Snovik, april 2023 – Restavracija Potočka v Snoviku se po skoraj 20ih letih spreminja v sodobno restavracijo, ohranja svojo domačnost in svoje jedi povzdiguje s Kneippovimi elementi s svežo sezonsko hrano, ravno sedaj, ko so aktualne tudi čemaževe in špargljeve jedi. Veliko zaslug za kulinarični uspeh, bogato in kakovostno ponudbo ima šefinja kuhinje Advijo Halilović. Zato smo jo prosili za pogovor v katerem je spregovorila tudi o njenih izzivih in priporočilih.
Mineva že skoraj 20 let od odprtja restavracije Potočka v Snoviku. Restavracija že od svojih
pričetkov dopolnjuje ponudbo termalnega kompleksa Term Snovik in
bazenske obiskovalce. Restavracija ima tudi notranji bazenski del, do katerega
je direkten prehod iz bazenom, tako kopalcem omogoča celovito ponudbo v času
njihovega razvajanja. Kasneje z odprtjem apartmajskega naselja na robu gozda se
je ponudba razširila tudi za penzionske goste, kateri v veliki večini okušajo
njihove bogate samopostrežne zajtrke, dnevna kosila, prigrizke in raznolike
večerje.
Danes restavracija z razširitvijo restavracijskih prostorov postaja
izredna atraktivna lokacija, kjer vas postrežejo z domačimi polnimi, sezonskimi
okusi in raznovrstnimi dnevnimi in a la carte meniji vsak dan v letu, od
ponedeljka do nedelje. Ponudba restavracije vas ne bo pustila ravnodušne,
začutili boste sodobno domačnost v vseh jedeh, ki jih šefinja Advija Halilović
ustvarja s svojo ekipo. Potočka vas gostoljubno pričakuje tudi za številna
praznovanja za najlepše življenjske trenutke. S svojo
značilno polkrožno obliko nudi gostom tudi zelo prijetno vzdušje, na zunanji
strani pogled na potok, zelenjavni vrt, bližnje travnike in zeleni gozd, ki je
vedno pravi balzam za dušo.
Kuhinja restavracije Potočka
v Termah Snovik je v zadnjih letih znana po Kneippovih jedeh, ki slonijo na
svežih sezonskih sestavinah tako za bogate zajtrke kot dnevna kosila in a la
carte ponudbo. Vsak dan v aprilu vas vabijo na
čemaževe dneve, da se spoznate s t.i. divjim česnom, ki velja za eno najbolj
zdravilnih rastlin, v maju pa se bodo meniji tudi obarvali zeleno, zvezda na
krožnikih bodo postali šparglji. Dozo sladkega boste preverjeno potešili z
domačimi sladicami, dnevno svežimi domačimi torticami in drugimi sladicami,
seveda ob dišeči kavici ali termalnih napitkih. V restavraciji najmlajšim
obiskovalcem pripravijo posebne otroške menije, ki razveselijo otroške očke in
trebuščke.
Povečani prostori omogočajo večja praznovanja in srečanja ob rojstnih dnevih, birmah, obhajilih ali kar tako, za prijetno obedovanje v družbi družine ali prijateljev, da ni potrebno kuhati vsak dan doma. Za najlepše življenjske trenutke se sprostite in kulinarična doživetja za vaše praznovanje prepustite kuharskim mojstrov restavracije Potočka, ki temelji na okusni lokalni kulinariki, ki jo osvežujejo s sezonskimi jedmi.
Pogovarjali smo
se s šefinjo restavracije Potočka v Termah Snovik
Šefinja kuhinje v restavraciji Potočka je Advija Halilović. V restavraciji Terme Snovik, dela že 11 let, pred tremi leti pa je prevzela vodenje kuhinje Potočke.
Kako se je vaša
kuharska pot pričela?
