četrtek, 11. junij 2020

Ruska dača postaja kulturno in družabno središče

Zg. Gameljne, junij 2020 - V čudovitem romantičnem okolju ljubljanskega primestja v Zg. Gameljnah obiskovalci Ruske dače s pogledom proti nebu ujamejo bližnjo Šmarno goro, se na obrežju zazrejo v valovanje Gameljščice, si privoščijo oddih z osvežujočo pijačo na ležalnikih njihove »plaže« ali posedijo ob odlični kavi, čaju, sladicah na kavarniški terasi.





Poleg že utečenih ogledov vile, ki po sprostitvi protikorona ukrepov spet odpira vrata vsako soboto, bodo poletno dogajanje obogatili z vrsto glasbenimi koncerti Pod zvezdami, večeri smeha Pod milim nebom, pa tudi kulinarike, predstavitvenih doživetij in še mnogo drugega.

Na prvo predstavitev poletnega programa so povabili pet zvezd glasbene in odrske scene − pet nastopajočih, ki so goste kavarne Ruska dača kar sami povabili na njihove predstave.



Premierno bo oder Ruske dače v sredo, 24. junija, ob 19.00, odprla Alenka Godec, ena najbolj spoštovanih umetnic slovenske glasbene scene. Ob spremljavi pianista Mirana Juvana in gosta na violini Gala Juvana bo na predvečer slovenskega praznika dneva državnosti očarala goste s programom najlepših slovenskih pesmi.



V soboto, 11. julija, ob 19.00, se bo obiskovalcem predstave na Ruski dači smejalo. Gledališki, televizijski in filmski igralec Jernej Kuntner bo nastopil z monokomedijo Roka tako, roka tako. V predstavi spretno preplete njegove zgodovinske vloge, kot je Pšemek Kovač iz serije Pravi biznis, Franco Mercatori iz kultne nadaljevanke Dober dan, svoje mesto bo namenil tudi nekdanjemu lastniku Ruske dače Francu Petriču.



Tudi naslednji petek, 17. julija, ob 19.00, bo za počit od smeha, saj bo oder Ruske dače zavzel eden najbolj duhovitih in kreativnih slovenskih stand-up komikov − Gašper Bergant. S svojim značilnim naglasom, s katerim se ponosno postavlja na kmetijo v domače Luče, spravi v smeh še tako zahtevne poslušalce stand-up zvrsti.



Vroč poletni večer, v soboto, 25. julija, ob 19.00, bo še bolj ogrela Nuška Drašček. Glasbena dama angelskega glasu se umetniško brez težav sprehaja od operne glasbe do šansona, jazza ali bluesa do popevk. Večer bo pester in raznolik, ne le glasovno, tudi jezikovno.

V soboto, 21. avgusta, ob 19.00, obiskovalce koncerta na Ruski dači čaka prava glasbena poslastica, Ruska noč. To je posebej oblikovan koncertni program mezzosopranistke Mance Izmajlove in violinista Benjamina Izmajlova, ki ju z Rusijo vežejo študijski časi, številni nastopi v ruskih najuglednejših umetniških institucijah, pa tudi sorodstvene vezi.

Vsi koncertni dogodki oz. gledališke predstave bodo butični − za omejeno število obiskovalcev − in na prostem. Vstopnice so na voljo v kavarni Ruske dače v Zg. Gameljnah, rezervacije pa lahko uredijo tudi po e-pošti vila@ruska-daca.si. V primeru zelo slabega vremena bodo dogodki prestavljeni na nov termin. Druge vsebine poletnega programa bodo z Ruske dače pravočasno sporočili.



Kavarna Ruska dača je odprta od ponedeljka do petka med 12. in 21. uro ter ob sobotah in nedeljah od 10.00 do 21.00. Do Ruske dače vozita mestna avtobusa št. 1b (Mestni log−Gameljne) in št. 8. Zagotovljeno je brezplačno parkirišče.

Redni ogledi vile so ob sobotah ob 11.00 in ob 12.00, za najavljene skupine tudi po dogovoru.



Vse kapacitete in storitve Ruske dače, vključno z vilo, je mogoče tudi najeti za poslovne ali zasebne dogodke, kot so poslovna srečanja, kosila, večerje in tudi obletnice, poroke in druga družinska ali poslovna slavja.

Pripravil: Janez Platiše
Foto: Janez Platiše