ponedeljek, 16. marec 2020

Prof. dr. Bojana Beović, dr. med. o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19

Ljubljana, 16.3.2020 - V dvorani Državnega sveta slovenskega parlamenta na Šubičevi 4 v Ljubljani. Je potekala novinarska konferenca, ki jo je vodil Mirko Petek, sodelovala pa prof. dr. Bojana Beović, dr. med., vodja Strokovne skupine, ki zagotavlja podporo Kriznemu štabu RS za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19. Povedala je, da je bilo po zadnjih podatkih v Sloveniji do 14. ure potrjenih 253 okužb s koronavirusom. Od tega je 29 bolnikov hospitaliziranih, na intenzivni negi so trije, dvema se stanje hitro poslabšuje. Skupaj je 130 ljudi v zdravstveni oskrbi, od tega 29 v bolnišnični oskrbi, ostali so doma.



Dr. Beovič je poudarila, da je okužbo covid 19 izjemno težko ločiti od drugih okužb dihal, kajti v tem številu ljudi, ki so ostali doma, je veliko takšnih, ki prebolevajo druge okužbe dihal. Je pa virus v populaciji, kroži med nami in ga ni mogoče izključiti.

Od bolnikov na oddelkih za intenzivno zdravljenje se jih po njenih besedah pozdravi približno polovica. Če je bolezen blaga, se ljudje pozdravijo v enem do dveh tednih, če je huda, pa zdravljenje traja 4-6 tednov. Glede naraščanja okuženih je povedala, da se je v zadnjih dneh ta trend malo umiril. 

VIDEO - prof. dr. Bojana Beović, dr. med.


Navedbe, da nekatera zdravila za lajšanje vročine slabo vplivajo na bolezen, so sicer ugibanja, a za lajšanje bolečin naj se v prvi vrsti vseeno uporablja paracetamol. Opozorila je tudi na socialno distanco v trgovinah, vsaj 1,5 do 2 metra. Glede morebitnih omejitev v proizvodnji pa je svetovala povečanje distance med ljudmi in zmanjšanje prenosov.

Po njenih besedah naj otroci ne bi bili najintenzivnejši prenašalci bolezni. To se ve za gripo, za koronavirus pa ne. Po podatkih iz Kitajske, kjer se je epidemija začela, otroci niso žarišče, kjer bi se epidemija začela. So pa otroci v tesnejših stikih, virus kroži, prenaša se na druge družinske člane, stare starše, kar je izredno nevarno, je še opozorila.

Vodja Strokovne skupine, ki zagotavlja podporo Kriznemu štabu, je ob koncu dodala še, da je pri delu s starostniki v domovih smiselna uporaba zaščitne opreme.