Kuham praktično že od malih nog, ko sem pomagala svoji mami pri
ustvarjanju odličnih obrokov za našo družino, profesionalno pa kuham, že več
kot 25 let. Od nekdaj sem si želela delati z ljudmi, zato sem se odločila za
poklicno pot v gostinstvu in turizmu. Preden sem prišla v Terme Snovik
sem delala v kuhinji bolnišnice, kjer sem se izurila v pripravi različnih diet
in zdravih obrokov. Izkušnje sem nabirala tudi pri opravljanju popoldanske
obrti, po večih á la carte kuhinjah, ko sem vsa ta leta nudila pomoč številnim šefom.
V termah vašo
ponudbo menijev oblikujete po Kneippovi filozofiji zdravega načina življenja,
katerega dva od petih stebrov predstavljata prehrana in zelišča. Zaupajte nam,
kakšna je prehrana po Kneippovi filozofiji, ki jo je že v 19. stoletju
razširjal Sebastian Kneipp?
Advija: Ponudba menijev je usmerjena v prehrano po Kneippu, katera je enostavno dobra – polnega okusa, raznolika, polnovredna in sveža. Kneipp je namreč dajal pri njeni pripravi poudarek sezonskim in lokalnim izdelkom in živilom rastlinskega izvora, ni pa prepovedoval določene vrste hrane. Majhni obroki večkrat na dan varujejo prebavila in preprečujejo napade lakote, zato tudi pripravljamo brezplačne zdrave malice za vse goste enkrat tedensko.
Predvsem pa v Snoviku uživanje hrane povezujemo s pozitivnim doživetjem, veseljem in z užitkom. Kneipp je ljudem, ki jih je zdravil, naročal pitje vsaj 1,5 litra vode na dan in uporabo čim manj soli v prehrani, več zelišč. V Snoviku imamo tudi lastne zelenjavne in zeliščne vrtove, kjer vzgajamo lastno zelenjavo, ki jo uporabimo pri pripravi jedi, dnevno pa režemo zelišča in jih vključujemo v večino jedi. Nekaj zelenjave poleti ponudimo tudi gostom, ki si sami kuhajo v apartmajih.
Zakaj ohranjate
domačnost, seveda s sodobnim pridihom? Z zagotovostjo lahko rečemo, da je vaša
kuhinja tradicionalna s pridihom sodobnosti, kajne?
Advija: Domače jedi po tradicionalnih receptih in domače sladice nas vračajo v prijetno razpoloženje, nas vračajo v otroštvo in veselje, ki ga občutimo, ko se skupaj vsede celotna družina. Želimo si, da so naši gostje srečni in zadovoljni. Si predstavljate domačnost, ki jo občutimo, ko zadiši po pravkar pečenem kruhu? Omamno zadiši po restavraciji. Kruh je bil tudi za Kneippa pomembno osnovno živilo, prednost je dajal moki iz celega zrnja, saj se vitalne snovi v zrnu ohranijo dalj časa kot v moki.
Kakšne izzive
vam predstavlja kuhanje po Kneippovih metodah?
Advija: Izziv
prehrane po načelih Kneippa mi prestavlja priprava sodobnih jedi za vsakdanjo
ponudbo ob uporabi svežih,
sezonskih, lokalnih in zdravih živil. Pri tem se trudim upoštevati
tradicionalne jedi in tudi načine priprave, kot so jih izvajali naši dedki in
babice, ko so skrbeli za zdravje tudi tako, da so v prehrani uporabljali veliko
raznovrstnih zelišč in začimb.
Sledimo pa
trendom v gostinstvu in sezonam ter se z raznoliko prilagajamo okusom in željam
gostov. Imamo posebno ponudbo jedi za otroke, vitalni Kneippov meni in sezonsko
ponudbo z aktualnimi svežimi sestavinami. Posebno pozornost posvečamo pripravi zajtrkov,
saj se, kot pravi pregovor »po jutru dan pozna«. Nudimo domače mleko iz kmetije
Pr’Ostank, skuto, marmelade, med, sveže in suho sadje, kosmiče, moko in sokove
pridelovalcev iz okolice, gostom je tudi na voljo brezglutenski kotiček in
domači namazi iz zelišč, ravno sedaj tudi čemaževi namazi, namazi iz dimljene
postrvi, skute, tudi veganski namazi iz sončničnih in bučnih semen.
