četrtek, 17. marec 2022

V Arboretumu Volčji Potok lani kljub epidemiji imeli rekorden obisk #VIDEO

Volčji Potok, 17.3.2022 - V Galeriji Janeza Boljke, kjer je na ogled razstava Salvador Dali – Romeo in Julija je potekala novinarska konferenca na kateri je  Aleš Ocepek, direktor Arboretuma Volčji Potok povedal, da so v delu parka uredili kanalizacijo, betonirali programsko pot, ki po zahodni strani povezuje vstopni objekt s pristavo. Ob poti pa zasadili drevesa za prihodnost. Ob upoštevanju ukrepov in predpisov, sprejetih za zajezitev širjenja bolezni covid-19, so izvedli prilagojen program v parku in beležili rekordni obisk. Aleš Ocepek je predstavil tudi letošnji program del in dogajanj  ki bo pestro s cvetličnimi razstavami in kulturnim dogodki. 



Konferenco je nadaljeval David Rjazancev iz zasebne galerije Deva Puri z Bleda. Spregovoril je o razstavi v Galeriji Janeza Boljke, Salvador Dali – Romeo in Julija. Razstava predstavlja izbor več kot 50 del slovitega umetnika. Ob znameniti mapi Romeo in Julija, ki je v Sloveniji prvič na ogled v celoti, pa je na ogled še izbor več kot 50 grafičnih listov, tapiserij, keramik in bronastih kipov. Razstava je bila napovedana do konca marca 2022, vendar bo predvidoma podaljšana in obiskovalcem na ogled tudi v aprilu.



Govornikom se je pridružil Jure Matičič iz Kulturnega doma Franca Bernika Domžale oz. Mestnega kina Domžale, s katerim v Arboretumu že tretje leto zaporedoma soorganizirajo dobro obiskane poletne dogodke: Koncerte v rozariju in Filmske večere v Arboretumu. Koncerti bodo v letošnjem letu potekali v mesecu juniju. V času Vrtničnega vikenda bo koncert Ko zacvetijo vrtnice, ki bo v znamenju Mozarta in Straussa ter v izvedbi godalnega kvarteta in Mateta Bekavca na klarinetu. Poleg tega bosta junija v rozariju organizirana še koncerta: Valčki, polke & co., kjer bo zasedba harmonike, kontrabasa in klarineta zaigrala melodije Goulda, Straussa in Avsenika, na zadnjem junijskem koncert pa bodo trije klarinetisti zaigrali Bach: Goldbergove variacije.



Filmski večeri pa bodo potekali vsak četrtek, petek in soboto med 21. julijem in 26. avgustom. Obiskovalce bodo razvajali z žanrsko pestrim izborom filmov novejše produkcije iz Slovenije, Evrope in sveta, ki bodo k ogledu pritegnili različne generacije gledalcev. Napovedujejo veliko družinskih filmov, veselijo pa se tudi predvajanja slovenskega filma Orkester, scenarista in režiserja  Matevža Luzarja. Filmski večeri bodo pospremljeni tudi s sejmom filmskih plakatov in drugimi dogodki.



Matjaž Mastnak iz Arboretuma Volčji Potok je spregovoril o drevesih za prihodnost. Ker trendi in projekcije kažejo na to, da bomo čez nekaj deset let živeli v podnebju z znatno več poletne vročine in suše, so drevesa eno redkih orodij, ki jih imamo na razpolago, da bo življenje v mestih znosnejše. V Arboretumu so posadili študijski nasad 80 dreves, ki so primerna, da bodo senčila in hladila grajeno okolje čez petdeset let. Študijski nasad v Arboretumu so zasadili s 5 do 7 let starimi drevesi. Izbor vrst in sort sledi nemškim ugotovitvam. Dodane so sorte, ki so odporne proti drevesnim boleznim, npr. bresti in okrasna hruška. Več je tudi sort z ozkimi in ožjimi krošnjami, ki pridejo v poštev na majhnih vrtovih in naseljih, kjer je prostor omejen.



Mateja Račevski je predstavila strokovna izobraževanja in dogodke, ki jih organizirajo za strokovno in zainteresirano javnost na temo dreves za prihodnost. Organizirali bodo več vodenj. Mateja Račevski je izpostavila, da vabijo lastnike in upravitelje vrtov in parkov v Sloveniji, da se pridružijo pobudi »Dobimo se na vrtovih« (Rendez-vous aux jardins).

