četrtek, 31. december 2020

Novoletne poslanice predsednikov Boruta Pahorja, Janeza Janša, Alojza Kovšce

Novoletna poslanica predsednika republike Boruta Pahorja

"Spoštovane državljanke, spoštovani državljani,

nocoj vas nagovarjam z iskreno vedrino in optimizmom. V prihodnjem letu bomo premagali bolezen, ki je tako globoko in grenko zaznamovala to, ki mu končno odštevamo zadnje ure. Zato nas polne upanja močno prevzema neomajna odločnost. Zmagali bomo in okrevali.



Korona virus bosta premagali znanost in človečnost. Globoko smo hvaležni znanstvenikom in neskončno občudujemo prevlado plemenitih človeških vrlin.

Kljub temu je vsakdo med nami v tem letu občutil izgubo. Nekateri so izgubili svojce, najbližje. Z njimi iskreno sočustvujemo.

Žalost in strah sta premagovala dobrota in pogum. Nikoli ne bomo pozabili na tiste med vami, ki se borite v prvih vrstah. Za vedno boste naši srčni heroji.

VIDEO    

A tudi okrevanje bo zelo zahtevno in odgovorno delo. Reševati bo treba vse od gospodarskih težav do socialnih stisk ljudi in podnebnih sprememb. Vsestransko okrevanje ne pomeni, da se nujno vrnemo k staremu, temveč je tudi priložnost, da stremimo k novemu, boljšemu, bolj vzdržnemu in pravičnemu. To bi lahko bil zelo ustvarjalen čas. Veselimo se ga.

To leto je posebej preizkušalo našo človeško potrpežljivost. Bodimo še naprej strpni in sočutni. Slovenci imamo toliko razlogov, da med sabo najdemo navdih - tudi v najtežjih trenutkih nas lahko navdušujejo športni, znanstveni in drugi svetovni podvigi naših junakov ter neverjetna solidarnost naših ljudi.

Končno vidimo ciljno črto. Skupaj gremo proti njej. Skupaj jo bomo tudi prestopili, nikogar ne bomo pustili zadaj. Morda bomo morali prav proti koncu dati od sebe še zadnje moči, a naposled bomo uspeli. Za nič na svetu se ne smemo vdati malodušju. Dajmo najboljše od sebe. Bodimo prizanesljivi, pazimo drug na drugega. Spodbujajmo se. Skupaj bomo zmagali in na novo okrevali.

Srečno Slovenija."


Novoletna poslanica predsednika vlade Janeza Janše

Drage Slovenke in Slovenci,

spoštovane sodržavljanke in sodržavljani,

izteka se leto, ki si ga bomo zapomnili do konca življenja. Epidemija koronavirusa je odprla številna vprašanja in dileme, ki smo jih kot skupnost odlagali in potiskali na stran. Desetletja nerešenih težav so z vso silovitostjo udarila na dan.

Naša primarna skrb v času epidemije je bilo zdravje ljudi. Nato pomoč posameznikom, družinam, podjetjem, društvom in poklicnim skupinam, ki jih je epidemija najbolj prizadela. Vse z namenom, da ublažimo posledice in ohranimo potenciale slovenskega človeka in gospodarstva. Sprejeli smo sedem protikoronskih paketov, vrednih preko 8 milijard evrov. Je čas, ko se naj država kar najmanj vpleta v naše vsakdanje življenje. In je čas, ko lahko in mora ukrepati. Zato jo imamo. Epidemija terja ukrepanje za varovanje zdravja in življenj in vlada je ukrepala.

VIDEO Čaka nas še zadnja tretjina spopada z epidemijo in nato veliki napori za čim hitrejše okrevanje ter ponovno rast. V prihodnjih letih bo denar za okrevanje zagotovljen tudi iz evropskih sredstev. Ponosen sem, da smo v večletnem finančnem okviru in svežnju za okrevanje izpogajali več kot 10 milijard evrov. Gre za največ sredstev, ki jih je iz evropskih okvirov Slovenija pridobila doslej.

Hvala vsem, ki ste se v teh težkih časih trudili za skupno dobro, reševali življenja in nam v veliki meri kljub vsemu omogočali varno bivanje. Hvala vsem, ki ste v letu, ki se izteka, ravnali odgovorno do sebe in drugih. Hvala vsem, ki se boste v prihodnjih mesecih prostovoljno cepili z učinkovitimi cepivi, ki so rezultat neutrudnega dela znanstvenikov ne le v zadnjem letu, temveč so plod desetletij raziskav, izmenjav informacij in odkritij svobodnega sveta. S cepljenjem ne boste  varovali zgolj sebe, ampak tudi svoje drage ter skupnost.

Ko bomo izšli iz te vojne s koronavirusom, ne bomo mislili na trpljenje, s katerim smo se soočali. Hvaležni bomo za zdravje. V spominu bomo do konca svojih dni nosili dobre stvari, ki so se rodile v teh težavnih časih.