V ponudbo jedi
vključujemo tudi jedi Okusi Kamnika, kot Firštov golaž s tuhinjsko filo in
postrvi, ki so naša posebnost in jih pripravljamo na več različnih načinov. Sveža
tuhinjska postrv iz bližnje robogojnice Nevljica se znajde na krožnikih vsak dan v številnih oblikah, kuhana, pečena,
ocvrta, dušena, skratka vedno se najde nov način za predstavitev kraljice
rečnih rib.
So na voljo
tudi dnevna kosila?
Advija: Prav vsak dan izdelamo tri okusne menije dnevnih kosil. Vedno je na voljo en mesni, eden ribji in en meni je Kneippov, lahek, vitalni. Tako poskrbimo za vse okuse naših gostov tudi z veliko izbiro jedi po naročilu, od klasičnih menijev do testenine, rižot, kaš in drugih Kneippovih jedi. Rezervacije niso potrebne, le za večje skupine pa so. Dnevno kuhamo vse sproti, tako je hrana sveža. Ker sem velika ljubiteljica zelišč, se moj dan velikokrat prične na zeliščnem vrtu z nabiranjem zelišč. Med prilogami pa se velikokrat znajdejo zdrobovi korenčki, skutini štruklji, ki jim dodajamo tudi zelišča, najbolj pogosto kar pehtran.
Katere jedi so
na vrhu vašega seznama, ki bi jih priporočili vašim gostom?
Advija: Jedi, ki bi priporočila v naši restavraciji Potočka je kar precej. Od raznovrstnih rižot in testenin, do raznih štrukljev, vendar bi izpostavila svežo tuhinjsko postrv, pečeno na žaru in kot prilogo kremno polento ter popečeno zelenjavo z gobicami. Če bi zbrali bolj zdravo sladico, priporočam Kneippov kolaček s suhim sadjem, za večjo dozo sladkega pa košček domače torte.
V zadnjem času pripravljate tudi številne poslovne dogodke in praznovanja, srečanja za skupine?
Advija: Z razširitvijo restavracijskih prostorov in odprtjem večnamenske dvorane gostimo številne skupine ob različnih srečanjih in izobraževanjih, saj dvorana ponuja tudi vso tehnično opremo za izvedbo dogodkov. Njihova srečanja obogatimo z željenimi sprejemi ob kavi in prigrizkih, kosilih in toplo-hladnih bifejih. Dvorana pa je odlična za številna praznovanja za zaključene skupine, v kuhinji pripravimo raznovrstne menije, od juh, glavnih jedi, sladic in seveda po naročilu tudi spečemo okusne domače torte.
Vaša skrivnost za odličen dan v kuhinji?
Advija: To je moja ekipa, brez katere si ne predstavljam izzivov v kuhinji in polna mera dobre volje in ljubezni, ki jo vedno primešamo v vse jedi.
Za strežbo skrbi prijazna ekipa, ki vam bo svetovala pri vaši izbiri menija. Ker je Kamnik znan tudi po domačih pivih in je znana pivovarska destinacija, tudi v Potočki strežejo lokalno pivo iz Domače pivovarne pod Menino, Menin'c, seveda poleg številnih drugih toplih in hladnih napitkov in izbranih pijač.
Restavracija je za vse goste odprta vsak dan od 7. do 21. ure, ob sredah, petkih in sobotah pa do 22. ure. Za rezervacije se jim oglasite na telefonsko številko 01 83 44 100 ali preko elektronske pošte gostinstvo@terme-snovik.si. Naj obisk Tuhinjske doline postane prijetno kulinarično doživetje.