četrtek, 9. marec 2023

Ah, ta leta! - Tako smo se igrali

Tudi če pogosto obležijo umazane, polomljene in pozabljene, so igrače bistven del otroštva. Najljubša igrača z otrokom deli lepe trenutke in mu pomaga preživete težke. Igra je otrokova osnovna dejavnost in potreba. Igrača pa ni zgolj pripomoček, na katerega se igra osredotoča, ampak pogosto otrokov zvesti spremljevalec, prijatelj, sogovornik in zaveznik.


Kako so se igrače in igre spreminjale v zgodovini, se bomo v oddaji Ah, ta leta!, 10.3. OB 17.15 NA 1. PROGRAMU TV SLOVENIJA najprej pogovarjali s strastno zbirateljico igrač Tatjano Bensa, kakšno vlogo imajo zasebne zbirke igrač pri ohranjanju naše kulturne dediščine pa bo pojasnila dr. Tanja Roženbergar iz Slovenskega etnografskega muzeja.

VIDEO

Predstavili bomo tudi zbiralko igrač s Koroške. Od leta 2015 si lahko v Koroškem pokrajinskem muzeju v Radljah ob Dravi ogledate razstavo Gremo rinkico talat, ki je plod petih desetletij trajajočega raziskovanja in zbiranja igrač Majde Marije Sušek.  Tudi v  novejši zgodovini imamo nekaj primerov izvirnih igrač znanih slovenskih oblikovalcev in arhitektov. Ena takšnih je Konstrukta, izvirna igrača znanega slovenskega arhitekta in industrijskega oblikovalca Nika Kralja,  ki pa je luč sveta ugledala šele pred kratkim.

Foto: TV SLO