sreda, 23. marec 2022

Slovenska karitas je v Ukrajino poslala šesto pošiljko materialne pomoči #video

Ljubljana, 23.3.2022 - Slovenska karitas je do sedaj zbrala 1,2 mio EUR darov posameznikov in podjetij ter večino že posredovala za pomoč Karitas Ukrajine v koordinaciji mednarodne Karitas. Pomoč Karitas Ukrajine je do sedaj dosegla 250.000 prebivalcev na najbolj prizadetih območjih Ukrajine ter v begunskih centrih v zahodni Ukrajini. Na pot odšla že šesta pošiljka zbrane materialne humanitarne pomoči Slovenske karitas neposredno v Ukrajino.



Skupaj s to pošiljko je bilo do sedaj odposlano s strani Slovenke karitas 187 palet oziroma 77 ton pomoči v vrednosti preko 330.000 evrov. Jutri gre na pot že sedma pošiljka materialne pomoči, v kateri bo tudi donacija zdravil podjetja Krka d.d. v vrednosti 100.000 evrov. Materialno pomoč so prispevali posamezniki v centrih Karitas, številne ustanove, šole in preko 40 podjetij. Dodatno je 200.000 EUR v humanitarni apel mednarodne Karitas za pomoč Ukrajini prispevala tudi Republika Slovenija.

Zbiranje materialne pomoči in donacij se nadaljuje, saj so potrebe za pomoč vse večje.

Slovenska karitas ob pošiljanju materialne pomoči sodeluje tudi z Zdravniško zbornico Slovenije ter nevladnima organizacijama Državljani sveta in ADRA Slovenija, ki s svojimi zbranimi sredstvi kupujejo sanitetni in medicinski material ter mleko za otroke in jih dodajajo pošiljkam Slovenske karitas. Do sedaj je bilo poslanega 15 palet materiala, kot so povoji, razkužila, zaščitni opremi ter nazadnje tudi zdravila in celo kirurška ter zobozdravstvena oprema, ki ga 9 bolnicam v Ukrajini posreduje Karitas v Ukrajini. Pošiljke Slovenske karitas običajno vsebujejo tudi hrano, higienske pripomočke, spalke, vodo. Na humanitarni poziv Slovenske karitas se je odzvala tudi Tovarna zdravil Krka, d. d., Novo mesto.



Tako je v imenu skupine Krka za Ukrajino že drugič donirala zdravila v vrednosti 100.000,00 EUR. Prva pošiljka je bila v Ukrajino dostavljena v začetku marca, druga pa bo odpremljena jutri. Skupaj je Krka za Ukrajino namenila za 200.000 EUR prepotrebnih farmacevtskih izdelkov. Kot pravijo v Krki, je skrb za sočloveka vtkana v njihov vsakdanjik, svojo odgovornost do širše družbene skupnosti potrjujejo tudi s humanitarnimi donacijami in človekoljubno pomočjo. Poleg njih je je svojo družbeno odgovornost s pomočjo Ukrajini izrazilo preko 40 slovenskih podjetij, tako z materialno kot finančno pomočjo.

Vsa materialna pomoč, ki jo Slovenska karitas pošlje v sodelovanju s Karitas v Ukrajini, v dveh dnevih ko je odposlana iz Slovenije, pride na najbolj prizadeta območja v  Kijevu, Harkov, Dnipro, Vinico, Jablanico do bolnic in civilnega prebivalstva, kateremu sedaj manjka predvsem hrane. Mnoge trgovine v Ukrajini na obleganih območjih so namreč popolnoma izpraznjene, mnogo ljudi, tudi otrok, je po več dni brez vsake hrane. Na najbolj ogrožena območja to razvažajo predvsem pogumni duhovniki ali pa z vlaki, kjer pomoč naprej delijo sodelavci lokalnih Karitas v posameznem kraju. Vsakič tvegajo svojo glavo, da bi pomoč prišla čim dlje med ruševine.



Karitas v Ukrajini, ki od vsega začetka pomaga z vojno prizadetemu prebivalstvu s pomočjo 2.000 zaposlenih in prostovoljcev je do sedaj s pomočjo dosegla 250.000 prebivalcev na najbolj prizadetih območjih Ukrajine ter v begunskih centrih v zahodni Ukrajini. Številka ljudi, ki so dnevno deležni pomoči Karitas v Ukrajini, se je sedaj povzpela že na 30.000 oseb. Življenjsko pomembno pomoč zagotavljajo zlasti ženskam in otrokom, tudi v več 10 centrih Karitas po celotni Ukrajini. Njim in ljudem, ki so na poti na varna območja, pomagajo z osnovnimi informacijami, s paketi s hrano, higienskimi pripomočki, spalkami, toplimi obroki in čajem. Zaposleni in prostovoljci Karitas v Ukrajini zagotavljajo tudi varen prevoz za razseljene družine, da lahko pridejo do svojih bližnjih ali pa na varna območja, predvsem v zbirne centre in župnije na zahod Ukrajine, kjer je Karitas zagotovila namestitev za več kot 60.000 notranje razseljenih ljudi. Pomemben del pomoči Karitas Ukrajina je tudi psihosocialna pomoč s pomočjo usposobljenega kadra in mladih prostovoljcev tako za odrasle kot za otroke. Slednjim nudijo varne mesta, kjer so deležni različnih aktivnosti, da vsaj malo pozabijo na vse travme, ki jih doživljajo v teh dneh vojne.

VIDEO

Slovenska karitas nadaljuje z zbiranjem denarnih sredstev na: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, Namen: Pomoč Ukrajini, Sklic: SI00 870, Koda namena: CHAR, BIC banke: LJBASI2X. 

Prispevek v višini 5 EUR ali 10 EUR je mogoče posredovati s SMS sporočilom KARITAS5 ali KARITAS10 na 1919