Petra Juvan je predstavila dejavnosti na področju zelene mobilnosti. Na parkirišču pri Vrtnem centru Arboretum Volčji Potok bodo v letošnjem letu postavili postajo za izposojo električnih koles, del katere bo deset stojal za kolesa, pet električnih koles in informacijski terminal. Preko postaje bo Arboretum stalno in direktno povezan s preostalimi šestimi postajališči za izposojo koles KAMKOLO znotraj mestnega območja Kamnika. Vključitev v sistem Kamkolo pa sovpada tudi z dolgoletnimi prizadevanji zavoda za večjo dostopnost parka tudi za tiste domače in tuje goste, ki nimajo lastnega prevoznega sredstva. Naložba je sofinancirana s strani Občine Kamnik, partnerja projekta LAS Kolesarska veriga na podeželju, in Evropske unije iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014–2020.



Predstavila je še nov cestni električni vlak za prevoz potnikov v Arboretumu Volčji Potok. O nakupu je že dlje časa govora, s podpisom pogodbe z dobaviteljem DP Sistemi d.o.o. pa bodo v letošnjem letu končno dočakali prvo vožnjo. Za park, ki je kulturni spomenik državnega pomena in naravna vrednota, je tudi okoljevarstvo velikega pomena. Novi vlak se bo napajal na električno energijo in bo brez izpustov toplogrednih plinov. Prijazen bo do okolja pa tudi do narave, saj s tihim delovanjem motorja ne bo motil živali in obiskovalcev parka. Vlak bo v treh odprtih vagonih sprejel do 60 potnikov, kar že vključuje dve prilagojeni mesti za potnike na invalidskih vozičkih. Nakup je sofinanciran s strani Ministrstva za okolje in prostor s sredstvi Sklada za podnebne spremembe.



Petra Juvan je spregovorila še o ostalem dogajanju v letu 2022. V Arboretumu toplo vabijo na razstavo Pomladni cvetoči navdih. Na dveh prizoriščih v parku bo zacvetelo pomladno cvetje, kot so siljeni tulipani, trobentice, marjetice, spominčice in anemone. V razstavišču pod arkadami bodo na ogled čudoviti pomladni šopki različnih dimenzij. Poleg tega vabijo na razstavo sobnih rastlin, ananasovk in orhidej. Letos so asortiment razširili z izbranimi sobnimi rastlinami. Tekom leta bodo na ogled trije različni cikli sobnih rastlin, opremljenih z imeni, opisi in navodili za nego. Tudi letos bo na ogled Spomladanska razstava cvetja in tulipanov s sejmom domače in umetnostne obrti, ter druge cvetlične razstave v parku.



Ker imajo bogato zbirko  vrtnic, so v Arboretumu letos poskrbeli za novost za ljubitelje vrtnic. Mateja Račevski je predstavila digitalni rozarij in povedala, da so na spletu zdaj dostopni vsi podatki o vrtnicah v Arboretumu Volčji Potok, od imena do fotografije za vsako od 1178 sort. Na interaktivnem digitalnem načrtu je mogoče poiskati lokacijo vsake vrtnice s pomočjo pametnega telefona ali osebnega računalnika. Poleg tega so na voljo opisi rožnih vrtov, skupin vrtnic, slovenskih vrtnic, odpornih sort, dodane so zgodbe o vrtnicah in tudi praktični nasveti. Vse to gradivo so združili v digitalnem rozariju.



Petra Juvan je predstavila še dogajanje v parku, ki razveseljuje predvsem družine. Omenila je razstavo tropskih metuljev, Čarobni dan, dinozavre na otroškem igrišču in drugo dogajanje. V Arboretumu se veselijo nadaljevanja sodelovanja z Lutkovnim gledališčem Ljubljana. Lutkovne predstave so med mlajšimi obiskovalci Arboretuma zelo priljubljene, zato Lutkovno gledališče Ljubljana v letošnjem letu ponovno razvaja z brezplačnimi lutkovnimi predstavami v parku. Termini nedeljskih predstav, ki se bodo v parku odvijale v juniju, juliju in avgustu 2022, bodo naknadno objavili na spleti strani www.arboretum.si.



Že 13 let pa k uresničitvi marsikaterega projekta pripomorejo tudi sredstva sponzorja Generali zavarovalnice d.d., ki obiskovalce nagovarja in motivira z drevesom optimizma, spodbuja k aktivnem preživljanju prostega časa na Migimigi dnevu, v letošnjem letu pa bo razveselil tudi najmlajše obiskovalce parka z novim labirintom na otroškem igrišču.

VIDEO - Aleš Ocepek, direktor Arboretuma Volčji Potok. 

Dobro pripravljena in obiskana novinarska konferenca se je zaključila ob sladicah, s katerimi so v arboretski kavarnici zaznamovali Praznik kronic. Na ta način želijo povezati program s kulinarično ponudbo.

Foto in video: Janez Platiše in Arboretum