torek, 4. oktober 2022

Predstavitev knjige 'Kuharija po Koroško' #video

Ljubljana, 4.10.2022 - Urednica in avtorica Doroteja Omahen, Korošica iz Ljubljane, je v knjigo umestila devetinpetdeset slastnih, a preprostih jedi oziroma receptov mam in babic iz Mežiške, Dravske in Mislinjske doline. V času petletnega raziskovanja je s sodelavci projekta zbrala in preizkusila okrog sto dvajset receptov.




V knjigi jih spremljajo fotografije Toma Jeseničnika, ilustracije Alme Mimi Arnold ter odlomki proze in poezije v koroškem narečju, v katerem so spisani tudi štirje recepti. Knjiga je dragocen vir nesnovne kulturne dediščine, saj so z njenim izidom recepti starih koroških jedi iztrgani pozabi in ohranjeni tudi za prihodnje rodove.




Na dogodku so po koroško zapeli kantavtor Milan Kamnik in kvartet Zdovčeve dečve. Predstavitvi knjige je sledila degustacija izbranih jedi in pijač, predstavljenih v knjigi.




Predstavitev knjige, katere se je udeležil tudi Milan Kučan s soprogo Štefko, ki je po rodu Korošica, Lojze Peterle, Vlasta Nussdorfer in drugi visoki gostje, 'Kuharija po Koroško' avtorice in urednice Doroteje Omahen je potekala v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine in Tedna kulturne dediščine 2022 v Slovenskem etnografskem muzeju, Metelkova ulica 2, v Ljubljani.

VIDEO - Kvartet Zdovčeve dečve.