četrtek, 12. marec 2020

Zdravljenje na Onkološkem inštitutu Ljubljana kljub koronavirusu poteka nemoteno

Ljubljana, 12. 3. 2020 - Strokovni svet Onkološkega inštituta (OI) Ljubljana je v ponedeljek sprejel dodatne ukrepe za zamejitev širjenja okužbe z novim koronavirusom, ki pa zaenkrat ne vplivajo na obravnavo onkološke bolezni. Po besedah generalne direktorice OI Zlate Štiblar Kisić vsem bolnikom še vedno nemoteno zagotavljajo specifično onkološko zdravljenje.

Foto: Mankica_Kranjec


Štiblar Kisićeva je na novinarski konferenci pojasnila, da so v tem tednu začeli prenaročati tiste bolnike, ki prihajajo na redne kontrolne preglede po končanem zdravljenju, vključno s preiskavami. Bolniki, ki so bili naročeni v marcu in aprilu, bodo dobili pisno obvestilo z novim terminom pregleda. Po njenih besedah kontrolne preglede prestavljajo predvidoma od zadnjega tedna maja naprej.

VIDEO - Zlata Štiblar Kisićgeneralna direktorica OI Ljubljana.


Med dodatnimi ukrepi, ki jih je strokovni svet sprejel za zamejitev širjenja okužbe z novim koronavirusom, je tudi začasna popolna prekinitev slikanja v presejalnem programu za raka dojk Dora, in to od 16. marca v vseh 21 stacionarnih in mobilnih centrih.

Na podlagi sredine odredbe ministrstva za zdravje pa bo OI danes in v petek program zmanjšal v največji možni meri. "To pomeni, da bomo ženske po telefonu ali pisno obvestili, naj se slikanja ne udeležijo. Tiste, ki sporočila ne bodo prejele pravočasno in bodo danes ali v petek prišle na slikanje, jih bomo poslikali, če ne kažejo znakov akutne okužbe dihal in niso bile v stiku z obolelim in niso bile v tujini," je dejala Štiblar Kisićeva.

Vse naročene ženske bodo iz registra in Dorinega klicnega center v prihodnjih dneh po telefonu ali pisno obvestili o odpovedi termina. Ob ponovni vzpostavitvi slikanja bodo vse prenaročene ženske prejele nov termin za slikanje. Za vse ženske, ki bodo do 16. marca opravile slikanje, bo napotitev na morebitne dodatne preiskave in zdravljenje potekala kot doslej, tako na OI kot v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor.

VIDEO - Viljem Kovač, v. d. strokovni direktor OI.


V. d. strokovnega direktorja OI Viljem Kovač pa je pozval vse bolnike, ki imajo znake akutne okužbe dihal, na primer kašelj, težko dihanje ali občutek pomanjkanja zraka, naj ne prihajajo na onkološki inštitut. Za preložitev obravnave naj po telefonu pokličejo triažno ambulanto na številko 01 5879 163 in se dogovorijo za nov datum. Glede akutne okužbe dihal naj se bolniki posvetujejo z osebnim zdravnikom.

Vse zdravstvene ustanove je pozval, naj bolnike z akutno okužbo dihal ne napotujejo na onkološki inštitut. Za bolnike s težje potekajočo akutno okužbo dihal, ki zahteva hospitalizacijo, je sprejem na OI možen le po predhodnem dogovoru med napotnim zdravnikom in lečečim ali dežurnim zdravnikom na OI in predhodno že opravljenim testom na prisotnost novega koronavirusa, ki je negativen.

"Onkološki inštitut ni vstopna točka za odvzem brisa ob sumu na okužbo," je poudaril. Po njegovih besedah so ukrepi OI bolj restriktivni, kot pa so navodila ministrstva za zdravje ali Nacionalnega inštituta za zdravje. "Vsi sprejeti ukrepi gredo v smeri, da vsem bolnikom zagotovimo specifično onkološko zdravljenje. Prizadevamo si, da tega virusa ne bi spustili na onkološki inštitut, čeprav bo to zelo težko," je dodal.

Kovač je opozoril, da imajo njihovi bolniki slabši imunski odziv že zaradi onkološke bolezni in tudi zaradi specifičnega zdravljenja, "zato moramo biti še bolj previdni kot drugi". Sicer na OI še naprej velja popolna prepoved obiskov ter omejen in nadzorovan dostop v bolnišnico prek nadzorne triažne točke v stavbi E, ki je ob reki Ljubljanici.