torek, 27. april 2021

Obeležitev dneva upora proti okupatorju govorca M. Križman in B. Pahor #video

Ljubljana, 27.4.2021 - Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v počastitev državnega praznika dneva upora proti okupatorju v Predsedniški palači nagovoril državljane. V slavnostnem nagovoru je med drugim dejal: "Nihče nima pravice pozabiti, da je slovensko partizansko gibanje samo in z zavezniki prispevalo za to državo, brez njega slovenski narod ne bi bil svoboden in brez njega ne bi bil potegnjen zgodovinski lok, ki je omogočil slovensko državnost" in čestital ob državnem prazniku, dnevu upora proti okupatorju in državljankam in državljanom zaželel mirno in uspešno prihodnost.

Pred njim je državljane nagovoril Marijan Križman, predsednik Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije, ki je poudaril: "Partizanski boj je prinesel mir, svobodo in solidarnost, prinesel pa je tudi podlago za ustanovitev države, v kateri danes živimo in kateri se bomo posvetili čez dober mesec dni, ko bomo proslavili 30. obletnico Slovenije."

Glede sprave pa je dejal: "Sprava ne more biti napisana tako, da izenačujemo domobrance in partizane, da ločujemo partizane in komuniste in tako da zmanjšujemo pomen partizanskega boja ter da poskušamo uravnotežiti z domobranci vse tisto, kar se je v 2. svetovni vojni zgodilo, in s tem zmanjšati pomen."  

VIDEO - Nagovor Marijana Križmana in Boruta Pahorja v predsedniški palači.

Slovesnosti so se udeležili predstavniki Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije. Med njimi je predsednik republike posebej pozdravil nekdanjo interniranko Marijo Frlan, ki ga je lansko leto na svoj 100. rojstni dan, 27. januarja 2020 spremljala na komemoraciji ob 75. obletnici osvoboditve nacističnega koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau na Poljskem ter gospoda Dušana Stefančiča, letošnjega prejemnika Listine ZZB NOV, najvišjega priznanja te organizacije, predsednika taboriščnega odbora Mauthausen in častnega predsednika Mednarodnega odbora Mauthausen.

VIDEO TV SLO - Pregled dopoldanskih slovesnosti ob 80. letnici OF.

Pred tem sta Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in Marijan Križman, predsednik Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije, položila venca k spomeniku OF v Rožni dolini.

Foto in video: UPRS