ponedeljek, 21. junij 2021

Vseslovenski Turistični strat-up vikend v Termah Snovik Kamnik

Od petka, 11. 6., do nedelje, 13. 6. 2021, se je v Termah Snovik v  Kamniku odvijal poseben dogodek - vseslovenski Turistični Start-up vikend, kjer se je predstavilo skupaj 33 podjetnikov iz vse Slovenije in sicer iz Kranja, Vrhnike, Ljubljane, Domžal, Trzina, Maribora, Novega mesta, Mirne peči, Žalca, Nazarij in seveda največ iz Kamnika – od tega  je bilo 11 ekip. Cilj skupnega projekta je spodbuditi ter podpreti uspešen začetek poslovne poti novih, inovativnih, podjetnih posameznikov, podjetij, startup-ov in ekip. Kamnik se intenzivno razvija kot aktivna, zelena, trajnostna turistična destinacija in namen ter cilj dogodka sta nadgradnja obstoječe turistične ponudbe z novimi idejami, storitvami in produkti za ustvarjanje novih atraktivnih turističnih programov oziroma doživetij ter privabljanje večdnevnih gostov. Poleg cilja dodati turističnim produktom otipljivo nadgradnjo in unikatnost doživetja,  je namen dogodka spodbuditi mlade ljudi za študij turističnih ved ter večjega zaposlovanja v panogi turizem na kamniškem.



Svoje vrste smo pri iskanju inovativnih idej za razvoj kamniškega turizma strnili Občina Kamnik, Zadruga KIKštarter, KIKštarter pospeševalnik d.o.o., Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik, turistično gospodarstvo in Podjetniški klub Kamnik, ki je dolgoletni iniciator in podpornik mladih podjetniških idej v Kamniku. Pri tovrstnem spodbujanju inovativnih ter prebojnih idej v smeri trajnostnega razvoja turizma smo se tokrat povezali tudi s Strateško razvojno inovacijskim partnerstvom trajnostni turizem (SRIPT). V nedeljskem finalu start-up vikenda je pred zbranimi člani Podjetniškega kluba Kamnik, predstavniki sedme sile ter strogo komisijo, zmagala ekipa Festivator, sledili pa sta ekipi GO Climb Kamnik in Gugalnica.



Od 11. do 13. junija v Termah Snovik v srcu slikovite Tuhinjske doline, so prijavljene ekipe imele najboljše pogoje za razvoj svoje turistične ideje. Pod budnim očesom mentorjev, aktivnih v panogi turizem, so spoznali tudi najboljše prakse iz kamniškega turizma in podjetništva ter  reševali izzive iz turizma ali razvijali nove turistične produkte.

V petek, 11. 6.,

je vse zbrane udeležence v Termah Snovik toplo sprejel Ivan Hribar, idejni vodja in prokurist Term Snovik ter poudaril pomembnost povezovanja, spodbujanja in razvoja dodatnih turističnih programov za kamniški turizem in generiranje novih delovnih mest v panogi turizem.  Matjaž Jug, predsednik in gonilna sila uspešne kamniške zgodbe zadruge KIKštarter, je udeležencem podrobno predstavil program tridnevnega dogodka in jim podal navodila oziroma pravila igre za pripravo turističnih idej. Sodelujočim je predstavnica Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik Nina Irt predstavila vodilno turistično destinacijo Kamnik ter vse atribute in unikatnost lokalnega prostora. Poslovne zgodbe, turistične atrakcije in obstoječe turistične produkte so udeleženim ekipam predstavili Tilen Travnik, Juicy Marbles, ki je bil zmagovalec preteklega Start-up Weekenda, Matjaž Jug, lastnik podjetja ETC Adriatic in Matjaž Zorman, lastnik Slovenia Eco Resorta.

