gostje. Foto: Janez Platiše.


Ljubljana je poleg 100 prejetih mednarodnih in nacionalnih nagrad ter priznanj tudi nosilka uglednega naslova Zelena prestolnica Evrope in je Unescova prestolnica literature.

Pogovor je tekel tudi o Stožicah, Stadionu Bežigrad, železniški postaji, o sodnih postopkih zoper župana, delovanju opozicije, o medijskih pritiskih na delo župana, o pritiskih na njegove sodelavce in družinske člane. Govor je potekal tudi o množici turistov v centru mesta, oddaje sob in stanovanj tujcem in množičnih panojih v Ljubljani. 

Člani društva so županu podarili sliko svojega člana Skendera Bajrovića (na fotografiji levo), olje na platno s motivom Kolpe pri Osilnici. Foto: Janez Platiše.


Župan je podprl predlog društva o primernem obeležju imena dr .Milana Rakočevića v Ljubljani, Črnogorca po rodu, ki je bil profesor na FF v Ljubljani in o možnosti pridobitvi prostora za delovanje Črnogorskega kulturnega centra v Ljubljani. Člani društva so županu podarili sliko svojega člana Skendera Bajrovića, olje na platno s motivom Kolpe pri Osilnici.

Besedilo: Remzo Skenderović
Foto: Janez Platiše