ponedeljek, 27. september 2021

'Zavedanje enosti' razstava Alenke Slavinec v Miheličevi galeriji na Ptuju

Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož vabi  v četrtek, 30. septembra 2021, ob 18. uri v Mestni kino Ptuj kjer bo projekcija filma Ljubezen v nas / Love in us Lipizzaner Horses by Alenka Slavinec, potem pa na ogled razstave Alenke Slavinec 'Zavedanje enosti'  v Miheličevi galeriji.



Fotografinja, producentka, komunikologinja, okoljevarstvenica in umetnica na svojstven način predstavlja esenco življenja in spremembe konceptov od znotraj in navzven, kot neke vrste vabilo in vstop v novo življenje po pandemiji Covid. Ali je to mogoče in ali smo to pripravljeni sprejeti, bomo presodili sami ob novem opusu fotografij, montaž, instalacij in avtorskega zvoka Alenke Slavinec.

Alenka Slavinec je v predstavitvenem katalogu med drugim zapisala: Razstavljati, se razgaliti v rojstnem kraju je kot križanje in vendar, ko umreš na svojem križu, postaneš končno svoboden. V zahvalnem duhu odložim plašč, kačjo kožo, skelet in maske, tiste tisočere, v mestu karnevala, v spominu otroške radovednosti in strahu teh božanskih poganskih bogov, hudičev, ki so bučali in me kalili za ta brezbrižen in tekmovalen svet, ki venomer obtožuje in išče vzrok izven sebe in te preprečuje, da je svet zunaj in ne od znotraj. Tistega, ko ogenj gori, ko se iskrijo ob svečnici oči, ko rdeče in zelene gamaše skačejo v sinusovem valu odprtega srca in ježevke štrlijo, ketne, ja ketne ne verige, so prepletene z zvonci, ki kličejo nežne zvončke, tiste izpod snega, bele, ki neslišno zvonijo v pomladni sapi. Pustni čas – ko končno postanem(o) jaz, tista zatirana potlačena otroška nedolžna duša, ko končno lahko povem ti v zamaskiran obraz, kdo sem, kaj želim, da te ljubim. Kdo je zamenjal realnost, ljudje božji, zakaj ne živimo te maske vsak dan, ki jo nosimo v srcu, in zakaj si iz dneva v dan iščemo milijon izgovorov, da slučajno ne bi poslušali sebe ...? 



Film 'Ljubezen v nas' je umetniška poetična vizualna pripoved Ptujčanke Alenke Slavinec v katerem predstavlja  intimno srečanje umetnice z belimi konji. Začne se zjutraj, ob sončnem vzhodu, sredi prostranega lipiškega posestva. Vizualna pripoved vabi na popotovanje skozi čas, od prvih lipicancev, pred več kot 440 leti, vse do danes, ko ob pogledu v oči belega konja preprosto ni druge možnosti, kot da se odpre srce. Tako avtorica začuti mir, radost in srečo, ob popolni enosti narave in človeka.

Dogodek bo popestril nastop mojstric zvokov Gaje Klas s kristalnimi posodami in Mie Frangeš z gongi. Iz Kanade se bo v živo javil poglavar Phil Lane, sledila bodo še druga presenečenja.

Razstava bo na ogled do 14. novembra 2021. Ogledate si jo lahko v skladu s priporočili NIJZ o preprečevanju širjenja koronavirusne bolezni covid-19.

Foto: Alenka Slavinec