petek, 31. december 2021

Novoletna poslanica predsednika republike Boruta Pahorja in predsednika Vlade Janeza Janše #video
Novoletna poslanica predsednika republike Boruta Pahorja

Drage državljanke, spoštovani državljani.

»Nikoli ne odnehaj in nikoli se ne predaj« mi v novoletnem voščilu piše slovenski športni šampion, Tadej Pogačar. Nikoli ne odnehaj in nikoli se ne predaj!

Te navdihujoče besede nagovarjajo vse nas. Dobesedno. V čudovitem voščilu namreč poudari pomen vztrajnosti pri doseganju ciljev. Navajam: »Naj gre za šport, šolo, posel ali politiko, tekma je tekma in za vsako stvar se je treba boriti. Če nas pri tem vodi jasen cilj in višji namen, je mnogo lažje. Želim nam, da bi to zmogli tudi kot narod, saj te vrednote še zlasti potrebujemo v teh nenavadnih časih.« sklene šampion Tadej Pogačar.

Občudujemo slovenske športnike in njihove dosežke. Občudujemo njihovo zmagovalno miselnost, ki jo kdaj pogrešamo pri nas samih. Zdaj jo mogoče malček pogrešamo v soočenju s kovidom. Zato si moramo pomagati, se spodbujati, vztrajati in skupaj zmagati.

Nobeno malodušje ne pride v poštev. Ciljna ravnina je sicer daljša kot smo mislili. Toda zadoščenje, da jo bomo končno zmagovito prečkali skupaj, bo neskončno. V upanju, da se to zgodi čimprej nam želim odločnost, strpnost in pogum.

Srečno Slovenija."

Borut Pahor
Predsednik Republike Slovenije 

VIDEO


Novoletna poslanica predsednika Vlade Janeza Janše

Slovenke in Slovenci,

sodržavljanke in sodržavljani,

dragi rojaki doma, v zamejstvu in po svetu,

zaključuje se še eno leto številnih preizkušenj in težkih odločitev. Časi, ko je ogroženo zdravje ali obstoj naroda, vedno kličejo po enotnosti. Zahtevajo odgovornost in solidarnost. Brez tega v bitkah, ki jih pred nas postavlja življenje, ni zmag. Kot ni uspeha in izjemnih dosežkov brez trdega dela in odrekanj.

Ne glede na to, da nas je zdravstvena kriza prignala do roba zmogljivosti, smo v letu, ki se izteka, dosegli tudi številne pomembne zmage. Zmage, ki bodo Slovenijo pospremile na pot največjega investicijskega cikla v zgodovini. V kratkem bo v vsakem kraju videti sadove našega skupnega dela, v mnogih pa so ti že vidni. Proračun za naslednji dve leti, pa tudi vsi ostali zakoni o dolgoročnih investicijah v zdravstvo, šolstvo ali šport namenja sredstva za obnove in gradnje šol, vrtcev, bolnišnic, stanovanj, domov za starejše, cest in športnih objektov, za izgradnjo in obnovo vodovodov, za poplavno varnost in mnoge druge namene v višini investicij, ki jih ne v samostojni Sloveniji doslej niti kadarkoli prej še nikoli ni bilo.

Pohvalimo se lahko z enim najhitreje rastočih gospodarstev v Evropi in z najvišjo zaposlenostjo v zgodovini samostojne Slovenije oziroma kadarkoli, na kar smo upravičeno ponosni. Gospodarske napovedi pa so obetavne tudi za v prihodnje. Zaključujemo tudi predsedovanje Svetu Evropske unije, ki ga je zaznamovalo pestro dogajanje v Evropi in po svetu. Kljub izzivom, ki niso bili lahki, smo bili uspešni.

Hvala vsem, ki ste v imenu Slovenije odgovorno in vztrajno delali, tako na pripravah kot v času samega predsedovanja. Hvala vsem, ki ste nas pri tem podpirali. Ob predsedovanju smo zaključili številne dosjeje ter tlakovali pot mnogim projektom za večje blagostanje in varnost ne samo v Sloveniji, ampak v celotni Uniji.

Spoštovani,

letošnje leto je znova potrdilo, kako dragoceni so ljudje, ki skupno dobro postavijo na prvo mesto. V kriznih razmerah, v katerih zaradi epidemije živimo že skoraj dve leti, je njihovo delo še pomembnejše. Njim gre naša posebna zahvala in globoko spoštovanje. Želim si, da vsi, ki ste v teh težkih časih reševali življenja in nam v veliki meri kljub vsemu omogočali varno bivanje, veste, da cenimo vaše delo in vaš trud. Hvala vsem, ki ste v letu, ki se izteka, ravnali odgovorno do sebe in do drugih.

V novem letu vam želim predvsem zdravja in poguma. Ohranite vero vase in sledite svojim sanjam. Tudi takrat, ko je težko in na nebu ni sonca. Za nočjo pride dan in zimi vedno sledi pomlad. Pomlad je čas za preporod, za nov zalet, za novo stran v knjigi slehernika in tudi v knjigi slovenske zgodovine. V prazničnih dneh varujte svoje zdravje in zdravje domačih. Podelite z njimi upanje in veselo pričakovanje, da bo leto, ki prihaja, leto vseh dobrih in pogumnih ljudi. Naše leto. Srečno.

Janez Janša
Predsednik Vlade Republike Slovenije

VIDEO