petek, 19. november 2021

'Zbujeni v sanje' dokumentarni film o slovenski vojni. Izjave po končni predpremieri filma #video

Premierna projekcija filma bo v torek, 23.11.2021 ob 21.05 uri na Televiziji Slovenija - SLO1

Ljubljana, 19.11.2021 - V Slovenski kinoteki v Ljubljani je bila predpremierna projekcija dokumentarnega filma namenjena medijem in sodelujočim pri nastajanju filma. Po končani projekciji sem za izjavo prosil TOMAŽA LENTNARJA, scenarista in režiserja, LADISLAVA LIPIČA, predsednika ZVVS in TOMAŽA ČASA, predsednika, ZPVD Sever. 

VIDEO - Izjave po končani predpremieri filma.

“Zbujeni v sanje” je 50 minutni film, ki pripoveduje zgodbo slovenske vojne tam, kjer se je resnično dogajala. V zgodbi ni interpretacije morebitnih političnih in gospodarskih koristi akterjev in ne olepševanja ali želje po mitizaciji. Zgodbe s ključnih bojišč pripovedujejo ljudje s prve bojne linije in z ognjene črte. Tisti, katerih življenja so bila dejansko ogrožena, ki so bili težko ranjeni ali pa so bili priča smrti svojih soborcev.

VIDEO TV SLOVENIJA - Zbujeni v sanje, igrano-dokumentarni film. Napoved.

Film ponuja neposreden pogled v krvavo drobovje vojne in hkrati zaradi odsotnosti vsake želje po uveljavljenju lastnega ega pričevalcev, nosi duh časa. Pojasni vse, kar razlage in analize, pa naj so še tako temeljite, ne zmorejo. Film skozi oči slehernika na kratko razjasni dejstva in razmerja, ki so  to vojno delala posebno in usmerjala njen tok mimo ustaljenih črno belih delitev na naše in vaše. Največja etična vrednost filma je v tem, da so končno dobili besedo tisti, ki so se, za povsem subjektiven ideal boljšega življenja v samostojni, svobodni in pravični Sloveniji, izpostavili smrtni nevarnosti svoja življenja.

FILM TV SLOVENIJA  -  Zbujeni v sanje, igrano-dokumentarni film.  

Film sta financirali Zveza društev Sever in Zveza veteranov vojne za Slovenijo.