V soboto, 12. 6.,

so bili mentorji Rok Colarič, CEO in ustanovitelj podjetja, ki je na globalni trg lansiral uspešno poslovno zgodbo Sleepy Bottle, Luka Svetec, svetovalec za pospeševanje gospodarskega razvoja Občine Kamnik, ki je podrobno predstavil občinski razpis in odgovarjal na vprašanja udeležencev, Mark Anžur, direktor Velike planine d.o.o., Samo Surina, vodja turizma na Zavodu za turizem, šport in kulturo Kamnik, Grega Ocepek, direktor podjetja Kotiček Cvetje in petja ter Nace Novak, tehnični zanesenjak ter glavna organizatorka celotnega dogodka Nika Škrjanec iz KIKštarterja.  Vse predstavitve so udeležencem služile kot osnova za razvijanje novih turističnih produktov ter  idej. Mentorji so bili  udeležencem v pomoč in navdih celo popoldne in do poznih večernih ur.

V nedeljo, 13. 6.,

sta zbranih sedem ekip - finalistov, člane Podjetniškega kluba Kamnik, komisijo ter predstavnike sedme sile pozdravila gostitelj Ivan Hribar, prokurist Term Snovik in  predsednik Podjetniškega kluba Kamnik in župan občine Kamnik Matej Slapar, ki je izrazil veselje nad tako dobrim odzivom na sam format dogodka ter številčnostjo prijavljenih udeležencev iz več slovenskih občin. Orisal jim je odlično sodelovanje zdravih, močnih podjetij, ki so člani Podjetniškega kluba Kamnik, Občino Kamnik, zadrugo KIKštarter ter številnih zagnanih posameznikov, ki so-ustvarjajo kamniško podjetništvo in za Kamnik izjemno pomembno vejo gospodarstva – turizem. Nedeljskemu dogodku so se pridružili tudi Fedja Pobegajlo, direktor Turistično gostinske zbornice Slovenije, Andreja Slomšek, vodja SRIP -Turizem, Gorazd Čad, soustvarjalec industrije regionalnega kongresnega turizma in organizator Convente.

Od finalistov, ki so v soboto v polfinalu prestali prve stroge kriterije, se je v nedeljski finale tako uvrstilo sedem ekip in sicer ekipa Pastirska akademija iz Slovenia Eco Resorta, ki jo je predstavljala Zala Zorman, ekipa z imenom Sprostitev v objemu Kamniško-Savinjskih Alp iz Term Snovik, ki jo sestavljajo Katarina Ilić, Katarina Hribar, Saša Klar, Monika Gregorc in Klavdija Hribar, ekipa GO Climb Kamnik, ki jo sestavljajo Boštjan Jerman, Veronika Weixler, Jana Klinkon, ekipa Mamut max, ki jo sestavljata David Pele in Anka Grmek, ekipa Festivator, ki jo sestavljajo Klemen Kralj, Emanuela Kristan in Katarina Sladoljev, ekipa Alfa Beta Studio, ki jo predstavlja Dalibor Doberšek iz Slovenia Eco Resorta ter ekipa z imenom Gugalnica, ki jo sestavljata vizualna umetnica Nina Koželj in Blaž Bergant.

Komisija, ki so jo sestavljali Rok Jarc, direktor Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik, Mark Anžur, direktor družbe Velika planina d.o.o., Tomaž Lah, direktor Nektar Natura d.o.o., Matjaž Jug, direktor ETC Adriatic d.o.o., Aleš Juhant, direktor Metal Profil d.o.o., je ocenjevala kompatibilnost, strast in zagnanost ekipe, izvedljivost turistične ideje, obstoječi finančni plan ideje ter potencial ideje. Tako so člani komisije izbrali zmagovalca turističnega start-up vikenda, ki je - ekipa Festivator in mu sledita ekipi GO Climb Kamnik, na drugem mestu in ekipa z imenom Gugalnica, na tretjem mestu.

