četrtek, 26. november 2020

Ani Petrić jabolko navdiha za dolgoletno predano delo s starejšimi

Ljubljana, 26. 11. 2020 - Predsednik republike Borut Pahor je v predsedniški palači vročil priznanje jabolko navdiha direktorici Centra starejših Notranje Gorice DEOS Ani Petrič za njeno dolgoletno predanost skrbi za starejše. Skupaj s svojo ekipo je prepoznavna tudi po odmevnih medgeneracijskih projektih.Predsednik Pahor je v govoru poudaril, da v Sloveniji obstajajo dobri ljudje, ki tudi v času trenutnih zdravstvenih razmer nesebično delajo za dobrobit drugih. "Kažete najboljše človeške vrline in pomagate najbolj izpostavljeni generaciji, " je prejemnici čestital predsednik republike. Ob tem je izpostavil, da je vročeno jabolko navdiha priznanje prejemnici za njene osebne zasluge, simbolno pa so njegovi prejemniki tudi vsi tisti, ki s svojim delom in prizadevanji njenemu navdihu sledijo.

VIDEO - Predsedniška palača
 

Ana Petrič je v zahvali dejala, da ji priznanje pomeni poklon in obvezo za prihodnost. Dodala je, da se je največ naučila prav od starejših - ti so ji pokazali vrednote, ki jim sledi pri delu: spoštljivost, solidarnost, srčnost in prepričanje, da si dostojno starost zaslužijo prav vsi. Izpostavila je letošnji projekt "Mala pozornost za veliko veselje", v katerem bodo zbrali 21.000 božičnih in novoletnih voščilnic za starostnike.


UTEMELJITEV VROČITVE PRIZNANJA JABOLKO NAVDIHA ANI PETRIČ.


Jabolko navdiha prejme Ana Petrič, ki z domiselnimi in vključujočimi projekti pooseblja vrednote medgeneracijske solidarnosti in bogati življenje srebrne generacije.


Leto 2020 je zaznamovala posebna preizkušnja, širjenje novega koronavirusa in bolezni covid-19 ter z epidemijo povezan drugačen, zdravstvenim razmeram prilagojen način življenja in dela. Čas epidemije nas je opomnil, da prav vsi, predvsem pa starejši, potrebujemo sočutje in solidarnost. Starejši, še posebej tisti, ki živijo odmaknjeni od svojih družin, potrebujejo posebno pozornost in zavedanje, da na svetu niso sami in družba nanje ni pozabila.

VIDEO - DELITI DOBRO: ANA PETRIČ Tednik TV Slovenija
     
Te vrednote s svojim posebnim čutom za soljudi neguje Ana Petrič. Skrbi za starejše je predana dobrih petnajst let. Je magistrica socialnega dela, predsednica dobrodelnega gibanja Skupaj za starejše, članica Gerontološkega društva Slovenije, borka za pravice starejših in prostovoljka. Svojo delovno pot je začela kot strežnica v Centru starejših Cerknica. Ker jo je delo s starejšimi očaralo, je pot nadaljevala kot receptorka, nato pa kot negovalka, animatorka in delovna inštruktorica. Po uspešno končanem študiju s področja obravnave oseb z demenco je postala vodja varovane enote. Ker razume, da je jesen življenja veliko več od nege, je s svojim delom postala sinonim kakovostne skrbi za starejše. Kot direktorica Centra starejših Notranje Gorice DEOS se s svojo ekipo že vrsto let ukvarja z domiselnimi in navdihujočimi medgeneracijskimi projekti, ki izžarevajo občutek za razumevanje, toplino in dobroto ter željo po izboljšanju kakovosti življenja starostnikov.

Njeno vodilo, »da se z majhnimi koraki in vztrajno željo po spremembah doseže marsikaj«, se nedvomno zrcali v številnih uspešnih medgeneracijskih projektih, ki med ljudmi krepijo razumevanje in pripadnost skupnosti. Njene pobude spodbujajo izmenjavo znanj med mlajšo in starejšo generacijo, prispevajo k preseganju predsodkov ter doseganju večje povezanosti med ljudmi.

Danes je Ana Petrič srce akcije »Mala pozornost za veliko veselje«, v okviru katere lahko vsakdo ob božičnih in novoletnih praznikih z voščilnico razveseli starostnika. Tudi njeni drugi projekti že vrsto let gradijo mostove med generacijami in krepijo medgeneracijsko solidarnost v današnjih družbenih razmerah. Tako je bila Ana Petrič v preteklih letih pobudnica zamisli, da se v okviru projekta »Božiček za en dan« darila zbirajo tudi za starejše. Akcija je bila v javnosti zelo lepo sprejeta. Pomembna sta tudi »Podarim, nasmeh dobim« – projekt podarjanja in menjave rabljenih oblačil ter »Izpolnjena želja«, ki starostnikom uresniči dolgoletne želje. Poleg tega je bila pobudnica zamisli, da v poletnih mesecih v Centru starejših Notranje Gorice v zameno za prostovoljno delo nekaterim prostovoljcem ponudijo bivanje v apartmaju doma. Uspešno je izpeljala številne izobraževalne projekte, v katerih so se mladi različnih starosti učili, kako pomagati starejšim in sodelovati z njimi. O njih veliko povedo že imena: »Skupaj smo večji«, »100 socialnih delavk na obisku«, »Kaj počnemo«, »Pliško zate«, »Deospacito«, »Medgeneracijska čajanka« in »Medgeneracijsko počitniško varstvo«.

Vse njene pobude in uspešno izpeljane zamisli dokazujejo, da ima Ana Petrič pri svojem delu vedno pred očmi dobrobit starejših. Njena dejanja izžarevajo sočutje, solidarnost, predvsem pa izjemno razumevanje potreb starejše generacije, z njimi prispeva k boljši kakovosti življenja posameznikov, jim zagotavlja občutek sprejetosti, varnosti in vključenosti, lajša osamljenost ter krepi njihovo duševno in telesno zdravje.

Zato je jabolko navdiha priznanje Ani Petrič za vse njene domiselne in spodbudne projekte na področju medgeneracijskega povezovanja ter izraz hvaležnosti za močno osebno vpetost v delo s starejšimi, ki izkazuje njeno dobroto, srčnost in iskrenost. S svojimi pobudami prispeva k boljši družbi brez predsodkov in k dvigu kakovosti življenja starostnikov. Predvsem pa Ana Petrič s svojimi srčnimi dejanji daje navdih slehernemu posamezniku, ki tako razume, da ima prav vsak od nas magično moč, da nekomu polepša dan in življenje.