ponedeljek, 7. marec 2022

Slovenska koruzna moka Trdinka je zgodba o ohranjanju slovenskih vrst žit

Jable, Rodica, Moravče, Ljubljana, 7. 3. 2022 – Socialna kmetija Allium skupaj s partnerji do novega izdelka iz avtohtone slovenske sorte koruze trdinka. Dobra moka Trdinka je okusna, aromatična, trajnostno pridelana koruzna moka vrhunske kakovosti. Prispevek h kakovostnim spremembam prehranjevalnih navad, ohranjanje pristnih lokalnih sort in grajenje vključujoče družbe.

Za najbolj okusne in zdrave koruzne jedi

Dobra moka Trdinka je narejena iz redke ter skorajda pozabljene slovenske avtohtone sorte koruze trdinke, ki jo odlikuje izjemna uporabnost v kulinariki. Namenjena je namreč izključno za prehrano ljudi. Najbolj priljubljena je za pripravo polente, žgancev, koruznega kruha, piškotov, rastlinskih palačink in drugih kulinaričnih dobrot. Ima visoko prehransko vrednost in je zelo prijetnega okusa. Dobra moka Trdinka je brez glutena in zato primerna tudi za tiste, ki so glutensko občutljivi. 

Skrb za biotsko raznolikost

Zgodba trdinke je tudi zgodba o ohranjanju slovenskih vrst žit, saj prispeva k biotski raznolikosti, ki smo jo ljudje skozi stoletja in v prizadevanju po čim višjih hektarskih donosih močno porušili. Je zelo odporna sorta in je ni potrebno škropiti. Trdinka  je tako hkrati tudi upanje, da zmoremo biodiverziteto ohranjati pestro, raznoliko, s tem pa tudi vsa življenja, ki so vezana na njeno raznolikost.



Vse najboljše je ohranjeno v zrnu in moki

Trdinko gojijo v socialni kmetiji Allium skupaj s partnerji, med drugim tudi s Kmetijskim institutom Slovenije, v Jablah pri Mengšu. Meljejo jo v mlinu v Moravčah, pakirajo in prodajajo pa jo sami. Celoten krog pridelave in predelave Dobre moke Trdinka se sklene na nekaj kvadratnih kilometrih, kar pomeni hitro in učinkovito logistiko, prihranek pri času in transportnih stroških. Predvsem pa takšno ravnanje predstavlja ohranjanje njene visoke kakovosti in aromatičnosti, prenesene v odlične jedi.

Vključujoča družba

Poleg prizadevanj za uresničevanje trajnostnih meril, je socialna kmetija Allium prostor, ki pomembno prispeva h gradnji vključujoče družbe v Sloveniji, saj zagotavlja posel ranljivim skupinam sodelavcev in sodelavk.

Koruzno moko Trdinka pakirano v  500-gramskem zavitku lahko kupimo v trgovini Lidl. Stane 1,49 evra.



O Alliumu

Zadruga Allium, zaposlitveni center z.o.o., so.p je družba v okviru ETRI skupine. Allium povezuje tako posameznike kot različne partnerje, kmetije, institute, akademsko stroko, ki so osredotočeni na pridelavo in predelavo hrane po načelih trajnostnega kmetijstva. Dosledno sledijo smernicam krožnega gospodarjenja, ponovne uporabe in recikliranja, poslovanja brez odpadkov ali zavržkov. Stremijo k uporabi energije iz obnovljivih virov, opuščajo uporabo nevarnih kemikalij, znižujejo porabo surovin. Prek skrbne zasnove izdelkov ter njihove embalaže znižujejo odpadke proti ničelni stopnji. Uvajajo nove tehnologije, ob tem pa skrbijo za ohranjanje domačega semenarstva, za biotsko raznolikost in razvijajo kmetijstvo prihodnosti.

Več o socialni kmetiji Allium in slovenski domači koruzni moki pa lahko preberete na spodnjih dveh povezavah:

www Allium: https://etri.si/reference/allium-so-p-2/
www.trdinka: DOBRA MOKA TRDINKA | Etri skupnost

Foto: Allium