ponedeljek, 6. december 2021

Slovenska pomoč za 252 družin, ki jih je prizadel potres na Haitiju

Haiti je 14. avgusta letos prizadel rušilni potres z magnitudo 7,2. Porušenih je bilo na stotine domov že tako revnih prebivalcev, še posebej v južnem delu države. Mnogi so izgubili vse svoje imetje in delo. Za pomoč s potresom prizadetim prebivalcem Haitija, je Slovenska karitas v sklopu triletnega humanitarnega strateškega partnerstva z Ministrstvom za zunanje zadeve Republike Slovenije, v času do začetka novembra 2021 izvajala projekt z naslovom “Humanitarna pomoč za prizadete družine po potresu na Haitiju”.  Ministrstvo za zunanje zadeve je prispevalo 30.000 evrov, Slovenska karitas pa 10.808 evrov zbranih v akciji za pomoč Haitiju.V sklopu projekta, ki ga je na terenu izvajala Caritas Haiti, je nujno humanitarno pomoč prejelo 252 najranljivejših družin v lokalni skupnosti Duchity na območju departmaja Grande-Anse na jugozahodu Haitija. Družine, ki imajo v povprečju šest do sedem članov, so prejele pakete s hrano, higienskimi potrebščinami in vodo ki so zadostovali za en mesec. Vsaka družina je prejela tudi zaščitne pralne maske za preventivo pred širjenjem virusa covid-19. Hkrati so bili s strani kadra in prostovoljcev Škofijske karitas Jérémie, ki so razdeljevali pomoč, ozaveščeni tudi o zaščitnih ukrepih pred covid-19 in o pomenu cepljenja. Skupaj je to humanitarno pomoč prejelo 1.644 ljudi, ki je ublažila njihovo stisko in jim pomagala preživeti.

Caritas Haiti je konec novembra 2021 začela z izvedbo projekta obnove po potresu. Vse organizacije mreže Caritas Internationalis, med katerimi je tudi Slovenska karitas,  prosijo za nadaljnjo pomoč, da lahko pomagajo prizadetim družinam, da ponovno zaživijo. Ob tem se bo 3.000 družinam pomagalo pri ponovnem zagonu kmetijske dejavnosti, obnovila se bo porušena kmetijska infrastruktura v lokalnih skupnostih, 150 družinam, ki so izgubili svoj dom, se jim bo zgradilo novega. Prizadeti v potresu bodo deležni tudi psihosocialne pomoči, med njimi več tisoč otrok.

Slovenska karitas se zahvaljuje vsem Slovencem, ki so izrazili svojo solidarnost s prizadetimi ob potresu na Haitiju, da so jim lahko nudili nujno pomoč. Karitas vabi, da pomagate revnim haitijskim družinam tudi pri obnovi domov in dejavnosti. Srčna HVALA! Svoj dar lahko prispevate na:

Slovenska karitas
Kristanova ulica 1
TRR: SI56 0214 0001 5556 761
Sklic: SI00 860
Namen: POTRES HAITI

Foto: Karitas Haiti