ponedeljek, 1. maj 2023

Ljubljančani 1. maj že več kot 130 let praznujejo na Rožniku

Ljubljana, Rožnik, 1.5.2023 - Praznik dela - 1. maj je že po zgodovinski tradiciji naš največji delavski praznik. Ljubljančanke in Ljubljančani ga praznujejo na Rožniku, že več kot sto trideset let. Pri organizaciji prvomajskega praznovanja na Rožniku so tudi letos sodelovali Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS), skupaj še s Konfederacijo sindikatov Pergam in ZSSS.



Skladno s tradicijo je bil slavnostni govornik župan mesta Ljubljane - Zoran Janković, ki je na Rožniku poudaril, da je v podjetju oziroma v katerikoli ustanovi najpomembnejši človeški kapital, ker da brez ljudi ni napredka in razvoja.

Z vidika nizke brezposelnosti je situacijo v Sloveniji ocenil kot dobro. Ob tem pa je opozoril na pomanjkanje delavcev na področju zdravstva, gradbeništva, gostinstva in hotelirstva.

VIDEO - Uradni del praznovanja 1. maja in govornik Zoran Jankovič.

Na kratko se je dotaknil tudi političnih razmer v državi, izrazil podporo premierju Robertu Golobu in priznanje spopadanju z energetsko krizo. Glede vojne v Ukrajini pa se je zavzel, da bi se čim prej začela pogajanja.

Na tradicionalni proslavi, ki jo je povezoval dramski igralec Tadej Pišek, so sodelovali: Vlado PoredošPrimož Siter, Pihalni orkester Ljubljana in Partizanski pevski zbor. Po proslavi je za zabavo poskrbel Vili Resnik & Band.

VIDEO - Članice Dnevnega centra aktivnosti iz Ljubljane na prvomajskem praznovanju.

Nekatere članice Dnevnega centra aktivnosti iz Ljubljane, ki so tudi članice pohodniške skupine vsako leto pridejo praznovat 1. maj - praznik dela  Rožnik. Prišle so tudi letos. Branka Lopič jih je med petjem takole ujela v objektiv.