Festivator, ki je inkubator festivalov, je člane komisije prepričal z idejo povezovanja lokalnih ponudnikov z rdečo nitjo v skupni zgodbi za dvig promocije destinacije. Člani ekipe Festivator so prišli na dogodek individualno in so se šele tekom dogodka formulirali kot skupina, se povezali in zaradi svojih dolgoletnih izkušenj, formulirali res močno ekipo. Ekipa GO Climb Kamnik je orisala pomembnost kar 500 urejenih planinskih in gorskih poti v Kamniško-Savinjskih Alpah in svoj koncept promocije in trženja programov, ki vključujejo pohodništvo v gore in plezanje. Boštjan, vodja ideje Go Climb Kamnik, je tudi sam strastni plezalec, zato je pri sestavi ideje izhajal iz sebe, poleg tega pa ima bogate izkušnje iz vodenja projektov.  Ekipa Gugalnica pa je predstavila zanimiv pristop preobrazbe stare, dotrajane in nefunkcionalne žičniške infrastrukture na Veliki planini v novo zgodbo implementacije posebnih gugalnic z možnostjo prenosa poslovnega modela in turističnega programa iz Velike planine tudi na druge destinacije. Gre za povezovanje umetnosti in podjetništva, Nina je kiparka, Blaž fotograf.

Tri zmagovalne ekipe, ki so najbolje rešile poslovni izziv in predlagale najboljšo rešitev ter so prepričale strokovno komisijo, so osvojile finančne in praktične nagrade ter možnost sofinanciranja s strani KIKŠtarter pospeševalnika, kot tudi možnost udeležbe na razpisu  Občine Kamnik. Finančne nagrade je podelil Podjetniški klub Kamnik (1.200 EUR za prvo mesto, 500 EUR za drugo in 300 EUR za tretje mesto). Za zmagovalca start-up vikenda je brezplačno kotizacijo za pol letni program Young Leaders Academy (na Centru poslovne odličnosti Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani), podelila Andreja Slomšek, vodja SRIPT. Vsem sodelujočim so Terme Snovik podarile celodnevne vstopnice za kopanje v notranjem in zunanjem bazenu,  zase pa so pridobili še možnost sofinanciranja najboljših idej, možnost celoletnega mentoriranja s strani vrhunskih, izkušenih podjetnikov iz Podjetniškega kluba Kamnik ter možnost ustvarjanja in timskega dela, mreženja in združevanja različnih kompetenc.

Posebna komisija, ki sta jo sestavljala Franci Kramar in Nina Irt iz Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik, pa je podelila tudi nagrado Term Snovik v vrednosti 500 evrov za najboljšo implementacijo turistične ideje kot dodatno ponudbo in nadgradnjo obstoječe bogate ponudbe najvišje ležečih term v Sloveniji - Term Snovik. Nagrado si je prislužila domača ekipa. Prvim trem ekipam so praktične nagrade podelili še Arboretum Volčji Potok, Slovenia Eco Resort in Velika planina d.o.o. z željo in povabilom, da se udeleženci še vračajo k nam in se naužijejo lepot in doživetij, ki jim jih ponuja Kamnik.

Vsi udeleženci turističnega start-up vikenda pa so si z udeležbo na tri dnevnem dogodku zagotovili tudi možnost potegovanja za občinska finančna sredstva, ki poteka v  okviru Občine Kamnik od petka, 21. 5. 2021, do torka, 22. 6. 2021 in je namenjen podpori najboljšim poslovnim idejam s področja turizma (https://www.kamnik.si/javna-narocila-in-razpisi ).

»V občinskem razpisu smo za podporo razvoja kamniškega turizma razpisali 35.000 evrov. Podprte bodo ideje, ki bodo reševale problemska področja razvoja turizma v občini Kamnik in sicer, najboljše ideje in podjetja s področja novih doživetij in aktivnosti na območju občine Kamnik. Možno pa bo pridobiti tudi direktne podpore najboljšim podjetniškim idejam s strani KIKŠtarter pospeševalnika d.o.o.. Ekipa z najboljšo turistično idejo dobi tudi celoletno mentoriranje vrhunskih podjetnikov z mednarodnimi uspehi,« je poudaril Matej Slapar, župan občine Kamnik ter se iskreno zahvalil vsem sodelujočim in pa organizatorjem intenzivnega Start-up vikenda v Termah Snovik.

Vir besedila in fotografij: ZTŠK Kamnik