četrtek, 30. marec 2023

Uspešno poslovanje Arboretuma Volčji Potok, razgledni stolp, novi električni vlak in bogat program v letu 2023 #video

Volčji Potok, 29.3.2023 - V Arboretumu Volčji Potok, ki ga je lani obiskalo 306 tisoč obiskovalcev je potekala zelo dobro pripravljena novinarska konferenca, na kateri so sodelujoči predstavili pretekle dosežke, novosti in načrte za leto 2023  ter spomladansko razstavo tulipanov in avgustovsko evropsko mladinsko floristično tekmovanje. Novinarji so bili tudi prvi, ki so se kot obiskovalci popeljali z novim električnim vlakom, prav tako so se prvi povzpeli na razgledni stolp.



Konferenco je začel direktor Aleš Ocepek, ki je povedal, da je za javnim zavodom uspešno leto. Park je obiskalo 306.000 obiskovalcev, največ v maju in decembru, kar je plod novih zamisli in uresničenih idej, da se v parku vedno nekaj dogaja. Arboretum je postal pomemben kraj za sproščene sprehode, za kulturne dogodke in cilj za mnoge turiste.



V letu 2022 je bilo s pomočjo Ministrstva za kulturo izvedenih nekaj večjih investicij: čiščenje dveh  jezer, postavitev razglednega stolpa na ruševinah gradu, posajenih sto novih dreves za prihodnost. Realizirali so nakup električnega vlaka, na katerega se lahko zapeljejo tudi invalidski vozički. Stolp in vlak bosta začela obratovati z začetkom aprila.

Arboretum je zelo ponosen na priznanje za vrtno odličnost, kar ga uvršča med 27 najlepših rožnih vrtov v Evropi. Priznanje je podelila Svetovna zveza vrtničarskih društev.



V nadaljevanju je Melita Miš Strgar predstavila raznolik program prireditev s poudarkom na spomladanski razstavi tulipanov. Letos je bila razstava še posebno skrbno načrtovana v sodelovanju s študenti, krajinskimi arhitekti in vrtnarji. Tulipani so letos po dolgem času spet v Spodnjem angleškem parku. Najbolj barvite bodo grede s sortimentom tulipanov, teh je kar 350. Že četrto leto zapored bodo obiskovalci izbirali mistra tulipanov.

Program dogodkov in razstav je pripravljen za celo leto. V avgustu bo v Arboretumu potekalo evropsko mladinsko floristično tekmovanje, njihove stvaritve bodo na ogled obiskovalcem.



Gospa Marija Magdalena Kregar, arhitektka razglednega stolpa, je razložila, kako je stolp dobil sedanjo podobo.



Nato je direktor Kulturnega doma Franca Bernika Domžale, gospod Jure Matičič, predstavil program Koncertov v rozariju in izhodišča za program sedemnajstih kino večerov v juliju in avgustu v arboretumu.



Letošnjo novost, zelene skulpture treh konjev, je predstavil njihov avtor gospod Jure Bogataj.trov. Na ogled bodo od junija naprej.



Matjaž Mastnak je povedal več o drevesih za prihodnost. Glede na podn Skulpture so po vsej površini ozelenjene z živimi rastlinami. Najvišja je visoka pet meebne spremembe se bo moral spremeniti tudi sortiment v javnih nasadih. V arboretumu so v zadnjem letu zasadili tudi večje površine s hortenzijami in trajnicami.

VIDEO - Mateja Račevski o projektu 50 posebnih dreves. 

Mateja Račevski  je prestavila projekt 50 posebnih dreves za otroke in družine. Namenjen je spoznavanju dreves v Arboretumu Volčji Potok. Otroci v parku s pomočjo knjižice poiščejo petdeset dreves, si preberejo zanimivosti o njih in s pomočjo drgnjenke odtisnejo obliko njihovih listov.

VIDEO - Razgledni stolp in vlak. 

Sledil je praktični ogled izdelave drgnjenke in nato vožnja z vlakom do ruševin gradu. Novinarji so bili prvi, ki so se kot obiskovalci popeljali z vlakom, prav tako so se prvi povzpeli na razgledni stolp.


VIDEO - Aleš Ocepek, direktor Arboretum Volčji Potok o programu in novostih 2023

Aleš Ocepek
je predstavil program in novosti v letošnjem letu ter omenil velik načrt, ki ga bodno pričeli uresničevati v naslednjem letu. Gre za oranžerijo, ki jo že dolgo časa načrtujejo. Kot novost je izpostavil nov cestni električni vlakec in 10 metrov visok razgledni stolp na Volčjem Hribu Poudaril je kako je  Arboretum je postal pomemben kraj za sproščene sprehode in kulturne dogodke ter zanimiv za mnoge tudi tuje turiste.