Prvi dogodek Alpe Adria Connect je čezmejno povezal poslovneže in organizacije iz avstrijske Koroške ter Slovenije tako na okrogli mizi kot tudi za gurmansko obloženo mizo z izjemnima chefoma
Alpe Adria je običajno smatran kot družbeno-kulturni prostor
med Slovenijo, Italijo in Avstrijo. Nova mreža pa je namenjena ustvarjanju
novih priložnosti tudi z evropskimi Interreg razpisi, ki bodo omogočili več
čezmejnega sodelovanja na tem območju. Podprti bodo projekti za krožno
gospodarstvo, socialne inovacije in približevanje Evrope državljanom. Pobudnik
projekta je podjetnik Niko Slavnič, ki je ustvaril omenjeno mrežo
skupaj z družbo BABEG, Standortmarketing Kärnten in
z Vesno Hodnik iz SGZ, Slovenske gospodarske zveze
v Celovcu. »Glavni fokus projekta so večji gospodarski in okoljski izzivi v
prihodnjih letih, ki pa jih bomo lahko reševali le s sodelovanjem,« je
izpostavil Slavnič. V naslednjih letih bodo tako v ospredje postavili zeleno
gospodarstvo in turizem, pametno specializacijo, mobilnost in oskrbne verige,
treninge vodstva ter izmenjavo zaposlenih.
O ključnih temah se bo ob kulinariki spregovorilo na dogodku
maja naslednje leto, ko bodo potekala dnevna mrežna srečanja pomembnih
gospodarskih institucij, podjetij in političnih predstavnikov. »Skupni
raziskovalni projekti, širitev medsebojnih poslovnih dogovorov ter rešitve za
izboljšanje logistike in mobilnosti med Koroško ter Slovenijo so najpomembnejše
točke agende Alpe Adria Connect,« ocenjuje Jernej Dvoršak. Hkrati
si želijo tudi določiti stične točke, ki bodo vodile do čezmejnih projektov,
dogovorov in rešitev na trgu delovne sile. Slavnič še ocenjuje, da kot evropska
regija lahko delujejo tudi kot model za razširjen gospodarski in kulinarični
razvoj. »Menim, da bo tesnejša povezava naredila občuten doprinos k temu,« je
še obrazložil.
Alpe Adria Connect je tako vpeta v že obstoječe tesne
povezave na gastronomski ravni preko Dnevov alpsko-jadranske kuhinje,
ki se ali se bodo odvijali septembra v Celovcu in kasneje po regiji. Na dogodku
kuharji, proizvajalci in strokovnjaki s področja gastronomije ter hrane
izmenjujejo ideje. Posebnost dogodka je tudi uvodni Slovenski večer, ki je bil
povod za razvoj te nove mednarodne mreže.