sreda, 10. maj 2023

Nova častna meščanka Ljubljane je pesnica Elza Budau, meščan pa arhitekt Stanko Kristl VIDEO

Ljubljana, 9.5.2023 - Na slavnostni podelitvi ob dnevu Ljubljane na Ljubljanskem gradu je župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković podelil častno meščanstvo pesnici Elzi Budau za njena izjemna besedila popevk in šansonov, in arhitektu dr. Stanku Kristlu za njegovo raziskovalno-arhitekturna delo. 


Častna meščanka Elza Budau, pesnica, pisateljica in novinarka – kraljica slovenske poetične besede

Elza Budau je vsestranska ustvarjalka, ki je neponovljivo zaznamovala slovensko kulturo, je odraščala ob glasbi, umetnosti in lepi besedi; vsem trem ostaja zvesta vse življenje. Brezčasne umetnine, ki jih »slika z besedami«, razkrivajo njene bogate življenjske izkušnje in zvedavi značaj, hkrati pa iz njih vselej vejeta globoko spoštovanje in poklon slovenskemu jeziku. Do danes je napisala več kot tisoč izvirnih besedil za popevke, šansone in narodnozabavno glasbo. Zanje ni potrebovala velikih metafor, le dušo in srce. Očarala nas je z iskreno izpovedno močjo in razkošjem občutij, ki se dotaknejo prav vseh generacij. Za svoj neprecenljivi ustvarjalni opus je med drugim prejela zlato noto, viktorja in Ježkovo nagrado za življenjsko delo, lani pa je bila odlikovana še s srebrnim redom za zasluge Republike Slovenije. Njeni verzi so postali del zakladnice narodovega spomina, njeno Pegasto dekle je košček naše skupne nostalgije, njena Poletna noč je zimzelena.


Častni meščan akad. prof. dr. Stanko Kristl, arhitekt, raziskovalec, inovator in humanist

Učenec profesorja Edvarda Ravnikarja v osredje svojega izjemnega ustvarjalnega opusa postavlja človeka. Trdno verjame, da arhitektura ne sme biti zreducirana zgolj na zadovoljevanje potreb gradbene industrije; snovanje prostora mora biti plod intelektualnega raziskovanja, podprtega s sociologijo in psihologijo. Slovensko arhitekturno dediščino 20. in 21. stoletja bogatijo njegove številne strokovne objave, predavanja, natečaji in raziskave, predvsem pa 61 inovativnih urbanističnih in arhitekturnih realizacij – mnoge izmed njih so nagrajene z državnimi odlikovanji. Eden izmed najvidnejših arhitektov našega časa Ljubljani, kjer je živel in delal večino svojega življenja, zapušča štiri vizionarske projekte: Diagnostičnoterapevtsko-servisni objekt Univerzitetnega kliničnega centra, vrtec Mladi rod, stanovanjski blok na Prulah in atrijske hiše na Borsetovi ulici. Zaslužni profesor, redni član SAZU in prejemnik vseh najvišjih priznanj na arhitekturnem področju k ideji o »humani arhitekturi« aktivno poziva tudi v svojem častitljivem 102. letu življenja.

Na seji so podelili tudi nagrade in plakete mesta Ljubljana.



Nagrade so prejeli: 

Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine
Avtorska skupina arhitektov Majda Kregar, Miha Kerin in Edo Ravnikar mlajši
Boris Kosec
Lekarna Ljubljana
Pionirski dom – Center za kulturo mladih 


Plakete so prejeli:

Pater dr. Andraž Arko in ekipa filma Plečnikov skriti biser
Dr. Simona Gerenčer
Zaslužni prof. dr. Slavka Kavčič
Danilo Lukner
Komorni zbor Megaron 
Glasbena skupina Siddharta
Turistično društvo Zadvor

U
temeljitve za plakete in nagrade najdete v gradivu za sejo mestnega sveta MOL z dne 17. 4.: 4. seja Mestnega sveta MOL » Mestna občina Ljubljana,

FOTOGALERIJA  KLIKNITE TUKAJ



Podelitve se je poleg mestnih svetnikov, častnih meščanov in meščank, državnega političnega, gospodarskega in kulturnega vrha ter nekdanjih predsednikov Republike Slovenije udeležil tudi predsednik slovenske vlade Robert Golob. Njegovi spremljevalki Tini Gaber je uvodoma Zoran Janković čestital za rojstni dan, ki ga ima na dan zmage, na dan Ljubljane in dan Evrope. Šopek pa ji je izročil podžupan Aleš Čerin.



»Devetega maja 1945 je bil lep sončen dan in Ljubljana je postala svobodna. Fotografije o prihodu partizanske vojske v Ljubljano pričajo o izrazih sreče na obrazih Ljubljančanov in Ljubljančank. Za njimi so bila težka štiri leta, ko je bila Ljubljana obdana z žico. Naše borke in borci, Titovi partizani, so osvobodili našo državo. Bili so na strani zaveznikov, ki so premagali največje zlo 20. stoletja, nacizem in fašizem.



Lahko se le vprašamo, kaj je bilo v teh mladih ljudeh, ki so žrtvovali svojo mladost in nekateri svoja življenja, da so šli v borbo z mnogo močnejšim nasprotnikom, sovražnikom, ki so ga podpirali domači izdajalci. Je bilo to junaštvo, želja po svobodi, po tem, da govoriš svoj jezik, da si gospodar na svoji zemlji, da ustvarjaš, kar zanamci podedujejo,« je uvodoma med drugim poudaril župan Mestne občine Ljubljana.

VIDEO - Slavnostna seja MO Ljubljana s podelitvijo najvišjih priznanj mesta Ljubljana

 

FOTOGALERIJA  KLIKNITE TUKAJ