petek, 25. december 2020

Božična poslanica škofa evangeličanske cerkve, mag. Leona Novaka

Dragi bratje in sestre v Jezusu Kristusu, spoštovane gledalke, cenjeni gledalci!  


Letošnji Božič obhajamo zaradi posledic koronavirusa v do zdaj še ne doživeti obliki. Navkljub vsem omejitvam in ukrepom, navkljub umiranju in žalosti pa v daljavi že slišimo odmev angelskih glasov slavljenja in veselja, ki pravi: »Slava Bogu na višavah in na zemlji mir ljudem, ki so mu po volji.« Sporočilo božičnega evangelija sega v povezavi z veliko nočjo onkraj našega tu zemeljskega življenja. Po Svetopisemskem izročilu postanemo po vstajenju od mrtvih deležni večne skupnosti s Kristusom, kjer ne bo več žalosti, ne bolezni, ne solz. Tako je božično sporočilo tudi v času pandemije covid-19, v času umiranja, trpljenja, osamljenosti, migracij in vojn, veselo sporočilo. Jezus, Božji sin, se je učlovečil, da bi se solidariziral z nami v lepih, še posebej pa v neprijetnih trenutkih. Bog bogato deli svojo simpatijo, naklonjenost in ljubezen, da bi se premraženo srce posameznika ogrelo in bilo v ritmu novega upanja. Podelimo to Božje sporočilo naklonjenosti, spoštovanja, usmiljenja in potrpežljivosti eden z drugim z besedami in dejanji.


VIDEO - Božična poslanica škofa evangeličanske cerkve, mag. Leona Novaka Iskreno se zahvaljujem vsem zaposlenim v zdravstvu, v domovih za ostarele ter številnim prostovoljcem, ki delijo človeško in Božjo ljubezen z trpečimi, umirajočimi in osamljenimi ter jim želim zdrav in z angelskim veseljem napolnjen Božič.

Srčen pozdrav velja vsem nezaželenim in izobčenim, vsem tujcem, oslabelim in osamljenim, vsem družinam v ljubečih in v nemirnih odnosih. V imenu Evangeličanske cerkve v Sloveniji želim zdravo, mirno ter ljubezni polno Gospodovo rojstvo vsem bratom in sestram v rimokatoliški in pravoslavni Cerkvi. Z odprtimi rokami pozdravljam pripadnike judovske in muslimanske skupnosti, s katerimi smo povezani po očaku Abrahamu. Pisana in za nas kristjane učlovečena Božja beseda naj nas povezuje. Gospodova ljubezen in njegov mir naj bo vedno z nami.

Mag. Leon Novak, škof Evangeličanske cerkve AV v Sloveniji


EVANGELIČANSKO BOŽIČNO BOGOSLUŽJE V ŽUPNIJI MURSKA SOBOTA
Evangeličanski škof Novak: Božič je tudi v času epidemije veselo sporočilo

Murska Sobota, 25. 12. 2020 - Evangeličanski škof Leon Novak je v božičnem bogoslužju v Murski Soboti poudaril, da je tudi v času epidemije božično sporočilo veselo. Sporoča nam, da bomo po smrti deležni večne skupnosti z Bogom, kjer ne bo več žalosti, ne bolezni, ne solz, kar je na koncu zgodba o uspehu, je dejal. Zahvalil se je vsem, ki se trudijo v epidemiji.

Po besedah Novaka božič govori o dobri volji in ljubezni Boga, namenjenima vsem ljudem. Na božič namreč Bog iz solidarnosti z nami postane človek, "da bi se poistovetil z nami v trpljenju, bolezni in žalosti seveda pa tudi v veselju, zdravju, uspehu in uživanju".

VIDEO - Božično evangeličansko bogoslužje škofa Novaka v Murski Soboti.

Poudaril je, da epidemija novega koronavirusa povzroča strah pred okužbo, trpljenjem in umiranjem. "To človeško dimenzijo negotovosti, strahu in nemoči pa Kristus prebije z izlitjem ljubezni, usmiljenja in pravičnosti, s spravnim žrtvovanjem, z vstajenjem od mrtvih, z vnebohodom in kraljevanjem na Božji desnici ... Po svetopisemskem izročilu namreč postanemo po vstajenju od mrtvih deležni večne skupnosti s Kristusom, kjer ne bo več žalosti, ne bolezni, ne solz," je dejal.

"Tako je božično sporočilo tudi v času epidemije covida-19, v času umiranja, trpljenja, žalosti, osamljenosti, migracij in vojn, veselo sporočilo. Kajti božje sporočilo, ki si utira pot v naša srca in razsvetljuje naš um, razveseljuje in tolaži, krepi in spodbuja," je dejal. Vse je pozval, naj tudi sami postanejo glasniki te dobre novice.


Zahvalil se je vsem, ki "v teh težkih časih nesebično služijo sočloveku", predvsem zaposlenim v zdravstvu, v domovih za ostarele, prostovoljcem, pripadnikom policije in Slovenske vojske, gasilcem, pa tudi prodajalcem in prodajalkam v živilskih trgovinah. "Cenimo in spoštujemo vaše delo in smo vam hvaležni zanj," je dejal.

Pozdrav je namenil vsem, nezaželenim in izobčenim, tujcem, oslabelim in osamljenim ter vsem družinam, pa tudi pripadnikom drugih verskih skupnosti. "Postanimo vsi mi glasniki miru in pravičnosti, da bo življenje vsakega posameznika ne glede na njegovo prepričanje in izvor prijaznejše, bogatejše in človeka dostojno," je pozval.

Vir: tvslo, sta, ecoms