sobota, 27. junij 2020

Programsko volilni zbor Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS)

Lenart, 27.6.2020 – V Kulturnem domu pri Lenartu v Slovenskih goricah je potekal programsko volilni zbor Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS) na katerem je bil slavnostni govornik minister za obrambo Matej Tonin. Zbrane pa so nagovorili tudi predsednik območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo iz Lenarta Andrej Kocbek, predsednik slovenskih veteranov generalmajor Ladislav Lipič, ki je bil ponovno izvoljen za predsednik ZVVS in lenarški župan Janez Kramberger. Zaslužnim so podelili priznanja.


Slavnostni govornik, minister za obrambo Matej Tonin se je veteranom opravičil za dogodke ob minulem državnem prazniku. Dejal je: "Pred kratkim smo praznovali praznik domovine. Ob tem vam vsem čestitam, a vam je praznik prinesel tudi nekaj grenkobe. Zato vas prosim, da sprejmete moje iskreno opravičilo, da na državni proslavi niso bili prisotni vaši prapori." S tem opravičilom si je prislužil aplavz zbranih delegatov ZVVS, ki so prišli z vseh koncev Slovenije, in povabljenih gostov, predstavnikov drugih veteranskih druženj in slovenske vojske.

Tonin je kasneje o svojem opravičilu veteranom še dejal, da se bo kot minister za obrambo ves čas trudil za strpnost, dialog, spravo: "V tem duhu tudi sam delujem in bom tudi v prihodnje." Dodal je še, da do vseh veteranov čuti veliko hvaležnost, "izborili so nam to državo, zaradi njih moja generacija žanje sadove njihovega dela in zato smo jim lahko hvaležni. Vrednote osamosvojitvene vojne je treba ohranjati, saj nam dajejo upanje za boljšo prihodnost."



Povedal je še, da že pripravljajo podlage za to, da se uredi status tistim, ki so izgubili bližnjega v osamosvojitveni vojni, in poškodovanim v vojni: "Država ima pri tem še nekaj dolga, kar bi radi do prihodnjega leta, ob 30-letnici osamosvojitve, tudi poravnali." Lipič je bil tega vesel, ter dejal, da želijo sodelovati pri tem, da se uredi tudi to, kdo sploh lahko dobi status veteranske organizacije, ki deluje v javnem interesu.



Predsednik ZVVS generalmajor Ladislav Lipič je v svojem pozdravnem govoru med drugim dejal: "Minule dni smo doživeli, nekaj zaradi česar so se oglasili številni člani in organizacije. Dejali so, da je tak odnos nepravičen, tudi nedostojen. Državni praznik je praznik vseh nas, praznik, ki gotovo zasluži našo pozornost, zato smo se odločili, da se s številnimi člani udeležimo proslave ob prazniku v občini Trzin. Tako smo častno in dostojno proslavili ta naš skupni praznik."



Sicer pa je predsednik dejal, da bodo v ZVVS še naprej negovali spomin na osamosvojitev, organizirali različne prireditve, spominske dneve, se pogovarjali o tematikah na različnih okroglih mizah, postavili tudi še kakšno obeležje, da bodo kraji, kjer so se odvijali spopadi, ostali v spominu. "Ne samo v našem, ampak predvsem mlade bomo seznanjali z vsem tem. To pišemo tudi v knjigah, zbornikih, s čimer bodo tem nadaljevali," je dodal Lipič.

VIDEO - Nagovor Ladislava Lipiča po ponovni izvolitvi za predsednika ZVVS.


Lipič, ki je bil edini kandidat za predsednika ZVVS v tretjem mandatu in bil ponovno izvoljen je izpostavil, da slovesnost vedno pripravijo, da si dvignejo samospoštovanje, da opozorijo slovensko javnost, da obstajamo in da si zaslužijo odnos, ki ni v nasprotju z načeli vseh demokratičnih držav, ki svoje vojne veterane, ki so se borili za svojo domovino v kateremkoli obdobju, spoštujejo in imajo do njih spoštljiv odnos. Ministru se je zahvalil za njegove besede in izrazil podporo ker želi slovenski vojski zagotoviti višjo stopnjo pripravljenosti in opremljenosti. "To si vojska, ki nadaljuje tradicijo teritorialne obrambe, ki se je borila za samostojno Slovenijo, tudi zasluži," je menil Lipič.



Pri spomeniku osamosvojitveni vojni v Lenarškem mestnem parku so po podelitvi priznanj ZVVS položili venec. Kakor je povedal pokrovitelj tokratne slovesnosti, lenarški župan Janez Kramberger, so obeležje postavili ob 25-letnici osamosvojitve v zahvalo vsem posameznikom, ki so se podali v boj za domovino. Venec so položili dr. Marjan Toš, Andrej Kocbek in Ladislav Lipič.



V kulturnem sporedu slovesnosti so nastopili člani in članice pihalnega orkestra MOL iz Lenarta in pevka Eva Kurnik. Sledila je pogostitev, ki jo je pripravil Catering Frago iz Sv. Trojice in Društvo vinogradnikov Lenart.

Foto: JPlatiše inTadej Regent