petek, 17. september 2021

ZELENI ZIP, čezmejni projekt revitalizacije območja med Novo Gorico in Gorico

Nova Gorica, Ljubljana, Trebnje 15. september 2021 - Na Fakulteti za arhitekturo (FA) v Ljubljani so v preteklem študijskem letu izvedli raziskovalno nalogo o revitalizaciji območja opuščenih železniških tirov v Novi Gorici, ki so jo poimenovali ZELENI ZIP. Njen namen je bil poiskati možnosti razvoja območja, ki leži na meji med Novo Gorico in Gorico. Ob otvoritvi razstave so Mestna občina Nova Gorica, FA in družba Trimo, ki izdeluje učinkovite, trajnostne in estetske arhitekturne rešitve, pripravili strokovni posvet GO ZIP GO, s sogovorniki izr. prof. mag. Alessiem Prinčičem, izr. prof. mag. Boštjanom Vugo, Matevžem Grando in Simonom Mokorelom.



Raziskovalno nalogo ZELENI ZIP, osredotočeno na revitalizacijo degradiranega območja Nove Gorice, ki meri več kot 550 tisoč m2 oz. več kot sedmino površine Nove Grorice, ob meji s sestrsko Gorico, je vodil izr. prof. mag. Alessio Prinčič. Gre za izjemno inovativen, trajnostni, arhitekturni projekt z vizijo. Ob otvoritvi razstave je bil v galeriji Ekscenter v Novi Gorici organiziran tudi strokovni pogovor o projektu in o trajnostni prihodnosti, ki se odraža tudi v arhitekturi.

VIDEO

V raziskovalni nalogi so osnovni idejni zasnovi arhitekturnih rešitev degradiranega območja ustvarjalci dodali konkretne rešitve, kot so laboratoriji in knjižnice, večji stanovanjski in pisarniški objekti, intermodalni center, stolpnice, fleksibilni co-working in co-living stolpiči, hotel, mladinski center, pa tudi mediteranske vile na italijanski strani kot dopolnitev obstoječe arhitekture in osvežitev celotne ulične mreže. Prenovljeno območje, zasnovano kot zeleno in trajnostno, tako postaja nov povezovalni prostor med Slovenijo in Italijo, med sestrskima mestoma Gorica in Nova Gorica, ki si bosta leta 2025 skupaj nadeli ugledni naziv Evropske prestolnice kulture. Sam projekt pa je predstavljen prav na dan državnega praznika, vrnitve Primorske matični domovini, ki ga praznujemo 15. septembra.



Vloga družbe Trimo je bila predvsem v prenosu znanja in 60-letnih izkušenj s področja lahke montažne gradnje s tako imenovanimi sendvič paneli. S pomočjo predavanj je raziskovalna ekipa spoznala vse Trimove fasadne in strešne sisteme, tehnične možnosti in rešitve ter se seznanila z referencami znanih arhitekturnih birojev v tujini in v Slovenji, ki so za svoje izvedbe uporabili Trimove rešitve. Skupaj s strokovnjaki za tehnično podporo so Trimovi sodelavci pregledali pripravljene rešitve ter jih opremili z arhitekturnimi detajli, ki jih imajo pripravljene tudi za BIM projektiranje. V Trimu s tem potrjujejo, da njihove rešitve niso namenjene le "industrijskim" objektom, pač pa lahko dajo nov kreativen izraz prav vsaki vrsti arhitekture.

V okviru dogodka je Trimo pripravil tudi informativni kotiček virtualne resničnosti, v katerem so se udeleženci s pomočjo 3D očal lahko sprehodili po Trimo instalaciji – prikazu Trimo fasadnih sistemov v naravni velikosti.

VIDEO

Izr. prof. mag. Alessio Prinčič je poudaril: ˝Biti vizionar pomeni opisati/risati prihodnost (lepo). Pomeni predvideti nekaj kar še ni, ampak bo nastalo v prihodnosti…pomeni dati ljudjem sanje in s sanjami novo energijo. Naš project, na prvi pogled mogoče vizionarski in do neke mere kompleksen pogled,…pa vendar, nič več kot začetek ideje, ki potrebuje samo zaupanje obeh Goric. Da tako stara Gorica kot Nova Gorica pozabita na individualni egoizem, na ponavadi prvo in tako oguljeno frazo “ne da se”, in jo zamenjata s pozitivno mislijo, verjamem. Lepša bodočnost pripada vsem.˝



Sogovorniki okrogle mize, v okviru katere so organizatorji odprli širšo razpravo o problematiki prostora, so bili izr. prof. mag.Alessio Prinčič, predstavnik raziskovalne skupine, izr. prof. mag. Boštjan Vuga, arhitekt in poznavalec tematike, Matevž Granda, arhitekt in poznavalec tematike ter Simon Mokorel, MO Nova Gorica. Okroglo mizo je povezovala Mojca Šavnik, vodja marketinga v Trimu. Pogovor bi lahko podčrtali z zaključno mislijo izr. prof. mag. Prinčiča, da idejni projekt nedvomno predstavlja pomemben korak v arhitekturnem in urbanističnem razvoju Nove Gorice. Ne le zato, ker išče rešitve za degradirano območje, temveč tudi zato, ker takšen projekt  predstavlja motor, novo energijo za razvoj obstoječih mestnih področij. “Je kot kamen, ki ga vržeš v vodo in povzroči širše valovanje”, pravi prof. Prinčič.



Župan MO Nova Gorica dr. Klemen Miklavič je predstavitev pospremil z naslednjo mislijo: "Gradimo in ustvarjamo skupno čezmejno urbano območje – evropsko prestolnico, ki temelji na zeleni viziji in s tem promovira planetu prijazno civilizacijo. Nova Gorica in Gorica postajata avantgarda Evrope čezmejnosti. Z urbanističnimi projekti naj postanejo območja, ki so iz nacionalnih prestolnic vidna kot periferija, novi centri Evrope miru, prijateljstva in blaginje."

VIDEO

Glavni direktor Trima Božo Černila pa je ob dogodku povedal: ˝V Trimu smo z veseljem pristopili k dogodku Go Zip Go, ki smo ga organizirali skupaj z občino Nova Gorica in Fakulteto za arhitekturo, v vlogi glavnega pokrovitelja. Gre za revitalizacijo degradiranega območja med Novo Gorico in Gorico. Naša ekipa strokovnjakov je v okviru raziskovalnega projekta svetovala in  predstavila različne tehnične rešitve, ki so pomembno dopolnile akademska dognanja raziskav. Prenos 60-letnih izkušenj in visoko tehnoloških rešitev Trima je pomemben dejavnik v izobraževalnem procesu na fakulteti. Ponosni smo na naše znanje, dosežke, projekte, partnerje, ki jih imamo na vseh celinah. V Trimu verjamemo, da z našimi rešitvami puščamo inovativen, estetski in izjemno pomemben zelen, trajnostni odtis v sodobni globalni arhitekturi.˝

Foto: Klemen Razinger