sreda, 8. september 2021

Ob 30. obletnici samostojnosti Slovenije postroj praporščakov ZVVS na Ljubljanskem gradu #video

Govorci na postroju praporščakov izpostavili pomen boja za obstoj naroda



Ljubljana, 8.9.2021 – Ob 30. obletnici samostojnosti in vojne za Slovenijo je Zveza veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS) v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana in Območnim združenje veteranov vojne za Slovenijo Ljubljana (OZVVS), ter na pobudo sekcije praporščakov ZVVS na ljubljanskem gradu organizirala slovesni postroj praporščakov, ki se ga je udeležilo 104 praporščakov ali namestnikov iz vse Slovenije. Slavnostni govornik je bil predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo generalmajor Ladislav Lipič. Zbrane sta nagovorila tudi glavni praporščak Dominik Grmek in ljubljanski župan Zoran Janković. Vsem navzočim pa je dobrodošlico izrekel Dušan Presetnik, predsednik OZVVS Ljubljana.



Generalmajor Ladislav Lipič je v nagovoru poudaril pomen zgodovinskega toka in dogodkov leta 1991, ki so zaključili zgodovinski lok boja organizacije TIGR in partizanov v času prve in druge svetovne vojne, da smo dobili svojo državo in iz naroda postali nacija. Kritičen je bil do trenutnih razmer v Sloveniji, v katerih pa se ne nahaja le naša domovina, temveč tudi Evropa in cel svet. "Prav bi bilo, da jih ne bi zapletali še doma z nepotrebnimi prepiri, obrekovanji, zmerjanji in sovražnim govorom," je še opozoril general Ladislav Lipič.



Ljubljanski župan Zoran Janković pa je izpostavil pomen partizanskega gibanja v boju proti fašizmu in nacizmu ter pomen osamosvojitvenega boja leta 1991. "Nihče nam skozi zgodovino ne more vzeti tega, kar imamo. Hvaležni moramo biti vsem tistim, ki so zaslužni za to, da je Slovenija danes samostojna," je dejal. Zaključil je z mislijo, da si ob tem dogodku želi, da bi Evropska unija postala bolj trdna in povezana, še posebej v trenutnih razmerah, ki jih je prinesla pandemija covida-19.



Glavni praporščak ZVVS Dominik Grmek pa je izpostavil: "Slovenci smo svojo državnost in demokratično ureditev izborili leta 1991. Tega leta je k slovenski osamosvojitvi prispevala predvsem dozorelost splošnega prepričanja v Sloveniji, da je treba izkoristiti zgodovinsko priložnost."

VIDEO - 5. srečanje praporščakov Zveze veteranov vojne za Slovenijo ljubljanski grad,      8. 9. 2021. Celoten posnetek postroja praporščakov.
 

Foto: Janez Platiše
Video: Miro Pivar