petek, 19. maj 2023

Ob svetovnem dnevu kronične vnetne črevesne bolezni KVČB #video



Ljubljana, 19.5 2023 - Svetovni dan kroničnevnetne črevesne bolezni (KVČB) – imunsko pogojene bolezni, ki povzroča vnetje črevesja ali celotne prebavne cevi je 19. maja. Zato je Društvo za KVČB, ki ga podjetje Lek, član skupine Sandoz, podpira že vrsto let, ob tej priložnosti, za strokovno javnost pripravilo 10. simpozij z mednarodno udeležbo. Na ta dan zvečer se je tudi Tromostovje v Ljubljani obarvalo v vijolično barvo, barvo globalnega ozaveščanja o bolezni. Na pobudo Društva za KVČB je Lek izdal knjižico o KVČB in načrtovanju družine, namenjeno osebam s KVČB, ki načrtujejo družino, njihovim partnerjem in najbližjim.

CELOTEN VIDEO POSNETEK SIMPOZIJA

Za bolezen so značilni zagoni vnetja s hudimi bolečinami in krči v trebuhu, driskami, izčrpanostjo in utrujenostjo ter različno dolga obdobja remisije, ko so nekateri bolniki lahko tudi brez težav. Za obolele je pomembno predvsem pravočasno in ustrezno zdravljenje, saj lahko bolezen vodi v hude zaplete ali telesne okvare.

Bolezen je razširjena po vsem svetu, pogostejša je v razvitih državah, njena pojavnost pa iz leta v leto narašča. Z njo na svetu živi okoli 10 milijonov ljudi. V Evropi se z njo soočajo okoli štirje milijoni ljudi, v Sloveniji pa glede na porast bolnikov v zadnjih letih približno 8000.

Najpogosteje se bolezen pojavi med 15. in 35. letom starosti, v zadnjih letih pa narašča tudi pojavnost in razširjenosti obolelih med starejšo populacijo.