torek, 24. maj 2022

Lara Jankovič in njen dr. Živago

Pesem za Laro je gledališko-glasbeni izlet v jedro strastne in tragične ljubezenske zgodbe, ki je navdihnila Hollywood in po kateri še danes posegajo bralci: Doktor Živago! Boris Pasternak, avtor tega kultnega romana, je ljubezenski trikotnik umeril po svoji življenjski izkušnji razpetosti med ženo in ljubico, umeščeni v turbulenten čas revolucije. Pesem za Laro je ženski pogled na hrepenenje, poezijo in domoljubje. Je hvalnica umetnosti, pogumu in ­– srčnosti.



Navdih za gledališko-glasbeno predstavo Pesem o Lari je Lara Jankovič našla kar v svojem imenu oziroma v Larini pesmi (Somewhere, My Love), zaslužni za popularizacijo glasbenega motiva, ki ga je Maurice Jarre skomponiral za film Doktor Živago. Radovedno brskanje po zgodovini jo je pripeljalo do romaneskne osebne izpovedi »prave« Lare, Olge Ivinske, ki je z enim najvidnejših predstavnikov ruske književnosti, Borisom Pasternakom, ljubimkala dolgih štirinajst let. V knjigi Leta s Pasternakom natančno popiše vse težave, s katerimi se je kot Pasternakova osebna tajnica in intimna prijateljica spoprijemala: od zapora in gulaga, revščine in zasmehovanja pa vse do zastraševanj in groženj, ki jih je doživel Pasternak po prejemu Nobelove nagrade, ko so ga oblasti s piedestala ruskega idola ponižale v izdajalca. Čeprav se zdi, da se je Olga zmogla zadovoljiti z okruški ljubezni, življenjem v senci in večnimi obljubami o ločitvi, iz njene zgodbe mezi bolečina, ki porodi dvom o smiselnosti žrtvovanja v imenu ljubezni. Ali v imenu umetnosti.

Če ste zamudili premiero predstave Pesem za Laro – Ujetnica časa, potem imate 8. junija v Festivalni dvorani imenitno priložnost, da si Laro Jankovič ogledate v živo v  reprizi te imenitne predstave, ki je poklon nesmrtni ljubezni resnične Lare in dr. Živaga.

Vstopnice za predstavo, ki je prava glasbena poslastica lahko kupite pri EVENTIM.