sobota, 11. april 2020

V 76. letu starosti je umrl upokojeni ljubljanski nadškof Alojz Uran #video

Ljubljana, 11.4. 2020 – Na veliko soboto zjutraj je v 76. letu starosti umrl priljubljeni upokojeni ljubljanski nadškof Alojz Uran. Zadnja leta je njegovo zdravje vedno bolj pešalo. Zaradi izrednih razmer koronavirusa bo pogreb v družinskem krogu v ljubljanski stolnici. Ko bo nevarnost virusa minila, bo zanj opravljena slovesna maša zadušnica v ljubljanski stolnici. Sožalje sta ljubljanskemu nadškofu Zoretu izrekla Borut Pahor, predsednik RS in premier Janez Janša.



Msgr. Stanislav Zore, ljubljanski nadškof metropolit in predsednik SŠK, je ob njegovi smrti povedal, da je Urana že tri mesece bolezen pridruževala Gospodovemu trpljenju. »Prestal je več operacij. Vse je nosil v veliki vdanosti v Božjo voljo. V zadnjem času je bil Jezusu pridružen tudi v njegovi osamljenosti, saj ga zaradi razmer nismo mogli obiskovati. Tudi to je sprejel kot del svoje daritve.«

VIDEO


Sožalji političnega vrha
Ob smrti nekdanjega ljubljanskega nadškofa in metropolita msgr. Alojzija Urana je predsednik republike Borut Pahor izrazil iskreno sožalje nadškofu msgr. dr. Zoretu in Slovenski škofovski konferenci, so sporočili iz urada predsednika republike.

Tudi premier Janez Janša je ljubljanskemu nadškofu Zoretu danes v telefonskem razgovoru izrekel iskreno sožalje ob smrti upokojenega nadškofa. Kot je poudaril predsednik vlade, je bil Uran s svojim zgledom, odprtostjo in neumorno voljo eden pomembnih gradnikov slovenske Cerkve. »Katoliško občestvo je izgubilo predanega pastirja, ki je s svojimi dejanji deloval v dobrobit slovenskega naroda,« je v pogovoru še poudaril premier.

Uran se je rodil 22. januarja 1945 v Spodnjih Gameljnah v župniji Šmartno pod Šmarno Goro kot zadnji od treh otrok v kmečki družini. Papež Janez Pavel II. je Urana za ljubljanskega nadškofa metropolita imenoval 25. oktobra 2004, umeščen pa je bil 5. decembra 2004 v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani, so zapisali na spletni strani.

Novembra 2009 je nepričakovano odstopil, uradno iz zdravstvenih razlogov, kasneje pa se je izvedelo, da je od Svetega sedeža dobil navodilo, naj se umakne iz javnega življenja. Po dekretu Kongregacije za škofe v Rimu je moral kasneje zapustiti Slovenijo ter je živel in deloval v Trstu. Leta 2015 je Uran od Svetega sedeža prejel dovoljenje, da se po bivanju v tujini lahko vrne v Slovenijo, kjer je opravljal različne pastoralne dejavnosti in pomagal pri življenju lokalne Cerkve.

»Po uradni upokojitvi se je nadškof Uran z velikim veseljem in gorečnostjo posvetil duhovnemu spremljanju različnih skupin na številnih romanjih. Poletne mesece je običajno preživljal na božjepotnih Svetih Višarjah, kjer je s posebno domačnostjo sprejemal Marijine častilce, maševal in spovedoval. V ljubljanski nadškofiji je bil rad v pomoč pri birmovanju in drugih župnijskih slovesnostih. Med ljudmi bo ostal v trajnem spominu zlasti po svojem izrednem pevskem talentu, lepem glasu in svoji topli, dobrodušni človeški naravi. Rad se je srečeval z ljudmi in kmalu je s svojim vedrim razpoloženjem spodbudil, da se je oglasila ljudska pesem.«

VIDEO - Pogreb nadškofa Alojza Urana.
https://4d.rtvslo.si/arhiv/prenos-bogosluzij/174686258



Foto arhiv: Janez Platiše
Video: FB Nadškof Stanislav Zore
Video: RTVSLO