sobota, 28. marec 2020

Mateja Ribič: Za oskrbovance v domovih za starejše je dobro poskrbljeno

Ljubljana, 28.3.2020 – V izjavi za javnost je Mateja Ribič, državna sekretarka ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti povedala, da je za oskrbovance v domovih za starejše nujna prepoved stikov. Zato jih je pozvala, naj ne hodijo po časopis, v trgovino ali na banko. Svojcem je zagotovila, da starejšim še vedno zagotavljajo aktivno življenje in da jim z video klici pomagajo vzdrževati stik s svojci. 
Mateja Ribič je povedala, da v domovih za starejše skrbijo za čistočo, tako že na vhodih poskrbijo za razkuževanje čevljev in da so sprejeli so tudi razne organizacijske ukrepe. Med drugim tudi ta, da zaposleni ne prihajajo vsi naenkrat v službo, da ni stika med različnimi skupinami, ki delujejo v posamezni bivalni enoti. Prav tako skrbijo za to, da med zaposlenimi ni stika v garderobi, medtem ko se preoblačijo. Poskrbljeno je tudi, da na malico hodijo vsak posebej in da vsak sedi za svojo mizo.

V vseh domovih za starejše so obiski prepovedani. Državna sekretarka je dejala, da se na ministrstvu zavedajo, da je to zelo strog ukrep. "Kljub temu bi vas prosili, da se tega ukrepa držite, da ga spoštujete in da nas razumete. Namen ukrepa je preprečiti oziroma zmanjšati možnost vnosa okužbe," je poudarila Ribičeva.

VIDEO


Domovi po vsej državi so v zadnjih dneh opozarjali na kritično pomanjkanje zaščitne opreme. "Vsi tisti domovi, ki zaščitno opremo potrebujejo, jo tudi dobijo in jim je zagotovljena v skladu z razpoložljivimi možnostmi na ravni celotne države," je zatrdila Mateja Ribič. Dodala je, da gre za težavo na ravni celotne države. "Glede na to, da se varovalna oprema prihaja vsak dan smo prepričani, da bo težav s tem čedalje manj."

Novi pristopi za ohranjanje stikov s svojci
Sekretarka je povedala, da imajo stanovalci v domovih za starejše kljub izrednim razmeram aktivno življenje. Uporabljajo videoklice, videokonference, zaposleni jim zelo pomagajo, da ohranjajo stik z zunanjim svetom in da se poskrbi za njihove vezi s sorodniki in bližnjimi. "Vsi zaposleni v domovih za starejše so na tem področju zelo inovativni," je delavce pohvalila Ribičeva."Vsem svojcem želimo povedati, da je v domovih za starejše zelo dobro poskrbljeno, za vaše najbližje in najdražje," je povedala sekretarka in dodala, da varovance domov zaposleni še vedno vozijo na svež zrak. "Seveda ob tem skrbijo, da je med njimi dovolj velika razdalja in da ne prihajajo v stik z zunanjimi osebami," je dodala.

"Želimo ustaviti širjenje epidemije, in to je edini način, da lahko to naredimo," je o prepovedi obiskov v domovih za starejše povedala državna sekretarka Mateja Ribič.

Ne odhajajte ven, ker lahko prinesete v dom okužbo.
Nagovorila je tudi tiste stanovalce domov za starejše, ki so pokretni. "Razumem, da vam je zelo težko ostati noter, zaprti med štirimi stenami oziroma v ustanovi. Ampak s tem, ko odhajate ven, se morate tudi vi zavedati, da lahko prinesete okužbo v dom, med vaše sostanovalce, ki so v tem trenutku mogoče bolj ranljivi od vas, ki ste zdravi in pokretni," je dejala sekretarka in jih pozvala, naj ne hodijo kupovat časopisov in v trgovine. "Če takšne stvari potrebujete, naročite to zaposlenim v domovih za starejše in vam bodo to prinesli," je bila jasna sekretarka, ki je dodala, naj varovanci domov v tem času ne hodijo na banke in naj za njihove dohodke v tem času skrbijo tisti, ki so jih za to pooblastil.Z okužbo z novim koronavirusom se srečujejo v več domovih za starejše, največ primerov tako med varovanci kot med zaposlenimi imajo v Šmarju pri Jelšah in v Metliki.

Ker starejši spadajo med tiste, ki so najbolj dovzetni za najhujše učinke covida-19, je po navedbah uradnega govorca vlade Jelka Kacina vlada tudi v petek razpravljala o ukrepih za zajezitev okužbe v domovih za starejše. Po tej razpravi so se začele "priprave tudi za novo koordinacijo za čim več stikov med direktorji bolnišnic, zdravstvenih domov in domov za starejše občane, da še enkrat pogledamo, ali je res storjeno vse v vsakem domu posebej, da bi preprečili vnos virusa v te domove", je dejal. V naslednjih dneh bodo po njegovih napovedih potekali intenzivni sestanki in usklajevanja ukrepov. "Na vsak način želimo zavarovati varovance pred vdorom tega virusa v domove," je poudaril.