Spoštovani!

Pred nami je nekaj zelo zahtevnih tednov. A zdržali bomo. Pred tremi desetletji smo postali samostojen, suveren narod, ki je zmogel strniti svoje moči za dobro skupno prihodnost. Danes znamo kot suvereni posamezniki brez pomoči TV ekranov misliti s svojo glavo. Strnimo svoje vrste v boju z zahrbtno boleznijo, ki je enaka grožnja za vse. Ne nasedajte tistim, ki precejajo komarje, velblode pa spuščajo mimo.

Spoštovani!

Naj nam vsem novo leto čim prej prinese toplo in zeleno pomlad,   prosto virusa in vseh z njim povezanih omejitev. Med prazniki pa pazite nase in svoje bližnje.

Ostanite zdravi in pogumni. Srečno.


Novoletna poslanica predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča

Spoštovane državljanke, spoštovani državljani,

Pred nami je novoletni čas, ki se ga vsako leto še posebej veselimo. Leto, ki je za nami, nas je postavilo pred težko preizkušnjo, ki je življenja vseh nas zasukala v nepričakovano smer. 



Moje želje za leto, ki prihaja, so zato usmerjene predvsem v solidarnost do sočloveka in medsebojno spoštovanje. Trenutna situacija je težka za vse nas, a je hkrati tudi priložnost, da se povežemo. Da torej v tem boju stopimo skupaj in ponovno dokažemo, da kot narod zmoremo biti enotni in močni. To smo pred tremi desetletji že dokazali. Takrat smo si izborili neodvisno in demokratično državo Slovenijo. Ta izkušnja naj nam bo v navdih, da ob zaključku tega težkega leta ponovno stopimo skupaj in zmagamo, tokrat proti nevidnemu sovražniku, ki nas hromi v vsakdanjem življenju in delu.

A tudi ta bitka se bo počasi iztekla. Verjamem, da bo novo leto in vsa nadaljnja v znamenju zmage nad izzivom, ki je zaznamoval leto 2020. Življenje se bo vrnilo v ustaljene tirnice, upam pa, da bomo ob tem bogatejši za zavedanje o nepogrešljivosti solidarnosti in pomenu soodgovornosti. 

V prihodnjem letu Slovenijo čaka še en velik izziv, in sicer že drugo predsedovanje Svetu EU. Verjamem, da bomo ponovno pokazali, kako močan, napreden in kooperativen narod smo. Da bomo znali izkoristiti bogastvo kulturne dediščine, lepoto krajev in narave ter ne nazadnje tudi pestrost kulinaričnega izročila ter s tem okrepili svojo prisotnost v veliki evropski družini.

Kot rečeno, leto, ki se izteka, je bilo težko, ni pa bilo izgubljeno leto. Imeli smo priložnost za spoznavanje sebe in svojih bližnjih. Imeli smo priložnost pretresti naše temeljne vrednote. Imeli smo priložnost za spoznavanje države, v kateri živimo.

Spomnili smo se, v kako lepi, varni in prijazni državi živimo. V državi, ki je edinstvena zaradi svojih naravnih danosti in srčnih ter ljubeznivih ljudi. Ponovno smo namreč odkrili, da nam ni treba daleč, da začutimo morski zrak, lepoto gora, širino gozdov in neizmerno moč ravnice. Tudi to je svojevrsten opomnik, da je bilo letošnje leto posebno. Leto, ki nas je spomnilo, da je tudi doma lepo in zaradi katerega lahko še bolj cenimo domovino, družino, ljubezen in predvsem zdravje.

Spoštovane državljanke, spoštovani državljani, naj zaključim z upanjem, da je pred nami zdravo, mirno, srečno in optimistično leto. Vsem vam in vašim dragim iz srca želim veliko sreče, veselja in zdravja. 


Novoletna poslanica predsednika Državnega sveta Alojza Kovšce

Spoštovani državljanke in državljani Republike Slovenije,

ob izteku izrednega korona leta nam želim položiti na srce, da nikoli, res nikoli, nobenemu narodu ni bilo postano z rožicami neko daljše obdobje. Pridejo preizkušnje, kot te letos, takšne in drugačne, ki jih zmoremo premagati edino skupaj. 



Tudi po COVID -19 pride čas za okrevanje, ko bomo morali na novo popraviti vse, kar nam je bolezen podrla v naši skupnosti - naj gre za medsebojne odnose, naj gre za premagovanje gospodarske in socialne krize, povrnitev zdravja 

Ostanite pogumni, dobronamerni, humani, solidarni, strpni – prihaja čas, ko bomo spet lahko zrli v skupno prihodnost z optimizmom, ne več s strahom. Povezani zmoremo več. Vse dobro v 2021!