Za najbolj okusne in zdrave koruzne jedi
Dobra moka Trdinka je narejena iz redke ter skorajda
pozabljene slovenske avtohtone sorte koruze trdinke, ki jo odlikuje izjemna
uporabnost v kulinariki. Namenjena je namreč izključno za prehrano ljudi.
Najbolj priljubljena je za pripravo polente, žgancev, koruznega kruha,
piškotov, rastlinskih palačink in drugih kulinaričnih dobrot. Ima visoko
prehransko vrednost in je zelo prijetnega okusa. Dobra moka Trdinka je brez
glutena in zato primerna tudi za tiste, ki so glutensko občutljivi.
Skrb za biotsko raznolikost
Zgodba trdinke je tudi zgodba o ohranjanju slovenskih vrst
žit, saj prispeva k biotski raznolikosti, ki smo jo ljudje skozi stoletja in v prizadevanju
po čim višjih hektarskih donosih močno porušili. Je zelo odporna sorta in je ni
potrebno škropiti. Trdinka je tako
hkrati tudi upanje, da zmoremo biodiverziteto ohranjati pestro, raznoliko, s
tem pa tudi vsa življenja, ki so vezana na njeno raznolikost.
Vse najboljše je ohranjeno v zrnu in moki
Trdinko gojijo v socialni kmetiji Allium skupaj s partnerji,
med drugim tudi s Kmetijskim institutom Slovenije, v Jablah pri Mengšu. Meljejo
jo v mlinu v Moravčah, pakirajo in prodajajo pa jo sami. Celoten krog pridelave
in predelave Dobre moke Trdinka se sklene na nekaj kvadratnih kilometrih, kar pomeni
hitro in učinkovito logistiko, prihranek pri času in transportnih stroških.
Predvsem pa takšno ravnanje predstavlja ohranjanje njene visoke kakovosti in
aromatičnosti, prenesene v odlične jedi.
Vključujoča družba
Poleg prizadevanj za uresničevanje trajnostnih meril, je
socialna kmetija Allium prostor, ki pomembno prispeva h gradnji vključujoče
družbe v Sloveniji, saj zagotavlja posel ranljivim skupinam sodelavcev in
sodelavk.
Koruzno moko Trdinka pakirano v 500-gramskem zavitku lahko kupimo v trgovini
Lidl. Stane 1,49 evra.
O Alliumu
Zadruga Allium, zaposlitveni center z.o.o., so.p je družba v
okviru ETRI skupine. Allium povezuje tako posameznike kot različne partnerje,
kmetije, institute, akademsko stroko, ki so osredotočeni na pridelavo in
predelavo hrane po načelih trajnostnega kmetijstva. Dosledno sledijo smernicam
krožnega gospodarjenja, ponovne uporabe in recikliranja, poslovanja brez
odpadkov ali zavržkov. Stremijo k uporabi energije iz obnovljivih virov, opuščajo
uporabo nevarnih kemikalij, znižujejo porabo surovin. Prek skrbne zasnove
izdelkov ter njihove embalaže znižujejo odpadke proti ničelni stopnji. Uvajajo
nove tehnologije, ob tem pa skrbijo za ohranjanje domačega semenarstva, za biotsko
raznolikost in razvijajo kmetijstvo prihodnosti.
Več o socialni kmetiji Allium in slovenski domači koruzni
moki pa lahko preberete na spodnjih dveh povezavah:
www Allium: https://etri.si/reference/allium-so-p-2/
www.trdinka: DOBRA MOKA TRDINKA | Etri
skupnost
Foto: Allium