ponedeljek, 12. julij 2021

Kljub vsemu je bil festival Pivo in cvetje Laško vrhunski

Ljubljana, Laško, 11. julij 2021 – Odličen glasbeni dan v Laškem. Najdaljše pešpoti sta se lotila navdušenka petkovega koncerta Pera Lovšina in Skalarjev iz Mežice in »fen« skupine Hamo & Tribute to Love iz Lesičnega. Sobotni dan je spodbudil še več obiskovalcev in ljubiteljev značilnega festivalskega pouličnega življenja in ljubiteljev glasbe, ki so se zgrnili v mesto, stisnjeno med Savinjo in okoliške griče. Festival tudi tokrat v živo prek radijskih valov Vala 202. Prihodnje leto si vsi, obiskovalci, organizatorji, domačini, želijo festivalskega doživetja, ki je značilno le za Laško.


Na sobotni, zaključni festivalski dan v Laškem, je bila dobra energija na vrhuncu. Vreme je bilo letos organizatorjem naklonjeno, le kakšno stopinjo manj bi si želeli. Dnevno zatišje se je pozno popoldan in nato zvečer spremenilo v tradicionalno mešanico glasbenih ritmov in pogovornega brenčanja – bilo je kot v panju. Poulični program, otroško rajanje, ocvetličenje in zgodovinsko razstavo o pitju piva iz kozarcev, so organizatorji v celoti izpeljali v skladu z načrti. Tudi Laška kuhna je dokazala, da vse bolj krepi svojo prepoznavnost in da število ljubiteljev domače, kakovostne in na zdrav način pridelane hrane nezadržno raste. Prav ta preplet vsebin, ki soustvarjajo izjemno lepo sožitje z glasbenim programom, je tisto, kar festival Pivo in cvetje Laško loči od številnih drugih glasbenih festivalov že več kot pol stoletja.

Poziv k pešačenju na festival se je izkazal za dober izziv vsem, ki jih odlikuje dobra fizična kondicija, pa tudi nepopustljiv, odločen značaj. Prav tega iščejo tudi pri glavnem pokrovitelju festivala Pivovarni Laško Union in njihovi najbolj priljubljeni blagovni znamki Laško. Najdaljšo pot je v petek prehodila obiskovalka iz Mežice, ki si je zaželela poslušati Petra Lovšina in Skalarje, v soboto pa se je na najdaljšo pešpot podal navdušenec skupine Hamo & Tribute to Love iz Lesičnega. Oba so v Pivovarni Laško Union za njuno vztrajnost in odločnost še posebej nagradili.

 Za zaključek pa še enkrat h glasbi.

Nipke je v soboto dokazal, da je verjetno najboljši hip hop izvajalec pri nas in priznal, da je bil ta nastop zanj največji v letošnjem letu. S svojo živo zasedbo je presenetil, tako radijske poznavalce Vala 202, ki so  tudi v soboto neposredno prenašali vse tri koncerte, kot popolnoma zaseden avditorij občinstva. Obiskovalci so peli njegova iskrena besedila z izjemno močnimi sporočili vse od začetka do konca. Spremljevalna skupina The Nipples se je izkazala z prepričljivim obvladovanjem instrumentov in izvirnimi aranžmaji.

Zvezda stalnica na slovenskih odrih Hamo in njegovi Tribute 2 Love so še enkrat odkazali, da so odličen blues band z dodano vrednostjo, ki je vidna, slišna pa predvsem v naboru enkratno uigranih glasbenikov. Vsi skupaj in vsak po svoje so ponovno prispevali k edinstvenem vzdušju, izbor skladb pa oblikovali tako, da je njihovemu petju svoje dodala še navdušena publika.

Šank Rock na slovenskih odrih kraljujejo že skoraj štirideset let. Tako rekoč hišni band Pivovarne Laško je tokrat na svojemu na pol akustičnem, na pol električnem setu, dodal še tri goste. Alya je odpela svojo skladbo Fluid,z Matjažem pa sta dodala še Hočeš nočeš. Še večje presenečenje večera je bila prepričljiva mezzosopranistka Irena Yebulah Tiran s priredbo slovenske zimzelene Med iskrenimi ljudmi. Z Matjažem pa sta skupaj med publiko odletela kot Metulja. Omar Naber, ki je ta teden slavil okroglih 40 let, se je na odru pojavil dvakrat. Najprej s svojo prvo uspešnico iz leta 2005 Vse kar si želiš in nato še večno Pravljico o mavričnih ljudeh. Skupaj Z Matjažem Jelenom sta odpela še Dej bolj na glas radio. Da bi bil zaključek njihovega nastopa še bolj prepričljivo rockerski, pa so Šank Rock z vsemi tremi gosti poskrbeli za pravo evforijo med publiko. Odigrali so priredbo skupine AC/DC Shook me all night long. Ker jih publika ni pustila z odra, pa so zastor nad 56. izvedbo festivala Pivo in cvetje Laško spustili tako, da so med publiko še enkrat poslali svojega Metulja.



Organizatorji se zahvaljujejo vsem obiskovalcem za podporo in obljubljajo, da bo festival prihodnje leto, če bodo le razmere to dovoljevale, ponovno v »polnokrvni« izvedbi. Zahvaljujejo se glavnemu pokrovitelju Pivovarni Laško Union, RA SLO in njihovemu Valu 202 za prenose v živo in poročanja, Zvezi kulturnih društev Laško Možnar, Hortikulturnemu društvu Laško, chefom Laške kuhne, sodelujočim v Domačem kotičku in vsem, ki so dodali svoje ideje ali delo v izvedbo letošnje festivalske izvedbe.

Foto: Pivo in cvetje Laško, Twitter