petek, 19. marec 2021

Pometimo pred svojim pragom!

Tradicionalno akcijo spomladanskega urejanja okolja, ki jo vsako leto simbolično začnemo ob Svetovnem dnevu vode (22.marec) ter zaključimo ob Svetovnem dnevu Zemlje (22. aprila), smo pri Turistični zvez Slovenije zaradi ukrepov povezanih z epidemijo covida letos zastavili bolj individualno.



Spodbujanja družbene in okoljske odgovornosti se bomo lotili s kombinacijo najnovejšega skandinavskega trenda znanega pod imenom »plogging«, kar v prevodu pomeni pobiranje smeti med vsakodnevno rekreacijo v naravi, ter našo skrb za slovensko naravno in kulturno dediščino, čemur se Turistična zveza Slovenije posveča že več kot 100 let. 

Čas karantene, ki ga večinoma preživljamo v domačem okolju, je žal pokazal, da smo v letu strahu pred virusom postali tudi manj redoljubni, zato lahko tudi v najbolj odmaknjenih kotičkih naše prelepe domovine naletimo na ponošene zaščitne maske, robčke in vrečke.

Ne čakajmo, da nas bodo spodbudili drugi, pač pa sami postanimo pobudnik, organizator in izvajalec!

Pomlad je idealen čas, da očistimo Slovenijo, saj še ni veliko nizkega rastja in smeti, ki so se nabrale čez zimo, kar kličejo, da jih poberemo in odnesemo tja, kamor sodijo – v smetnjake!

Združite prijetno s koristnim in se med sprehodom ali tekom v naravi opremite z vrečko ali nahrbtnikom in rokavicami in mimogrede poberite smeti ob poti!  

Očistimo kulturno dediščino!  Poskrbimo za čiste tematske in druge poti! Osvežimo naše gredice! Odstranimo covid nesnago! Opozorimo na divja odlagališča! Vključimo najmlajše! Rekreirajmo se in pobirajmo smeti! #smeTek

 Foto: TZS