ponedeljek, 7. november 2022

Od torka do vključno četrtka predčasno glasovanje v drugem krogu predsedniških volitev

Ljubljana, 7. november 2022 – Jutri, v torek, 8. novembra 2022, se bo začelo predčasno glasovanje v drugem krogu volitev predsednika oz. predsednice republike, ki bo potekalo tudi v sredo in četrtek, 9. in 10. novembra. Volišča za predčasno glasovanje bodo v vseh treh dneh odprta od 7. do 19. ure.




Seznam volišč za predčasno glasovanje je objavljen na spletni strani Države volilne komisije (https://www.dvk-rs.si/volitve-in-referendumi/predsednik-republike/volitve-predsednika-rs/volitve-predsednika-rs-leto-2022/), prilagamo pa ga tudi v priponki.

Glasovnica v drugem krogu volitev predsednika republike bo natisnjena v velikosti A5 formata. Pod zaporedno številko 1 je na glasovnici naveden kandidat Anže Logar, pod zaporedno številko 2 pa kandidatka Nataša Pirc Musar. Volivke in volivci glasujejo tako, da obkrožijo številko pred imenom kandidata, za katerega glasujejo. Veljavne bodo tiste glasovnice, iz katerih bo volja volivca jasno razvidna.

Glasovnice na predčasnem glasovanju imajo dva žiga, in sicer poleg žiga Državne volilne komisije spodaj na sredini tudi žig okrajne volilne komisije v levem spodnjem kotu. Pisala, s katerimi volivci izpolnijo glasovnico, morajo biti takšna, da jih ni mogoče zbrisati (npr. kemični svinčnik).

Na predčasnem glasovanju v drugem krogu predsedniških volitev leta 2017 je v vseh treh dneh skupaj glasovalo 26.562 volivk in volivcev oziroma 1,54 odstotka volilnih upravičencev.